Coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, fost ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea, acuză Guvernul că își bate joc de profesori pentru că le promite, ca să-i facă să renunțe la greva generală, o primă de compensare salarială cam cât voucherele acordate oamenilor aflați în risc de sărăcie.
În plus, primele sunt promise din fonduri europene care nu există, arată Cristian Ghinea.
Ministerul Educației a prezentat, spre consultare publică, proiectul de ordonanță de urgență prin care Guvernul PSD-PNL speră să-i convingă pe profesori să renunțe la greva generală, oferindu-le câte o primă de carieră didactică și o primă de compensare salarială, de 1.500 lei, respectiv 1.000 de lei.
Prima de carieră didactică, ce ar urma să fie acordată în octombrie 2023, are drept scop "susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional".
"Cu alte cuvinte, prima va putea fi folosită doar pentru cursuri de specialitate și cheltuieli asimilate acestora, echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate, pentru achiziția de cărți de specialitate, și doar 450 lei vor putea fi folosiți ca salariu. Adică, nici măcar 100 de euro!", subliniază Cristian Ghinea, într-un punct de vedere transmis luni către Spotmedia.ro.
Prima de compensare salarială, care ar urma să fie plătită în două tranșe egale, în iunie și septembrie 2023, vizează "acoperirea parțială a costurilor generate de rata inflației și tranziția spre noua grilă de salarizare".
"Dacă luăm în calcul că această primă ar trebui să acopere lunile rămase până la aplicarea noii legi a salarizării unitare, lege la care Ministerul Muncii condus de PSD nici nu a început să lucreze, rezultă că prima promisă profesorilor de PSD-PNL este, în medie lunară, cam cât voucherele acordate oamenilor aflați în risc de sărăcie", explică fostul ministru.
"Gata, au găsit soluția minune pentru banii profesorilor.
Nu, nu taie pensiile speciale și nici vreo sinecură.
Dă Boloș vouchere din banii europeni pe care, de fapt, nu-i are. Nu a prins așa ceva în Programul Educație și Ocupare abia aprobat la sfârșitul anului trecut.
Ce se va întâmpla? Boloș va cere Comisiei Europene renegocierea programului - pe care tot el l-a negociat acum cinci luni.
Faptul că dă OUG pentru asta e penibil și nu schimbă nimic, doar va irita Comisia care va spune, din nou: «De ce negociați cu noi ceva ce ați legiferat deja?». Dar Boloș dă OUG pe bandă pentru că e un politruc care fuge de orice răspundere", acuză Cristian Ghinea.
Fostul ministru USR atenționează, totodată, că este foarte probabil ca banii dați prin noul OUG să fie refuzați la plată de Comisia Europeană.
"Dar asta va fi problema bugetului de stat la anul sau, cel mai probabil, după alegeri. De asta dă Boloș OUG, pentru că va fi pagubă la bugetul de stat, iar DNA nu poate ancheta OUG-uri", concluzionează Ghinea.
Sindicatele au respins din nou oferta Guvernului, iar profesorii au protestat din nou, luni, în mai multe orașe, înaintea mitingului de marți din București, la care sunt așteptați peste 20.000 de angajați din domeniul Educației.
Între timp, examenul naţional de evaluare naţională pentru clasa a VI-a se amână pentru a doua oară, după ce Ministerul Educației a decis că elevii de clasa a şasea vor da evaluarea în zilele de 12 și 13 iunie. Iar Bacalaureatul și Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a ar putea fi, de asemenea, amânate - detalii aici.