După ce a obţinut un rezultat dezastruos în alegerile europarlamentare, iar la locale a pierdut mulţi primari în funcţie, şeful USR, Cătălin Drulă, a anunţat că va convoca alegeri pentru funcţia sa.
El va demisiona din funcţia de preşedinte al partidului, pe care o deţine de aproape doi ani, deşi spune că nu a primit niciun mesaj din teritoriu prin care i se cere asta.
Ca posibil succesor, Drulă a sugerat că l-ar vedea pe Dominic Fritz, care a câştigat detaşat Primăria Timişoara.
În plus, şeful USR nu regretă alianţa făcută cu PMP şi partidul lui Ludovic Orban.
Asumare şi reset
"Rezultatul alegerilor este sub aşteptările pe care le-am avut. (…) Pentru mine, în întreaga mea viaţă asumarea a fost un principiu de bază.
Îmi asum acest rezultat şi voi convoca în USR alegeri pentru un nou preşedinte în cel mai scurt timp", a spus Drulă, într-o conferinţă de presă, luni, după prânz.
"E foarte important să avem un reset. E foarte important să atacăm alegerile prezidențiale cu un nou suflu", a adăugat Drulă.
Urmăreşte rezultatele la alegerile locale 2024 din București și din țară (Foto & Video)
Vine Dominic Fritz?
"Avem oameni și lideri puternici care pot duce mai departe această construcție și mă gândesc aici, spre exemplu, la Dominic Fritz, un om care a câștigat decisiv votul în Timișoara și a arătat că PSD și PNL pot fi înfrânte”, a mai declarat Drulă.
El a mai ţinut să dea şi "câteva exemple pozitive de ieri, că nu e dracul atât de negru":
"Am câștigat mai multe primării în orașe, am reconfirmat altele precum Timișoara, Bacău.
În București, am câștigat votul politic (deşi PSD este peste ADU - n.red.), la fel în Timișoara.
Se văd niște diferențe față de exit-poll. Scorul alianței PSD-PNL nu este 54%, ci undeva la 47-48% din datele noastre (...) Votul PSD-PNL e legat de votul de la primărie. Gândiți-vă bine cu cine votați, e vorba despre viitorul copiilor noștri", a mai spus Drulă.
Alianţa are potenţial
Amintim că USR a făcut alianţă cu PMP şi Forţa Dreptei, ceea ce a fost o dezamăgire pentru parte din electoratul său.
Preşedintele USR a fost întrebat dacă relaţia se schimbă după retragerea lui din fruntea partidului.
”Cred că este o construcţie de care era nevoie, o coagulare de forţe. Dacă vă uitaţi pe lista de candidaturi, am avut 1.600 de candidaţi la primari, 800 au fost USR, 400 PMP şi 400 Forţa Dreptei şi am avut o lună să găsim aceşti candidaţi pe noua formulă de organizare. Ştim foarte bine cu toţii că alegerile au fost organizate cu această comasare, pentru a maximiza scorul politic al unor partide”, a replicat Drulă.
Acesta susţine că se poate repeta figura din 2020, când în septembrie, la locale, USR a luat 8%, iar în decembrie, la parlamentare, aproape şi-a dublat scorul politic.
”Eu cred că această construcţie are potenţial pentru următoarele alegeri. Nu o să pun şi eu ca alţii 20% sau trebuie să facă flotări, dar cred că are potenţial, pentru că reprezintă o parte din societatea românească", a subliniat Drulă.
”Acest vot a fost împărţit la aceste alegeri europarlamentare unice. Nu mă interesează scuzele, explicaţii există, politologice. Cred că această construcţie USR şi Alianţa Dreapta Unită are un rol important în politică, sunt oameni care au modernizat politica românească, sunt oameni care au carte, care au iubire de ţară, sunt foarte mândru de colegii mei pentru munca pe care au făcut-o şi o fac”, a completat Drulă.
Nu pleacă din USR
Întrebat dacă i s-a cerut din teritoriu demisia, Drulă a răspuns: ”Nu am primit niciun astfel de mesaj”.
”Rămân în USR. Am spus că organizăm alegeri pentru funcţia de preşedinte, avem un sistem în care este votul tuturor membrilor, aşa este în statutul nostru, se poate organiza online.
Trebuie să am eu o discuţie în Biroul Naţional, după această conferinţă de presă, să stabilim un calendar şi din momentul în care noul preşedinte preia mandatul, va fi acolo. Dar e un timp scurt, o săptămână, două”, promite Drulă.
Dezastrul pentru USR
Astfel, USR a pierdut se pare (încă se numără şi e scor foarte strâns) ambele primării pe care le avea în Bucureşti: Primele rezultate parţiale arată că Clotilde Armand şi Radu Mihaiu au pierdut. George Tuţă (PNL), respectiv Rareş Hopincă (PSD) sunt noii edili.
- Rezultate alegeri Sectorul 1: George Tuță se anunță primar și are un mesaj pentru Clotilde Armand
- Rezultate alegeri Sectorul 2: Radu Mihaiu pierde la mustață și PSD revine la putere
În plus, USR a pierdut şi la Braşov, unde Allen Coliban şi-a recunoscut înfrângerea în faţa fostului primar George Scripcaru (PNL).
Despre eşecul din mai multe oraşe, Cătălin Drulă a afirmat că este democraţie, iar oamenii au ales.
”Bine, nu prea au ales. La Sectorul 1 şi Sectorul 2, că e o diferenţă de 500 de voturi între Clotilde Armand şi ceilalţi. Şi stăteau maşinile cu oameni care dădeau bani, 500 de lei, ca să voteze, la colţ. Este democraţia pe care o avem în România, acum, în regimul Iohannis”, a acuzat ex-liderul USR.