Exclusiv David Grossman: Dacă îi ignori pe palestinieni, nu vei avea pace. Cum rezistă la putere Netanyahu

<span style="color:#990000;">Exclusiv</span> David Grossman: Dacă îi ignori pe palestinieni, nu vei avea pace. Cum rezistă la putere Netanyahu

Statele care au miză pentru pacea în regiune ar trebui să vadă că israelienii și palestinienii nu se pot salva singuri și că o pace a bogaților nu poate funcționa, spune scriitorul David Grossman, în interviul acordat în exclusivitate spotmedia.ro.

David Grossman
Foto credit: Michael Lionstar

David Grossman este unul dintre cei mai importanţi autori israelieni contemporani, cunoscut comentator al politicii Israelului faţă de Palestina şi militant pentru recunoaşterea acesteia ca stat. A publicat mai multe cărţi de ficţiune, dar şi câteva volume de reportaje şi interviuri. Recent, Editura Polirom a publicat volumul Inima gânditoare. Despre Israel și Palestina. David Grossman e unul dintre intelectualii asumați, prezenți la protestele pro-democrație din Israel.

ADVERTISING

Interviul video integral - Ambele părți au învățat în cel mai crud mod că acest război nu poate fi câștigat. O pace a bogaților nu funcționează

Cine poate ajunge la pace

„Pot fi națiuni care nu acționeză extrem și care înțeleg complexitatea situației de aici. Aici, în Orientul Mijlociu, pot fi Arabia Saudită sau Emiratele, de asemenea Maroc, Egipt sau Iordania. Pentru că Iordania știe că ea depinde și de noi pentru a-i ajuta cu extremiștii din acolo, așa că se joacă un joc dublu. Toți aceștia, plus, desigur, Israelul.  

Dar dacă îi ignori pe palestinieni și multe dintre aceste țări vor să ignore palestinienii sau cauza palestinienilor, dacă îi ignori, nu vei avea pace. Nu vei avea pace reală. Nu veți avea șansa de a îmbunătăți situația. Îți va exploda în față. Va fi o pace a bogaților și o pace a bogaților nu funcționează.

ADVERTISING

Pur și simplu nu funcționează".

Cum de rezistă Benjamin Netanyahu la putere?

Înainte de 7 octombrie erau proteste contra regimului lui, sunt și acum, și totuși Netahyahu e încă la putere, și este acolo înconjurat de politicieni și mai radicali. Ce-l ține la putere? David Grossman spune că Netanyahu e un politician abil care știe să joace fricile oamenilor.

„Atracția oamenilor față de frică și față de autoritate. Știe cum să joace acest joc. Este un orator genial. A provocat tot timpul cele mai adânci temeri ale israelienilor, ale evreilor, ale ființelor umane. Știe cum să facă asta.

Cred că cea mai mare crimă a domnului Netanyahu nu este corupția sau toate acele lucruri de care a fost acuzat, ci modul în care l-a tolerat pe Itamar Ben-Gvir, Ministrul Securității Interne, acest fascist care se comportă într-un mod îngrozitor, care conduce cu adevărat poporul Israelului spre catastrofă, prin terminologia pe care o folosește, prin temerile pe care le răspândește în jurul său. Iar Netanyahu este într-un fel captiv în mâinile acestui om.

ADVERTISING

Dar ei toți vor să fie captivi, aceasta este tragedia, oamenii nu se revoltă împotriva lui, pe mulți dintre ei, dimpotrivă, îi vei auzi spunând: Netanyahu este un om adevărat, uite ce le-a făcut palestinienilor, uite cum l-a magnetizat la început pe Joe Biden. Până când și Joe Biden s-a săturat de el.

Știe ce să facă, știe cum să manipuleze întreaga lume, ca și cum întreaga lume ne permite să facem ce vrem. Este îngrozitor să vezi un întreg popor rătăcind, și pe măsură ce ura față de Netanyahu crește, și crește, tot mai mulți oameni sunt convinși că el are dreptate și aleg să fie orbi pentru a crede în el. El le spune ceea ce vor să audă, că întreaga lume este împotriva noastră, că întreaga lume ne urăște, că nu există nicio șansă vreodată pentru pace între noi și palestinieni.

Toate sunt lucruri care au un sâmbure de adevăr în ele, eu nu pot nega majoritatea acestor lucruri. Nu trăim în Elveția, trăim în cea mai dură vecinătate - nu din regiune, ci din lume. El știe cum să ia acest procent de zeci de oameni care îl susțin și să-l mărească, din nou și din nou".

Citește interviul integral acordat de David Grossman spotmedia.ro: Ambele părți au învățat în cel mai crud mod că acest război nu poate fi câștigat. O pace a bogaților nu funcționează


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇