PSD spune că a vrut ca OUG pe energie să se aplice şi facturilor din ianuarie, dar s-a opus Predoiu

PSD spune că a vrut ca OUG pe energie să se aplice şi facturilor din ianuarie, dar s-a opus Predoiu

Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Radu Oprea, susţine că partidul a dorit ca ordonanţa pe energie, adoptată de Guvern ieri, să prevadă compensarea facturilor şi pentru luna ianuarie, specialiştii din partid considerând că se poate aplica, însă Ministerul Justiţiei a dat un aviz prin care nu a fost de acord.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a avut, ieri, o discuţie, la biroul lui Florin Cîţu de la Senat, pe această temă, el ieşind de la întâlnire vizibil supărat şi declarând că ordonanţa nu va mai intra în şedinţa de guvern, urmând a avea loc o nouă discuţie miercuri. Cu toate acestea, OUG-ul a fost adoptat marţi seară, de Guvernul Ciucă.

Radu Oprea a declarat că ”subiectul zilei de ieri a fost cel legat de ordonanţa privind preţul la energie şi gaze, dacă poate fi aplicată şi pentru luna ianuarie sau nu”.

”Opinia specialiştilor din PSD, atât cei din energie cât şi juriştii, era că putea fi aplicată inclusiv pentru luna ianuarie, dacă OUG-ul este dat în luna ianuarie. Am şi propus un amendament care credem că rezistă în faţa juriştilor, din păcate, Ministerul Justiţiei a avut altă opinie şi ştiţi că OUG nu prevede şi luna ianuarie”, a spus senatorul PSD, miercuri, într-o conferinţă de presă, în Prahova. 

Oprea a precizat: ”Având în vedere impactul asupra cetăţenilor românilor, credem că era necesară această ordonanţă să se aplice şi pentru luna ianuarie”. 

Preşedintele PNL Florin Cîţu afirma, marţi, după discuţia cu Marcel Ciolacu, întrebat dacă ordonanţa va prevede şi compensarea facturilor pentru luna ianuarie, că el susţine orice variantă, dacă este constituţională. 

”Eu susţin, şi pentru ianuarie, şi pentru decembrie, şi pentru noiembrie, problema este dacă susţine legislaţia din România, dacă poţi să faci ceva retroactiv”, liderul PNL precizând că depinde de avizul Ministerului Justiţiei.

”Să lăsăm Ministerul Justiţiei să se pronunţe pe acest proiect de ordonanţă, nu are rost să discutăm noi, din partea noastră suntem de acord să se ducă şi pe ianuarie, nu e niciun fel de problemă din partea noastră, ministerul să îşi facă treabă şi, dacă e constituţională, cu siguranţă va fi adoptată astăzi în Guvern”, afirma preşedintele PNL, adăugând că trebuie găsite soluţii. 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat, marţi, după şedinţa de guvern, că în ordonanţa de urgenţă este prevăzută şi posibilitatea ca Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să aplice amenzi de până la 200.000 de lei furnizorilor de energie care nu aplică plafoanele şi compensările prevăzute de lege.

„Rămâne în continuare prevederea prin care furnizorii sunt obligaţi să refacă toate facturile”, a adăugat minsitrul Energiei.