Ce se întâmplă, de fapt, între Israel și Palestina? Răspunsuri la cele mai importante întrebări

Ce se întâmplă, de fapt, între Israel și Palestina? Răspunsuri la cele mai importante întrebări

Violenţele dintre israelieni şi palestinieni țin ocupate primele pagini ale publicațiilor internaționale și nu numai.

Dar ce se întâmplă, de fapt, între Israel și Palestina? The Guardian răspunde la cele mai importante întrebări.

Ce se întâmplă în Israel și Palestina?

Ierusalimul e scena celor mai mari violențe din ultimii ani. Sute de manifestanți palestinieni au fost răniți în ciocniri cu poliția israeliană. Mai mult de 20 de persoane au fost ucise în Fâșia Gaza în urma luptelor dintre militanți și Israel, violența a crescut în Cisiordania ocupată, iar comunitățile arabe din Israel au organizat și ele demonstrații.

Ce a cauzat creșterea violenței?

Totul are legătură cu ocupația militară a Israelului - de jumătate de secol - și influența crescândă asupra ”vieții palestiniene”.

Ce se află în spatele acestor evenimente?

În urma măsurilor luate de Administrația Trump și Israel pentru a consolida controlul asupra teritoriilor palestiniene, speranța unei rezolvări a crizei vechi de decenii a ajuns la un nivel extrem de redus.

ADVERTISING

Decizia lui Mahmoud Abbas, liderul de 85 de ani al Autorității Naționale Palestiniene, de a amâna alegerile a alimentat furia palestinienilor. Ultimele alegeri parlamentare au avut loc aici în 2006.

Între timp, alegerile israeliene din martie au încurajat în continuare extrema dreaptă a Israelului, aducând în Parlament un partid de ultranaționaliști evrei aliați cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu.

Ce s-a întâmplat de atunci?

În urmă cu o lună, a început Ramadanul, iar palestinienii s-au plâns de ceea ce ei numesc ”restricții inutile severe”, din partea poliției israeliene, care nu le-a permis să se strângă în Ierusalimul Vechi sau Orașul Vechi, așa cum cere o tradiție neoficială.

Pe fondul creșterii tensiunilor, a existat și o creștere a violenței. Multe filmări distribuite în mediul online arată ciocniri violente între evrei și palestinieni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Evenimentele au culminat la sfârșitul lunii aprilie, când sute de israelieni de extremă dreaptă au mers pe străzile orașului scandând ”moarte arabilor” și s-au confruntat cu palestinienii.

Cum au escaladat tensiunile în ultima săptămână?

Tensiunile au fost alimentate și înaintea unei decizii a unei curți israeliene, care era programată luni. Autoritățile trebuiau să decidă dacă vor evacua zeci de palestinieni din cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est și vor da casele lor coloniștilor evrei.

În aceeași zi, mii de naționaliști israelieni aveau programat un marș prin cartierele musulmane din Orașul Vechi. O paradă provocatoare care ar fi celebrat capturarea orașului de către Israel în 1967.

Însă data deciziei a fost amânată, așa că marșul a fost și el amânat. Însă, prea târziu. Situația deja escaladase.

Ce spune istoria?

Familiile evreiești susțin că și-au pierdut pământul din cartierul Sheikh Jarrah, în timpul unui război când statul modern Israel și-a declarat independența în 1948. În acel conflict, sute de mii de palestinieni au fost, de asemenea, strămutați.

ADVERTISING

Două decenii mai târziu, Israelul a capturat Ierusalimul de Est de la forțele iordaniene în războiul din 1967 și ulterior l-a anexat. Conform legislației israeliene, evreii care își pot dovedi titlul anterior anului 1948 își pot revendica proprietățile din Ierusalim. Nu există nicio lege similară pentru palestinienii care au pierdut casele din Ierusalimul de Vest.

De ce Ierusalimul?

Ierusalimul a fost întotdeauna centrul crizei israeliano-palestiniene, cu locațiile sale sfinte venerate de evrei și musulmani. Zidul Plângerii al Orașului Vechi face parte din cel mai sfânt loc din iudaism - Muntele Templului. De asemenea, face parte din Sanctuarul Nobil, alături de Cupola Stâncii și Moscheea al-Aqsa - al treilea cel mai sfânt loc din Islam.

Sursa citată conchide: ”Nu a existat niciodată un moment în care să existe o linişte deplină în Israel și Palestina”.

Context

Premierul Benjamin Netanyahu a decretat, miercuri, stare de urgenţă în oraşul Lod din centrul Israelului, unde în ultimele ore, conform Poliţiei, au avut loc revolte ale minorităţii arabe.

Luni seara târziu, Lod, un oraş cu o populaţie mixtă de 77.000 de locuitori, 47.000 de evrei şi 23.000 de arabi, situat în suburbiile Tel Avivului, a fost scena unor ciocniri violente, în urma cărora un arab israelian a fost ucis de un evreu.

Marţi seară, în timp ce manifestaţiile s-au înmulţit în Ierusalimul de Est, în Cisiordania, dar şi în oraşele arabe din Israel, situaţia a degenerat la Lod.

Scene de violenţă au avut loc şi în alte localităţi unde locuiesc arabi israelieni.

În semn de 'solidaritate' cu palestinienii din Ierusalimul de Est, mişcarea islamistă Hamas din Fâşia Gaza a lansat începând de luni peste 500 de rachete către Israel, ucigând trei persoane.

La rândul lor, forţele aeriene israeliene au bombardat Fâşia Gaza, ucigând cel puţin 32 de palestinieni, printre care mai mulţi copii.

Citește mai multe pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇