Haos în Educație. Iohannis i-a primit pe Ciucă și Ciolacu la Cotroceni. Președintele și premierul au stat la poză. O nouă rundă de negocieri la Guvern

Haos în Educație. Iohannis i-a primit pe Ciucă și Ciolacu la Cotroceni. Președintele și premierul au stat la poză. O nouă rundă de negocieri la Guvern

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit miercuri, la amiază, la Cotroceni, pe liderii coaliţiei de guvernare pentru consultări pe tema grevei din învăţământ.

Liderul UDMR Kelemen Hunor este la Cluj-Napoca, astfel că nu a putut să participe la întâlnire, dar s-au dus Marcel Ciolacu (lider PSD) şi Nicolae Ciucă (lider PNL), alături de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, fost consilier al preşedintelui.

Din partea Administraţiei Prezidenţiale participă şi Daniela Bârsan, consilier la Departamentul de Comunicare Publică.

ADVERTISING

După cum se vede din poza de mai sus, preşedintele şi premierul au stat frumos pentru fotografia oficială postată imediat de Administraţia Prezidenţială pe site.

UPDATE Întâlnirea de la Cotroceni a durat aproximativ o oră, iar liderii coaliţiei au plecat la Palatul Victoria, pentru a se întâlni cu reprezentanţii sindicatelor. Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă urmează să prezinte sindicatelor oferta din acordul discutat cu şeful statului.

Întâlnirea cu liderii de sindicat din Educaţie este programată înainte de şedinţa de guvern.

ADVERTISING

Noua ofertă a Guvernului este creșterea etapizată a salariului unui debutant până la 4.000 de lei net în următorii trei ani, începând cu o primă creștere de 30%, susţin surse politice citate de Antena3.

Concluziile lui Iohannis

Într-un comunicat scurt şi lipsit de substanţă, Administraţia Prezidenţială precizează "în cadrul discuțiilor au fost analizate revendicările federațiilor sindicale din Educație și posibilele soluții care să conducă la încetarea grevei profesorilor și la reînceperea cursurilor".

ADVERTISING

Iohannis "a accentuat importanța menținerii dialogului, singura cale prin care se poate debloca situația actuală. Astfel, negocierile vor fi reluate imediat și vor continua până la identificarea măsurilor menite să răspundă cerințelor cadrelor didactice".

Președintele le-a solicitat liderilor coaliției "să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele și măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul școlar să fie încheiat în bune condiții, iar calendarul susținerii examenelor naționale să nu fie afectat", este mesajul de la Cotroceni pentru presă.

Oferta anterioară a fost refuzată chiar azi

Mai devreme azi federaţiile sindicale anunţau că greva va continua, întrucât membrii consultaţi au refuzat să semneze vreun acord, chiar dacă ar fi girat şi de preşedintele Klaus Iohannis.

"Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere.

Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică şi, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor”, au transmis federaţiile, miercuri, într-un comunicat de presă comun.

Pe de altă parte, părinţii înţeleg de ce este vitală greva profesorilor, dar „este la fel de vital ca elevii să susţină examenele”.

”Nu uitaţi că vorbim de o generaţie de sacrificiu, care a trecut prin 2 ani de pandemie şi învăţare online”, aminteşte profesorilor preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Iulian Cristache.

Iată filmul zilei de marți în criza din Educaţie - Profesorii au protestat în toată țara. Nici Guvernul, nici Iohannis nu i-au convins să oprească greva: „Nu cedăm! Demisia!” (Foto & Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇