Europa, trezește-te!

Europa, trezește-te!

UE cade de acord asupra unui embargo în varianta light împotriva țițeiului rusesc. Un pas demult necesar, după săptămâni de certuri, care dezvăluie fisurile din unitatea europeană.

„Nu dau vina pe niciunul din voi. Vinovat pentru tot ce se întâmplă este doar statul rus.” Astfel și-a început președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe un ton neobișnuit de blând, mesajul video adresat liderilor europeni reuniți la Bruxelles. Un mesaj în care a arătat însă foarte clar miza aflată în joc pentru țara sa.

Zelenski a comunicat că, după cel de-al cincilea pachet de sancțiuni comunitare împotriva Rusiei, 74 de copii au fost uciși în războiul din Ucraina. Numeroase spitale și școli au fost distruse de bombele și rachetele rusești. "De ce, prin urmare", a întrebat Zelenski la summit-ul UE de la Bruxelles, "mai câștigă Rusia din vânzarea de energie aproape un miliard de euro pe zi?"

ADVERTISING

Chiar așa, de ce oare? Săptămâni în șir, europenii s-au tot certat pe tema embargoului importurilor de țiței rusesc. Unitatea demonstrată de blocul comunitar în primele săptămâni de război a părut dată uitării. I-a luat locul un impas penibil.

Aparent, Comisia Europeană a pregătit insuficient măsurile necesare. Reprezentanții ei au acționat fără iscusință. Şefa CE, Ursula von der Leyen – salutată de mulți drept figură puternică în Europa în vreme de război – a fost nevoită să admită cu reținere că Uniunea este departe de un consens salvator.

Orban câștigă

Iar apropiatul lui Putin, Viktor Orban, s-a folosit de ocazie pentru a se prezenta drept luptător sincer pentru interesele țării sale.

ADVERTISING

Sigur că a fost vorba despre securitatea energetică a Ungariei. Dar a fost vorba și despre mijloace financiare europene care ar urma să nu mai fie primite de Budapesta, din cauza deficitelor de democrație arătate.

Oligarhi ruși în vizor

Este bine pentru Ucraina și pentru UE că liderii comunitari au reușit, totuși, să ajungă la un compromis.

Până și un embargo pe țiței în varianta light va lovi în Putin și în regimul său. După ce Germania și Polonia s-au declarat gata să renunțe la toate importurile de țiței rusesc până la sfârșitul anului, măsurile ar urma să afecteze 90% din totalul livrărilor de țiței rusesc în UE, susțin diplomații de la Bruxelles. Adică sute de milioane de euro mai puțin în fiecare zi în vistieria lui Putin.

ADVERTISING

Europa trebuie să-și vină în fire

Dar nu totul este în ordine. În ciuda acordului, unitatea europeană a dat primele semne de fisurare. Pe moment pare total improbabil ca țările membre să ia în vizor în viitorul apropiat și livările de gaz rusesc. Este o situație mult prea sensibilă. 

Europa trebuie să-și vină în fire. Altfel, Rusia se va folosi de slăbiciunile noastre pentru a încerca să îi divizeze pe europeni.

Olanda va rămâne fără gaz rusesc, Danemarca este la rând, după câte se pare. Bulgaria, Polonia și Finlanda nu mai primesc deja livrări de gaz rusesc.

Sporesc temerile că populațiile țărilor membre nu vor mai fi atât de înțelegătoare, dacă prețurile continuă să crească, iar inflația le înghite banii economisiți. Vedem pe pielea noastră ce înseamnă să fie război în Europa. Iar politicienii de toate culorile se tem de aceste posibile neliniști sociale. Ei vor să fie realeși. Au jurat că vor apăra intersele celor care i-au votat.

Teama că solidaritatea se termină

Dar de ce disperă politicienii? Ei trebuie să găsească puterea de a-i convinge pe oameni. Miza este mare. Dacă Putin câștigă această etapă a războiului, s-ar putea simți motivat să atace, mai devreme sau mai tâziu, și alte regiuni din Ucraina. UE nu este o putere militară, dar este o mare forță comercială. Ar trebui să se folosească de acest lucru, până nu este prea târziu.

Europa trebuie să dea dovadă de putere, este singurul argument pe care Putin îl poate înțelege, a atras atenția președintele ucrainean la Bruxelles. Disputele interne nu fac decât să încurajeze Moscova să exercite și mai multă presiune asupra Europei.

Alexandra von Nahmen


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇