Ministrul de Interne, Lucian Bode, i-a transmis luni o scrisoare deschisă lui Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei, pentru a-şi exprima profunda indignare faţă de votul acestuia din Consiliul JAI, împotriva aderării României la spaţiul Schengen.
Aţi făcut un joc politic nedemn de o ţară care are o tradiţie politică aşa de bogată şi care este o democraţie consolidată de atât de mult timp, spune Bode.
”Mărturisesc că speram să vă scriu această scrisoare în acelaşi spirit în care am scris omologilor mei din celelalte state membre UE, omologii mei şi ai dumneavoastră, cei care au asigurat un demers corect şi onest faţă de procesul aderării României la spaţiul Schengen, cei care au efectuat analize temeinice, dar juste, cei care au înţeles că avem datoria de a ne îndeplini misiunea faţă de structurile pe care le reprezentăm, faţă de statele în a căror slujbă suntem şi faţă de Uniunea Europeană, căreia cu toţii îi aparţinem şi în ale căror valori credem.
Vă scriu însă, din păcate, pentru a-mi exprima profunda indignare faţă de votul dumneavoastră din Consiliul JAI, împotriva aderării României la spaţiul Schengen, asta după ce pe 23 noiembrie la Viena, în prezenţa colegilor noştri, îmi dădeaţi asigurări că sunteţi "un prieten al României", iar poziţia dumneavoastră nu este împotriva României ci împotriva unui sistem nefuncţional care nu trebuie extins cu niciun stat", spune Lucian Bode.
El arată că ”este o decizie nedreaptă, injustă, fără nicio justificare reală, care creează la nivelul UE prejudicii uriaşe şi un precedent periculos în actualul context geopolitic”.
”Pentru că nu doar meritul României şi al cetăţenilor români a fost călcat în picioare odată cu acest vot, dar şi valorile şi principiile care ne ghidează la nivel european. Toate statele membre au putut vedea cum Austria a adoptat o decizie arbitrară ce încalcă flagrant dreptul României de a fi stat membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen, iar argumentele pe care le-aţi avut la finalul acestui proces pur şi simplu nu au nicio legătură cu realitatea.
Nimeni nu a putut înţelege ce s-a întâmplat în două zile, de ce v-aţi schimbat fundamental poziţia, în condiţiile în care nu apăruse niciun element nou. Aţi tratat românii şi România într-o manieră nedreaptă, discriminatorie şi ilogică”, afirmă ministrul.
Lucian Bode subliniază că problema migraţiei pe care Austria a invocat-o nu poate fi imputată României.
”Îmi pare rău să vă spun, dar modul acesta de conduită şi acţiune nu este adecvat pentru niciun om politic al Uniunii Europene. Dumneavoastră ştiţi, la fel de bine ca mine, că problema migraţiei pe care aţi invocat-o nu poate fi imputată României. Au înţeles-o toate celelalte state membre, domnule ministru. Aţi reuşit să stârniţi revolta nu doar a românilor din Austria, dar şi a propriilor cetăţeni, care cunosc realităţile din teren şi ştiu că e injust şi imoral să pedepsiţi milioane de cetăţeni europeni folosindu-vă de argumente false”, a mai afirmat Bode.
România nu a primit votul în Consiliul JAI pentru aderarea la spațiul Schengen. Singura unanimitate a fost în cazul aderării Croației, însă pentru România și Bulgaria au fost două voturi negative.
Unul a fost al Austriei, care a refuzat în ciuda tuturor datelor și argumentelor oficiale de la nivelul UE să susțină România, pe motiv că nu are suficient de protejate frontierele, ceea ce ar oferi cale liberă migranților ilegali.
În ce privește Olanda, aceasta a ținut să menționeze că susține aderarea României, însă nu și pe a Bulgariei. Dar, cum votul s-a dat la pachet, s-a văzut nevoită să respingă și țara noastră.