Conflictul israelo-palestinian: Iranul promite ajutor mișcării Hamas

Conflictul israelo-palestinian: Iranul promite ajutor mișcării Hamas

În vreme ce Occidentul face apel la încetarea violențelor dintre Israel și organizația Hamas, Iranul oferă spijin militanților Hamas, organizație considerată teroristă de SUA și UE.

„Într-o conversaţie telefonică, sâmbătă, cu liderul Hamas Ismail Haniyeh, comandantul brigăzii al-Quds a Gardienilor Revoluţiei, generalul iranian Esmail Qa’ani, a asigurat Hamas de sprijinul său deplin, a informat presa de stat iraniană, citată de dpa.

Anterior, ministrul iranian de externe a anulat din scurt o vizită în Austria, planificată pentru sâmbătă, după ce guvernul austriac a arborat steagul israelian pe clădirile sale.

La rândul său, Haniyeh a mulţumit Iranului pentru sprijin şi, potrivit canalului de ştiri al-Alam, a spus că lupta împotriva Israelului nu este doar a Hamas, ci a întregii lumi islamice.

Iranul consideră Israelul său drept principalul său inamic şi sprijină grupările de rezistenţă anti-israeliene, inclusiv Hamas şi Jihadul Islamic în Gaza, precum şi miliţia Hezbollah din sudul Libanului.

În această săptămână, întreaga conducere iraniană a „condamnat cu tărie crimele brutale şi crude ale Israelului” împotriva palestinienilor.

Mişcarea islamistă Hamas, care deţine controlul în Fâşia Gaza, este clasificată drept organizaţie teroristă de către UE.

ADVERTISING

Înaltul responsabil al departamentului american de Stat al Afacerilor israeliene şi palestiniene, Hady Amr, trebuie să se întâlnească cu lideri israelieni la Ierusalim duminică şi să meargă în Cisiordania pentru discuţii cu responsabili palestinieni.

Tot duminică, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni.

Palestinienii au anunţat că cel puţin 140 de oameni, inclusiv 39 de copii, au fost ucişi în Gaza de la izbucnirea conflictului, luni. Autoritățile israeline spun că unele rachete Hamas au căzut chiar în Fâșia Gaza, provocând morți.

ADVERTISING

Israelul a raportat 10 morţi, între care doi copii.

Citeşte şi:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇