E oficial: Mai multe companii de stat își mută conturile de la BCR

E oficial: Mai multe companii de stat își mută conturile de la BCR

E oficial: Mai multe companii aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor își mută conturile de la BCR.

În contextul veto-ului austriac pe Schengen şi boicotului cerut de unii politicieni, luni a apărut informaţia cum că există o primă companie mare de stat care îşi mută conturile de la BCR (bancă deţinută de austriecii de la Erste).

Şeful CNAIR nu menţionează că decizia ar avea vreo legătură cu boicotul.

"Am luat în calcul mutarea conturilor companiei către o altă bancă pentru a încerca să găsim o variantă mai bună pentru CNAIR. (...) Este o decizie adminstrativă a noastră. (...) Nu trebuie să-ţi ţii toate ouăle într-un singur coş", este explicaţia neclară oferită de Cristian Pistol, cel care din septembrie 2021 se află la conducerea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

ADVERTISING

Iată că însă nu este singura companie care a luat această decizie, aşa cum a precizat ministrul Transporturilor, marţi dimineaţă.

„CNAIR şi-a anunțat o anumită intenție (de a-și muta conturile de la BCR la CEC) și știu că vor face, mi-au spus și mie. Nu doar CNAIR, ci am fost anunțat că și alte companii aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor, fie că vorbim de Portul Constanța, Aeroportul București și toate celelalte, pentru că au găsit condiții mai bune la CEC. E o explicație cât se poate de simplă”, a anunţat Sorin Grindeanu, citat de Mediafax.

Sorin Grindeanu a fost întrebat care sunt sumele ce urmează să fie mutate de la BCR la CEC, iar acesta a răspuns că este decizia fiecărui director de companie din subordinea MT. Nu este clar dacă sunt mutate și conturile deschise la Raiffeisen.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

“Eu nu pot să dictez directorilor de companii ce să facă, am fost anunțat ca ministru. Nu e vorba doar de CNAIR, și tot ceea ce ține de CFR, și Administrația Portului Constanța și Aeroporturile. Cei care aveau anumite conturi la aceste bănci m-au anunțat că vor face toate diligențele, nu e o chestiune care ține foarte rapid. Toți se vor muta la o bancă românească, eu cred că e bine. Eu nu am conturi la bănci austriece”, a precizat Grindeanu, citat de Biziday.

În ultimele zile, s-a speculat mult despre boicotarea companiilor austriece din România, aşa cum au cerut unii politicieni.

Iată reacția lui Ciucă referitoare la boicotarea băncilor austriece, dar şi ce spune cancelarul de la Viena: Ar dăuna mai degrabă României.

ADVERTISING

Într-o declaraţie din ziua votului pe Schengen, Willi Cernko, CEO Erste Group, spunea că nu există state membre de mâna a doua şi că regretă rezultatul.

Decizia afectează 5.000 de angajaţi BCR în România şi 2,8 mil. de clienţi ai băncii:

"Erste Group este o companie europeană - şi, în special, o companie din Europa Centrală. Pentru noi, #believeineurope nu este doar o formulare, ci este expresia convingerilor noastre profunde. Nu este doar despre faptul că noi credem în Europa, ci este despre faptul că susţinem Europa şi apărăm ideea europeană.

Acest lucru este valabil mai ales astăzi, când o decizie a Consiliului JAI are impact direct asupra a peste 5.000 dintre colegii mei şi a peste 2,8 milioane dintre clienţii noştri din România. Susţinem o Europă puternică şi susţinem o Uniune Europeană puternică. Şi suntem convinşi că numai o Uniune Europeană unită poate fi o Uniune Europeană puternică.

Însă, o Uniune Europeană unită este una în care toţi cetăţenii UE au aceleaşi drepturi şi obligaţii. Nu există state membre de mâna a doua. Prin urmare, obiectivul nostru trebuie să fie ca toţi cetăţenii să beneficieze în mod egal de libertăţile Uniunii. Acest lucru include, de asemenea, participarea la spaţiul Schengen. Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇