"La nivelul Guvernului nu există nicio intenție care să vizeze un boicot în urma votului Austriei". Păi și Grindeanu?

"La nivelul Guvernului nu există nicio intenție care să vizeze un boicot în urma votului Austriei". Păi și Grindeanu?

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a ieşit miercuri să spună că la nivelul Executivului nu există nicio abordare care să vizeze un boicot sau alt tip de acţiune în urma votului exprimat de Austria în cadrul Consiliului JAI.

Aceeaşi idee a exprimat-o azi de la Bruxelles şi preşedintele Klaus Iohannis.

Altceva spunea însă ieri ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu (PSD), când a anunţat că unele companii din coordonarea MT îşi mută conturile de la BCR:

ADVERTISING

"Nu e vorba doar de CNAIR, și tot ceea ce ține de CFR, și Administrația Portului Constanța și Aeroporturile. Cei care aveau anumite conturi la aceste bănci m-au anunțat că vor face toate diligențele, nu e o chestiune care ține foarte rapid. Toți se vor muta la o bancă românească, eu cred că e bine. Eu nu am conturi la bănci austriece”.

Întrebat cum comentează anunţul vicepremierului, purtătorul de cuvânt al Guvernului a replicat că este vorba despre decizii punctuale.

"Nu voi comenta o decizie sau alta care este luată la nivelul unei instituţii componente. La nivelul Guvernului României pot să vă confirm că nu există o astfel de abordare (...) Sigur, există dezamăgire, există o nemulţumire faţă de ceea ce este pe bună dreptate considerat a fi un lucru nedrept la adresa României. Răspunsul însă ţine de diplomaţie şi negociere. (...) Nu comentez decizii care sunt luate la nivel punctual, dar elemente de armonizare care pot să aibă loc pe parcursul acestei perioade vă vor fi aduse la cunoştinţă pe măsură ce ele se întâmplă în realitate", a spus Dan Cărbunaru.

ADVERTISING

Și Ciolacu sfidează Guvernul și pe Iohannis

Nu doar Sorin Grindeanu a avut o poziție contrară cu cea a Guvernului, ci și șeful său de partid, Marcel Ciolacu, cel care urmează să fie premier, potrivit înțelegerii, următoarea dată când Dosarul Schengen va fi discutat.

„Este dreptul meu de a avea o opinie, cum e şi dreptul preşedintelui de a avea o opinie. Conform Constituţiei, preşedintele României are atribuţii în ceea ce priveşte politica externă. Îmi menţin părerea, după votul nejustificat al Austriei, al conducătorilor din Austria, nu al austriecilor, împotriva României total nedrept, umilitor faţă de noi toţi, îmi menţin părerea România în acest moment trebuie să procedeze la fel cum a făcut Austria, să-şi exercite dreptul de veto pentru toate interesele statului austriac", a afirmat Ciolacu, întrebat în legătură cu declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis.

ADVERTISING

Întrebat dacă aştepta din partea preşedintelui să ceară un aviz Parlamentului pentru discuţiile pe Schengen la Consiliul European, Ciolacu a spus: „Ştiţi foarte bine că nu a existat această procedură până acum, atâta timp cât Klaus Iohannis este preşedinte".

În legătură cu afirmaţia şefului statului că nimeni din ţară nu se face vinovat de eşecul în privinţa Schengen, liderul PSD a spus: „Mă bucur că preşedintele este de aceeaşi părere ca şi mine: victoria are mulţi părinţi, înfrângerea, eşecul este întotdeauna orfan".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇