Marcel Ciolacu trece la ameninţări voalate la adresa Austriei după veto-ul pe Schengen. El ştie că Austria o să solicite şefia OSCE, iar România ar putea să se opună atunci.
Pe de altă parte, liderul PSD vrea să se facă o distincţie între cetăţenii austrieci şi liderii politici din Austria. El a precizat că în companiile austriece din România lucrează tot români.
„Haideţi să facem o distincţie. În aceste companii austriece pe teritoriul României, vreau să vă reamintesc că sunt lucrători români.
Eu când am vorbit despre sancţiuni către Austria, nu către austrieci, dacă tu ai folosit un drept de veto nejustificat, atunci nu te aştepta, de exemplu când Austria o să solicite şefia OSCE, să nu se aştepte ca România să nu folosească acelaşi drept de veto. Până se ajunge la această paralelă, există totuşi demersuri diplomatice de a închide aceste lucruri”, a afirmat Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei de luni a Consiliului Politic Naţional al PSD.
UPDATE Seara, preşedintele PSD a detaliat:
"Vom negocia în continuare cu Austria astfel încât să trecem pe ordinea de zi atunci când va fi Preşedinţia Spaniei, în toamnă. (...) Până la urmă, demersul va trebui să fie unul diplomatic. Dar, până atunci, în forurile europene, România are obligaţia, în acest moment, să dea drept de veto de fiecare dată când există un interes al statului austriac.
Nu ai voie să refuzi un drept al unei ţări şi al unui popor fără o justificare clară, nu poţi să inventezi. Nu poţi ca tot restul Europei să fie de acord şi tu să nu fii, e un eşec al dreptei", a declarat Marcel Ciolacu, la Digi24.
Liderul PSD a mai spus că fiecare reacţionează diferit, „unii îşi mută conturile, unii nu mai merg în Austria la schi”.
„E normal, este o umilinţă arată nu numai clasei politice. Vreau să fac o distincţie foarte clară între români şi austrieci şi decidenţii din Austria din acest moment şi România, fiindcă aţi văzut şi reacţiile de frustrare ale românilor care trăiesc în Austria, dar şi ale austriecilor de susţinere a românilor. A fost un element pur de interes personal, de aceea, există această supărare, o prioritate a ministrului de Interne şi a cancelarului, ceea ce ţine de votul din Austria”, a completat Ciolacu, citat de News.ro.
Ulterior, Marcel Ciolacu a adăugat că România trebuie să aibă un răspuns european şi să nu fie creată o "răfuială" între români şi austrieci.
"Cred că boicotul e în sufletul fiecăruia, boicotul îl hotărâm fiecare. Eu, dacă aş fi invitat să merg în Austria la schi, n-aş merge. Este prima reţinere, dar este normal să fie aşa.
Dar nu trebuie să confundăm, românii, austriecii, cu liderii trecători ai fiecărei ţări. Şi eu sunt trecător şi cei care au luat decizia în Austria, sunt trecători. (...) Boicotul oricum o să fie, prin noi, fiecare dintre noi. Toată lumea va avea o reţinere.
Primele trei bănci sunt bănci din Austria, ca şi pondere în România. În acele bănci lucrează români. Noi trebuie să avem un răspuns european, noi nu trebuie să creăm o răfuială între români şi austrieci. Repet, este o decizie a unor lideri politici vremelnici care conduc acum Austria. Răspunsul nostru trebuie să fie pe măsură acolo unde şi ei şi-au folosit dreptul de veto. Acelaşi lucru, România, în acest moment, are obligaţia să-l facă", a conchis Ciolacu, citat de Agerpres.
Despre boicot şi consecinţe
Amintim că, joi, într-o reacţie la cald după votul negativ din JAI pentru aderarea noastră la Schengen, preşedintele PSD scria furios pe Facebook că „vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd”, care „este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin”.
Ulterior, s-a speculat mult despre boicotarea companiilor austriece din România, aşa cum au cerut unii politicieni.
Iată reacția lui Ciucă referitoare la boicotarea băncilor austriece, dar şi ce spune cancelarul de la Viena: Ar dăuna mai degrabă României.