Ultima zi pentru depunerea candidaturilor la șefia USR. Elena Lasconi va candida, inclusiv la președinție. Surse: Nouă candidați până acum

Ultima zi pentru depunerea candidaturilor la șefia USR. Elena Lasconi va candida, inclusiv la președinție. Surse: Nouă candidați până acum

Elena Lasconi şi-a anunţat, duminică după-amiază, candidatura pentru funcţia de preşedinte al USR, într-un mesaj pe Facebook adresat cetățenilor din Câmpulung Muscel, unde tocmai a câștigat un al doilea mandat de primar. Ea și-a asumat inclusiv să candideze la alegerile prezidențiale de la finele anului.

Duminică este ultima zi când se pot depune candidaturile pentru șefia USR. Până în acest moment, dintre cei cu notorietate, și-au anunțat intenția de a candida Lucian Viziteu (primarul Bacăului), care a renunțat după anunțarea candidaturii Elenei Lasconi, pe care a anunțat că o susține, Dominic Fritz – care însă nu vrea să candideze și la președinția României și deputatul Cristian Seidler. Activistul Radu Hossu a anunțat, duminică seara, că și-a depus oficial candidatura. Potrivit unor surse citate de News.ro, nouă candidaturi ar fi depuse până în acest moment.

Mesajul Elenei Lasconi

„În acest moment România este roșie. Avem un partid-stat: PSD. Avem și o alternativă: USR, echipa din care fac parte.

Mă doare să văd mesajul electoratului la nivel național. Românii au întotdeauna dreptate. Mesajul românilor nu trebuie ignorat, ci ascultat.

ADVERTISING

Așa că am decis să-mi depun candidatura pentru președinția USR. Motivul: reconstrucția partidului, singura alternativă în fața partidului-stat”, scrie Elena Lasconi, în postarea pe Facebook.

E vremea RECONSTRUCȚIEI!Dragi câmpulungeni, vă mulțumesc pentru încredere! Am fost, sunt și voi fi loială...

Publicată de Elena Lasconi alege Câmpulung Muscel pe Duminică, 16 iunie 2024

De asemenea, primarul din Câmpulung spune că este o situație în care nu poate să stea fără să facă ceva.

„După alegerile din 9 iunie nici nu am apucat să mă bucur de rezultate. M-am trezit într-o situație în fața căreia nu pot să rămân spectator. Refuz să stau cu mâinile în sân și să privesc cum se duce de râpă democrația din țara asta pe care o iubim cu toții.

Știu că pot schimba multe și sunt datoare să încerc, așa cum fac zi de zi aici la Câmpulung”, spune Lasconi.

Ea dă asigurări câmpulungenilor că această candidatură și eventual câștigarea poziției nu îi va afecta munca de primar.

„Am fost, sunt și voi fi loială Câmpulungului câte zile voi mai avea. (...) Aici la Câmpulung continuăm cu fapte. Vă rog să aveți încredere: cuvântul meu e contract! Să fim sănătoși, liberi, uniți și să ne bucurăm unii de alții!”, își încheie Lasconi postarea.

ADVERTISING

Ulterior, într-o intervenție la Digi24, Lasconi a spus că în acest moment, alianța USR cu PMP și Forța Dreptei nu i se pare potrivită, chiar dacă în ambele partide există oameni de calitate. De asemenea, s-a arătat rezervată față de posibilitatea de a colabora cu PNL. Însă, dacă va câștiga președinția USR, Lasconi vrea să-i readucă în partid pe cei care au plecat în ultimii ani, precum și pe cei care până acum nu s-au implicat în politică.

Alte candidaturi anunțate

Mai mulți membri cu notorietate ai USR au luat poziție, după ce Cătălin Drulă a decis să își dea demisia de la șefia USR, în urma unor rezultate foarte slabe obținute la alegerile locale și parlamentare din 9 iunie.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a anunțat că își asumă o candidatură pentru președinția USR la următorul congres, pe care o consideră „o misiune grea, dar frumoasă”. Totuși, duminică, situația era neclară, având în vedere că Fritz nu vrea să își asume și o candidatură la prezidențiale.

Ulterior s-au mai anunțat doi potenţiali candidaţi la şefia USR - primarul Bacăului, Lucian Viziteu, care a câştigat un nou mandat la alegerile din 9 mai și activistul Radu Hossu. Duminică, însă, într-o postare pe Facebook, Lucian Viziteu și-a anunțat susținerea pentru Elena Lasconi, susținând că ea va candida și la alegerile prezidențiale.

ADVERTISING

„Dragi prieteni, Elena Lasconi a spus Da! Elena a hotărât să-şi asume atât candidatura la preşedinţia partidului, cât şi candidatura la alegerile prezidenţiale. Nu a fost o decizie uşoară, va avea cu siguranţă multe de înfruntat. De asta are toată aprecierea si susţinerea mea. Mă bucur că a înţeles mesajul meu şi al altor colegi, atunci când am solicitat ca oricine doreşte să se înscrie în cursa pentru conducerea USR să-şi asume şi candidatura.

O susţin pe Elena deoarece cred că în acest moment este cea mai bună soluţie pentru USR. Elena are energia şi dorinţa de a reconstrui partidul, are legitimitatea votului şi notorietatea necesară pentru a începe campania cu motoarele turate", afirmă Lucian Viziteu.

În schimb, activistul Radu Hossu a anunțat, duminică seara, că și-a depus oficial candidatura.

„E oficial. Sunt candidat pentru președinția partidului USR.

Decizia a fost luată după mai multe discuții cu oamenii din partid. Membri simpli. Eu sunt candidatul membrilor, nu al liderilor, nu al grupurilor, nu al unora care s-au trezit că sunt șocați de rezultatul unui eșec anunțat inclusiv de către mine de ani de zile.

Nu toți am fost orbi, nu toți ne-am îmbătat cu apă rece. Ba chiar unii dintre noi am venit cu soluții de fiecare dată și am fost ignorați.…”, a scris Hossu pe Facebook.

Și deputatul Cristian Seidler ar avea intenția să candideze la șefia partidului, potrivit unor surse din USR.

Surse: Nouă candidaturi depuse până acum

Potrivit unor surse citate de News.ro, până la ora 22:00, erau depuse nouă candidaturi:

  • Gabriel - Mugur Dumitrescu - 54 ani, Ploieşti, Prahova
  • Robert Andrei Amarandei - 25 ani, Sector 6, Bucureşti
  • Vasile Dinca - 51 ani, Floreşti, Cluj
  • Luiza Oancea - 33 ani, D1, Marea Britanie, Diaspora
  • Adrian - Ştefan Dudu, 31 ani, Craiova, Dolj
  • Cristian Gabriel Seidler, 43 ani, Sector 5, Bucureşti
  • Eduard Ene, 24 ani, Craiova, Dolj
  • Elena Valerica Lasconi, 52 ani, Cţmpululg, Argeş
  • Radu - Mihai Hossu, activist

Reset și reconstrucție

Tot duminică, Allen Coliban, candidatul USR care a pierdut alegerile la Brașov în fața penelistului George Scripcaru, a acuzat conducerea USR că a luat deciziile discreționar, „fără consultare cu opoziția, multe dintre ele fiind doar anunțate în Biroul Național, devenit un instrument de decor”, inclusiv în cazul alianțelor politice și al listei pentru europarlamentare. El a spus că „e momentul unui reset în USR. Nu doar la nivel de conducere și de lideri, ci și de mecanisme interne pentru luarea deciziilor”.

De asemenea, actualul primar al sectorului 1 (care a pierdut competiția pentru un nou mandat) a scris duminică pe Facebook despre nevoia de reconstrucție a USR.

„USR punct. Și de la capăt. Un nou început – restart”, își intitulează Armand postarea.

„Cred cu tărie că acum este momentul unui restart profund al USR. Un bun moment în care trebuie să ne privim în oglindă și să nu ne mai mințim, să ne recunoaștem și să ne amintim ce ne-a unit împreună pe noi toți: ghiniști, barniști, clotildiști, nicușoriști etc. Cred că de la acest moment zero putem să repornim motoarele la turație maximă, de la lucrurile care ne țin pe noi toți împreună: cinstea, competența, meritocrația, transparența”, spune Clotilde Armand.

Și ea spune că restartul USR trebuie să înceapă cu o reconstrucție internă.

Calendarul alegerilor

USR a anunțat că va avea congres pe 29 iunie şi până atunci are loc un proces de votare online. Noul președintele al USR va fi ales prin votul tuturor membrilor.

Iată calendarul alegerilor interne, postat pe Facebook de 𝗨𝗦𝗥:

𝟭𝟰-𝟭𝟲 𝗶𝘂𝗻𝗶𝗲 ➡️ Depunerea candidaturilor celor care își doresc să se înscrie în competiția internă.

𝟭𝟴-𝟮𝟯 𝗶𝘂𝗻𝗶𝗲 ➡️ Campanie internă.

𝟮𝟰-𝟮𝟱 𝗶𝘂𝗻𝗶𝗲 ➡️ Turul 1 al alegerilor pentru președinția USR.

𝟮𝟲 𝗶𝘂𝗻𝗶𝗲 ➡️ Zi de pauză, resetarea sistemului de vot online și pregătirea pentru turul 2.

𝟮𝟳-𝟮𝟴 𝗶𝘂𝗻𝗶𝗲 ➡️ Turul 2 al alegerilor pentru președinția USR. La finalul zilei de 28 iunie, Cătălin Drulă va preda mandatul noului președinte al USR.

𝟮𝟵 𝗶𝘂𝗻𝗶𝗲 ➡️ Congresul USR în cadrul căruia delegații aleg cei 24 de membri ai Biroului Național, structura de conducere a partidului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇