Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat, luni, pe Joe Biden că are ”mâinile pătate cu sânge”, din cauza sprijinului acordat Israelului.
Declarația vine în contextul raidurilor israeliene din Fâşia Gaza, menționează AFP.
Erdogan a criticat în special aprobarea de către administraţia SUA a unei vânzări de arme către Israel.
"Scrieţi istorie cu mâinile pătate cu sânge în acest incident ce constituie un atac grav, disproporţionat asupra Gazei, care duce la martiriul a sute de mii de oameni", a declarat Erdogan, după o şedinţă a Cabinetului, făcând referire la liderul de la Casa Albă. "M-aţi obligat să spun acest lucru".
Administraţia Biden a aprobat, luni, potenţiala vânzare de arme ghidate de mare precizie în valoare de 735 milioane de dolari, potrivit unor surse din Congres citate de Reuters.
"Teritoriile palestiniene sunt victime ale persecuţiilor, suferinţelor şi vărsării de sânge, la fel ca în multe alte regiuni care au pierdut pacea odată cu sfârşitul imperiului otoman. Şi voi susţineţi acest lucru", a mai spus Erdogan.
Biden a vorbit cu Netanyahu
De cealaltă parte, Joe Biden şi-a exprimat, luni, într-o discuţie cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, "sprijinul" pentru încetarea focului în faţa escaladării violenţelor.
"Preşedintele şi-a exprimat sprijinul pentru încetarea focului", a transmis Casa Albă, într-un comunicat pe un ton foarte prudent, într-un moment în care numeroase voci se fac auzite în tabăra democraţilor pentru ca Joe Biden să solicite explicit încetarea imediată a focului între Israel şi Hamas, la putere în Fâşia Gaza.
În cursul conversaţiei telefonice, el s-a referit la discuţiile actuale cu Egiptul "şi cu alţi parteneri" pentru a realiza acest lucru.
Bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza au fost reluate luni, la capătul unei săptămâni negre care a făcut 200 de morţi în enclava palestiniană, fără nicio perspectivă de armistiţiu între Israel şi mişcarea Hamas, care continuă să tragă rachete.
Lipsă de fermitate?
Întrebată în cadrul briefingului de presă cotidian cu privire la ceea ce unele persoane din tabăra democrată consideră a fi o lipsă de fermitate în faţa Israelului, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a apărat abordarea diplomatică "discretă", dar "intensă" a Washingtonului în această problemă.
Statele Unite s-au opus, luni, pentru a treia oară într-o săptămână, adoptării unei declaraţii a Consiliului de Securitate al ONU prin care se solicită "încetarea violenţelor" dintre israelieni şi palestinieni, acţionând pentru convocarea marţi a unei noi reuniuni de urgenţă cu uşile închise.
Dacă preşedintele Joe Biden a reafirmat "dreptul Israelului la autoapărare", în cursul discuţiei telefonice el "a încurajat", de asemenea, statul evreu "să depună toate eforturile posibile pentru a asigura protecţia civililor nevinovaţi", a mai afirmat comunicatul.