Florin Cîţu îşi depune vineri oficial candidatura la şefia PNL - surse

Florin Cîţu îşi depune vineri oficial candidatura la şefia PNL - surse

Premierul Florin Cîţu îşi va depune vineri, la ora 16:00, la sediul central al partidului, moţiunea cu care va candida pentru câştigarea preşedinţiei PNL, au declarat pentru News.ro surse apropiate şefului guvernului.

Potrivit acestora, Cîţu va fi flancat de liderii de organizaţii judeţene şi de miniştrii care au anunţat până acum că îl susţin în competiţia împotriva lui Ludovic Orban.

Florin Cîţu a anunţat în urmă cu două zile că moţiunea cu care va candida pentru şefia PNL se numeşte ”România liberală”. 

ADVERTISING

Derogare pentru vechime

Miercuri, o parte din liderii liberali reuniţi în şedinţa Biroului Politic Naţional au votat o derogare de vechime pentru ca Florin Cîţu să poată candida la preşedinţia partidului. La şedinţă au participat doar susţinătorii premierului şi Ludovic Orban.

Derogarea era necesară deoarece statutul PNL prevede o vechime de minimum 5 ani pentru a candida la funcţia supremă în partid. Florin Cîţu este membru PNL din 2016, dar susţine că prima oară s-a înscris în partid în 1990. ”După ceea am plecat din ţară şi am reînnoit povestea în 2016, la Bucureşti”, a mai spus el.

ADVERTISING

Ce filiale îl susțin

Alegerile în organizaţiile judeţene ale PNL s-au încheiat la începutul acestei luni. Peste 30 dintre cei 48 de lideri de filiale au anunţat că îl susţin pe Florin Cîţu la congresul din 25 septembrie, în vreme ce doar 12 şi-au exprimat sprijinul pentru Ludovic Orban. Însă nu toţi liderii de organizaţii s-au angajat într-o tabără sau alta, printre neutri numărându-se Ilie Bolojan de la Bihor, Dan Motreanu de la Giurgiu sau Gheorghe Falcă de la Arad.

Contabilizând delegaţii din organizaţiile ale căror lideri au anunţat că îl susţin pe Cîţu, tabăra premierului se laudă că va obţine peste 3.000 de voturi la Congres, victoria fiind ca asigurată. În acelaşi timp, calculând delegaţii din organizaţiile ale căror lideri şi-au anunţat sprijinul pentru Ludovic Orban, actualul lider PNL ar lua puţin peste 1.000 de voturi. Surse din tabăra Orban susţin însă că mulţi dintre delegaţii pe care se bazează Cîţu vor vota cu actualul lider PNL, ei avansând un procent cuprins între 10 şi 20%.

ADVERTISING

La congresul din 25 septembrie vor participa 5.000 de delegaţi din ţară.

Surse liberale au declarat pentru News.ro că tabăra Cîţu discută deja împărţirea posturilor de prim-vicepreşedinte care vor fi stabilite după congres. Potrivit acestora, cei patru prim-vicepreşedinţi ai PNL ar urma să fie Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Gheorghe Flutur şi Lucian Bode, în cazul în care Florin Cîţu câştigă preşedinţia partidului, conform discuţiilor care se desfăşoară în acest moment în tabăra actualului premier.

De asemenea, şi europarlamentarul Daniel Buda, unul dintre apropiaţii lui Emil Boc, vizează o funcţie de prim-vicepreşedinte.

Vezi și Începe oficial lupta pentru șefia PNL, Orban și-a depus candidatura: Eu reprezint o certitudine pentru partid

Iată și articolele zilei pe Spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇