Iohannis, despre Bâstroe: Până acum, a fost un mit. Nu au fost lucrări de adâncire!

Iohannis, despre Bâstroe: Până acum, a fost un mit. Nu au fost lucrări de adâncire!

Președintele Klaus Iohannis susține că Ucraina a efectuat doar lucrări de întreținere la canalul Bâstroe, nu lucrări de „adâncire”: „Până acum a fost un mit. Discuția care a fost s-a dovedit a fi contraproductivă”.

E spune că „există demult intenția ucraineană de a folosi într-un mod rezonabil canalul Bâstroe pentru a ieși la Marea Neagră”.

„Dacă se vor face lucrări sau nu rămâne de văzut. Până acum, a fost un mit. Nu s-au făcut lucrări de adâncire.

Ultimele măsurări au arătat că s-au făcut lucrări de întreținere. Dacă se vor face alte lucrări decât de întreținere, nu se vor face fără să fie cooptate autoritățile internaționale, care se preocupă de Deltă, și fără România.

ADVERTISING

Nu cred că există aici o discuție. Discuția care a fost s-a dovedit a fi contraproductivă. Însă e adevărat: ucrainenii vor să existe un trafic mai intens pe Dunăre”, a declarat șeful statului, aflat la Bruxelles.

Iohannis a abordat şi problema spinoasă a exportului de cereale din Ucraina prin ţara noastră.

„Cea mai mare parte din exporturi din cerealele ucrainene se face prin România. (...) Noi am înlesnit acest export, am scutit de taxe, și credem că e un lucru corect că facem asta față de Ucraina și față de multe state care depind de aceste cereale din Ucraina. (...) Sigur că noi am căutat și găsit căi prin care să nu fie dezavantajați producătorii interni”, spune Klaus Iohannis.

Declarații de presă susținute în marja participării la reuniunea Consiliului European (Bruxelles)

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇