Acord pentru Guvernul Ciucă, dominat de PSD. Ciolacu primește felicitări, Cîțu e pus la zid, dar Iohannis e mulțumit (Video)

Guvernul PNL-PSD-UDMR, condus în primă fază de Nicolae Ciucă, devine realitate. Partidele implicate au validat structura și programul de guvernare, înainte de a merge la consultări la Cotroceni, iar Klaus Iohannis s-a declarat mulțumit că s-a ajuns la o formulă pentru un nou Executiv.
Acord pentru Guvernul Ciucă, dominat de PSD. Ciolacu primește felicitări, Cîțu e pus la zid, dar Iohannis e mulțumit (Video)

În urma negocierilor, social-democrații au fost de acord să renunțe la funcția de premier, pentru a putea în schimb să-și impună pachetul social, cu creșterile de pensii, alocații și salarii.

Pentru a face asta, PSD a obținut 9 ministere cheie, plus funcția de secretar general al Guvernului, care devine, în noua formulă, asimilată unui minister.

Astfel, are 10 portofolii, printre care Finanțele, Munca, Sănătatea sau Economia. UDMR rămâne cu portofoliile inițiale - Dezvoltarea, Mediul și Sportul, iar PNL ia ce a mai rămas.

Marcel Ciolacu a spus că de acum vor începe discuțiile pe titulari de ministere, dar și pentru șefia camerelor Parlamentului. El este vehiculat pentru Camera Deputaților, Florin Cîțu pentru Senat.

Însă, dacă Ciolacu a fost lăudat de colegi pentru ce a obținut în urma negocierilor, Florin Cîțu se confruntă cu cereri de demisie, chiar și din partea celor care l-au susținut.

Cîțu a fost acuzat că a negociat în genunchi, Raluca Turcan i-a transmis că minte patologic, că negociază în interes propriu și că nu mai sunt bani de pensii, Dan Motreanu i-a cerut public demisia, iar Ludovic Orban a anunțat că pleacă din PNL. În fața jurnaliștilor, Cîțu a evitat să discute despre aceste tensiuni și le-a transmis celor îngrijorați de guvernarea cu PSD că reformele sunt garantate prin PNRR.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai importante informații și declarații politice:

13:36 - La ora 14:00, Klaus Iohannis a ieșit la Cotroceni pentru a susține o declarație de presă. Astfel, Iohannis a evitat și de această dată să răspundă întrebărilor jurnaliștilor.

Puteți urmări Live Text și Live Video AICI.

ADVERTISING

13:34 - Co-preşedintele AUR George Simion a declarat că au fost pseudo-consultări și că preşedintele ”nu a scos mai mult de trei cuvinte”.

AUR anunţă că nu va gira un astfel de guvern PNL-PSD-UDMR. ”În acest moment, suntem singura formaţiune de Opoziţie care a fost prezentă la Cotroceni”, a spus Simion.

13:33 - Gabriela Firea, al cărei nume este vehiculat pentru nou-înfiinţatul Minister al Familiei, nu ar fi interesată de preluarea postului, ea dorindu-l pe cel de vicepremier fără portofoliu, afirmă surse din conducerea social-democrată citate de News.ro.

13:30 - O scurtă declarație a făcut după consultări și Kelemen Hunor.

„Am spus că avem un program de guvernare stabilit cu PNL, PSD şi minorităţi. Am spus că avem un acord politic şi am decis să mergem pe varianta de premier prin rotaţie, pentru următorul an şi jumătate să fie Nicolae Ciucă şi apoi premier de la PSD.

Dincolo de problemele foarte de actualitate, trebuie să te gândeşti ce reforme trebuie să faci pentru România şi am spus că, din punctul nostru de vedere, suntem obligaţi să facem reforme mai consistente, inclusiv revizuirea Constituţiei, dar nu am intrat în detalii.

Am spus că am speranţa că vom avea o guvernare stabilă. Sper că va fi o perioadă mai lungă şi nu ca anul trecut. UDMR păstrează 3 portofolii”, a afirmat Kelemen Hunor, după participarea la consultările de luni de la Cotroceni cu şeful statului, alături de PNL şi PSD.

13:13 - Potrivit unor surse citate de Antena3, Marcel Ciolacu a fost felicitat și aplaudat pentru cum a negociat cu PNL. ”Bravo, Marcele, le-ai luat și banii din pieptul mortului”, i-ar fi zis Olguța Vasilescu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

13:10 - Delegația AUR a stat doar câteva minute la discuții cu Iohannis, deși avea alocată jumătate de oră. Amintim că liderii AUR au spus în mai multe rânduri că nu susțin guvernul PNL-PSD-UDMR.

12:38 - La ieșirea de la consultări, Florin Cîțu le-a transmis românilor că nu va abdica de la principiile liberale.

”Îi asigur pe români că această coaliție nu e necondiționată, ne vom lupta în continuare pentru principiile liberale”, a spus Cîțu.

Totuși, chiar dacă a pierdut Finanțele, PNL are Ministerul Fondurilor Europene și reformele asumate de România prin PNRR sunt o garanție că noul guvern va lua măsuri bune, susţine premierul demis.

”Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene are un rol foarte important. PNRR, așa cum a fost negociat, rămâne în picioare și în PNRR sunt incluse toate reformele pe care noi le-am agreat cu Comisia Eurpeana”, a adăugat el.

Referitor la acuzațiile Ralucăi Turcan, conform cărora nu mai sunt bani de pensii, Cîțu i-a transmis că, fiind încă ministru al Muncii, aceasta ar trebui să își asume asta, dacă într-adevăr e așa. De altfel, Cîțu a evitat orice întrebare legată de tensiunile din ședința liberalilor și le-a spus jurnaliștilor doar că ”a fost una foarte bună, foarte bună”.

12:26 - Ludovic Orban a anunțat că își dă demisia din PNL - vezi AICI detalii.

12:03 -Au început consultările.

”Cred că e bine că am ajuns în faza asta, când se conturează formarea unui guvern”, a spus Iohannis.

12:02 - Delegațiile PSD, PNL și UDMR, dar și Varujan Pambuccian, din partea minorităților naționale, au ajuns la Cotroceni.

delegatie-guvern-ciuca-psd-2
Foto: Administrația Prezidențială

11:50 - Cîțu și Ciucă au ajuns la Cotroceni. Cei doi nu au stat de vorbă cu jurnaliștii înainte de consultări. De la PSD vor participa Marcel Ciolacu și Paul Stănescu.

ADVERTISING

11:47 - Și europarlamentarul Dan Motreanu cere demisia lui Florin Cîțu.

Votul cerut astăzi de Florin Cîțu în Biroul Politic Național pentru un guvern în alianță cu PSD este total...

Publicată de Dan Motreanu pe Luni, 22 noiembrie 2021

11:22 - Purtătorul de cuvânt al PSD a anunțat oficial că PSD a ales să susțină formula de guvernare în care prima rotație e asigurată de Ciucă, pentru a-și impune la schimb pachetul social, cu creșterile de pensii, alocații și a salariului minim.

”S-a votat structura propusă pentru un nou guvern. Pachetul social e cel mai important lucru pentru PSD. Îl cunoașteți, cuprinde toate acele măsuri legate de creșterea pensiilor, alocațiilor, a salariului minim. E mai important chiar și decât funcția de premier. E nevoie ca joi să avem un guvern.

Votul pentru structura guvernului cuprinde 9 ministere PSD și o funcție de ministru pentru secretarul general al guvernului: Ministerul Finanțelor, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului și Familiei și această funcție asimilată celei de ministru, de secretar general.

UDMR își păstrează cele 3 ministere pe care le-a avut: Dezvoltarea, Mediul și Sportul. Iar celor de la PNL le-au mai rămas Ministerul Justiției, Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Energiei, Ministerul Educației, Ministerul IMM-urilor și Turismului, Ministerul Cercetării și Inovării”, a anunțat social-democratul.

11:08 - Dacian Cioloș a anunțat că USR nu va participa la negocierile de la Cotroceni.

”Sunt un simulacru de consultări cu un rezultat dinainte cunoscut și participarea noastră nu ar face decât să legitimeze această mascaradă. Iohannis și-a abandonat rolul de mediator (...), fiind chiar nașul acestei monstruoase coaliții. USR nu poate să gireze constituirea unui nou FSN”, a anunțat Cioloș.

11:00 - La PNL atmosfera este foarte tensionată. Potrivit unor surse News.ro, ministrul Muncii Raluca Turcan l-a acuzat pe Cîțu că spune minciuni şi i-a cerut demisia lui și întregii echipe de negociere. Într-un mesaj pe grupul intern al PNL, Turcan l-a acuzat pe Cîțu că a negociat în genunchi și că a jucat la poker banii de pensii.

”Florin, eşti dispus să joci la poker până şi banii de pensii. De mai bine de o lună mă ţin de capul tău şi-ţi spun repetat că de vineri (26 noiembrie) nu mai sunt bani de pensii şi de alocaţii pentru că i-ai luat la rectificare doar ca să dai tu bine la cifre în postările de pe Facebook”.

Turcan, care l-a susținut puternic la Cîțu, spune acum că acesta a mințit continuu.

”Este puţin spus că s-a negociat în genunchi. Mandatul lui Florin Cîţu nu a fost decât un şir de minciuni, greşeli şi jocuri personale. Aş spune că e de domeniul patologicului. Florin, îţi imaginezi că nimeni nu se prinde de minciunile tale? Toţi se prind, îţi garantez. NIMIC din ce ai spus până acum, tu, preşedintele partidului, nu a fost adevărat! Doar un şir de minciuni. Şi nu numai de minciuni, dar şi de lipsă de responsabilitate!”, a mai acuzat Turcan. 

10:55 - Social-democraţii au votat în unanimitate atât pentru intrarea la guvernare, în coaliţia cu PNL şi PSD, cât şi pentru structura Guvernului, cu cele 21 de ministere, în formula cu premier PNL, potrivit unor surse News.ro. Ciolacu le-a spus colegilor că a făcut concesia renunţării la premier pentru a-şi impune pachetul social.

Potrivit surselor citate, Ciolacu a fost felicitat de colegi pentru cum a negociat.

10:00 - Nu doar Ludovic Orban face valuri în ședința liberalilor, ci și actualul președinte de partid. Cîțu nu a participat la negocierile de peste weekend, dar nu e de acord cu ce s-a stabilit, în special ca liberalii să cedeze Ministerul Finanțelor. Astfel, el îl vrea acolo impus pe Dan Vîlceanu.

Nici liderii din teritoriu nu sunt mulțumiți de rezultatul discuțiilor, reproșând echipei conduse de Ciucă faptul că a pierdut ministere importante, precum Dezvoltarea, Transporturile şi Finanţele.

În formula negociată până la acest moment, la Externe va rămâne Bogdan Aurescu, la Interne Lucian Bode şi la Educaţie Sorin Cîmpeanu, în timp ce Ministerul Energiei va fi condus tot de Virgil Popescu. Acestea sunt ministerele pe care Iohannis le-ar fi cerut să rămână la PNL.

La Justiţie PNL l-ar propune pe Cătălin Predoiu, însă a fost vehiculată şi Alina Gorghiu. La IMM şi Turism, minister nou, a fost vehiculat Robert Sighiartău, în timp ce Florin Roman ar putea conduce Digitalizarea.

09:40 - Conducerea PNL s-a reunit în ședință la Vila Lac, pentru ultimele decizii înainte de consultările de la Cotroceni. Cu jurnaliștii a stat de vorbă înainte doar Ludovic Orban, care, având în vedere că încă nu a fost exclus oficial din partid, a venit să voteze împotriva acestei ”alianțe împotriva naturii”. Orban s-a arătat și împotriva lui Nicolae Ciucă.

”Ciucă e membru PNL de un an de zile, după părerea mea, un partid care prețuiește libertatea, proprietatea privată, drepturile și libertățile individuale, democrația, accesul liber la justiție și toate celelalte lucruri nu poate susține un om care toată viața a executat ordine sau a dat ordine. În democrație nu se dau ordine, se adoptă legi, se iau decizii în conformitate cu dorința exprimată de oameni”, a spus Orban.

El a spus că PNL și Iohannis au abandonat Justiția și că negocierile au fost o rușine, nu un succes, având în vedere că PSD va conduce guvernul în 2024, an în care în România au loc toate alegerile.

”Astea nu sunt negocieri, au fost o bătaie de joc. În perioada alegerilor, premierul va fi de la PSD, când vor avea loc toate alegerile din România. Cum să faci o înțelegere bună când dai poziția de premier atunci?!”, a punctat Orban.

Ședință PNL în ajunul formării noului Guvern cu PSD: Orban a venit să le spună liderilor să refacă alianța cu USR

Ședință PNL în ajunul formării noului Guvern cu PSD: Orban a venit să le spună liderilor să refacă alianța cu USR.

Publicată de Epoch Times Romania pe Duminică, 21 noiembrie 2021

09:26 - Președintele PSD Marcel Ciolacu a stat de vorbă cu jurnaliștii, în fața sediului din Kiseleff, înaintea ședinței în care social-democrații se reunesc la ora 10:00, înainte de a merge la Cotroceni.

”Se termină o instabilitate politică creată de fosta guvernare de dreapta și necesitatea implicării PSD. După consultările de la Cotroceni urmează o altă ședință unde să discutăm titularii de la ministrere”, a anunțat Ciolacu.

Tot în ședința de după consultări social-democrații ar urma să valideze decizia ca Marcel Ciolacu să fie propunerea PSD pentru șefia Camerei Deputaților. Teoretic, marți se va decide, în Parlament, cine preia conducerea celor două camere. Pe surse, Ciolacu ar primi șefia Camerei, iar Cîțu e posibil să ia șefia Senatului.

Șeful PSD Marcel Ciolacu - declarații înainte de ședința în care se va decide cine va da primul premier

Șeful PSD Marcel Ciolacu - declarații înainte de ședința în care se va decide cine va da primul premier.

Publicată de Epoch Times Romania pe Duminică, 21 noiembrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇