Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, care îşi dispută victoria în alegeri cu candidatul PSD – PNL George Tuţă, a anunţat marţi dimineață că a depus o cerere de renumărare a voturilor.
Totodată, ea spune că a sesizat autorităţile privind tentativele de fraudă de la mai multe secţii de votare.
”Am depus cerere de renumărare a voturilor. Am sesizat autorităţile privind tentativele de fraudă de la mai multe secţii de votare. Vă reamintesc pentru toţi cei care aţi auzit declaraţii publice ale mai multor politicieni să nu mergeţi după fentă fiindcă s-au numărat oficial până azi doar 40 de secţii din totalul de 166.
Diferenţa de voturi pe numărătoare paralelă a partidelor este foarte, foarte mică şi de aceea s-au grăbit unii din PNL şi PSD să arunce public cu mesaje false că au câştigat”, susţine Clotilde Armand.
Ea vorbesşte despre secţii ”cu probleme”, precum şi despre ”probleme cu urna mobilă”.
”Ne lipsesc foarte multe voturi în secţiile cu probleme, acolo unde i-am prins că vor să fure. De asemenea au fost mai probleme cu urna mobilă. Aşteptăm numărătoarea şi datele oficiale. Noi am mai păţit aşa ceva în 2016. Ştie şi Ciolacu cum ne-au furat atunci”, afirmă primarul Sectorului 1.
George Tuță s-a anunțat primar
După ce exit-poll-ul a arătat un rezultat foarte strâns, luni dimineaţă, PNL Bucureşti a anunţat pe numărătoare paralelă că George Tuță este noul primar al Sectorului 1.
Urmăreşte rezultatele la alegerile locale 2024 din București și din țară (Foto & Video)
"Numărătoarea paralelă arată 475 de voturi în plus pentru George Tuță. Au mai rămas două secții unde reprezentanții USR tergiversează numărătoarea voturilor, la 10 ore de la închiderea secțiilor de vot. La secția 27, am solicitat intervenția poliției naționale pentru a aplica legea. În prezent, se fac cercetări la fața locului", a scris dis de dimineaţă pe Facebook PNL Bucureşti.
Liberalii au atras atenția că la nivelul aparatului administrativ al Sectorului 1 "se tergiversează deplasarea președinților de secții către Biroul Electoral de Sector, modificându-se inclusiv procedurile de predare a sacilor cu voturi" şi i-au transmis transmit edilului Clotilde Armand "să înțeleagă că a pierdut alegerile și să oprească orice încercare de a pune mâna pe sacii cu voturi".
Ulterior, luni pe la prânz, liberalii au acuzat că Adrian Nicolaescu, consilier local al USR, umblă la buletinele de vot şi au precizat că îi vor face acestuia plângere penală.
Liberalii de la Sectorul 1 au ataşat şi poze relevante. „Încă un infractor la USR! Fotografiile acestea sunt clare şi vom face şi plângere penală pentru că o astfel de faptă nu trebuie să rămână nepedepsită”.
Apoi, Tuţă însuşi a scris pe Facebook: "Am încheiat numărătoarea paralelă. După centralizarea tuturor secțiilor, se confirmă că am câștigat Primăria Sectorului 1 cu o diferență de 429 de voturi. Sunt la BES să mă asigur că toate voturile ajung în siguranță de la secții la Biroul Electoral de Sector".
George Tuță: Să nu pună mâna pe sacii de voturi!
Candidatul PNL acuză o bătaie de joc de care s-ar face vinovată Clotilde Armand:
„După cum vedeți, bătaia de joc și circul continuă în Sectorul 1. (…) Trebuie să se oprească această bătaie de joc și umilință pe care o au oamenii inclusiv astăzi când ar fi trebuit să fie un proces simplu de predare a unor buletine de vot care vin cu niște autocare, pe care le preiau niște asistenți și niște judecători și ele ar trebui introduse în sistemul pe care îl știm cu toții. În toată țara aproape s-a rezolvat această problemă. Numai la Sectorul 1 vedem o tergiversare, prin care acest proces este întârziat".
Acesta nu a avut discuții cu Armand. „Am transmis public să nu pună mâna pe sacii de vot, pentru că vedeți umilința la care sunt supuși cetățenii Bucureștiului. Este o bătaie de joc și nu ai ce să mai discuți cu un om care face intenționat aceste lucruri, pentru că nu are niciun fel de explicații”, a mai spus Tuță, citat de Mediafax.
Clotilde Armand va face plângeri penale
Clotilde Armand a anunţat că va face plângeri penale pentru membrii Biroului electoral de sector responsabili de "comportament inuman" faţă de cei din secţiile de votare.
Edilul a adăugat că cei din Biroul electoral de sector au deja o plângere penală din partea sa pentru refuz de preluare a sacilor şi pentru refuz de a consemna rezultatele.
"Oamenii care sunt în secţiile de votare nu pot fi înlocuiţi. Este absolut inuman cum au tratat oamenii membrii Biroului electoral de sector. Vor fi traşi la răspundere, au şi o plângere din partea mea pentru refuz de preluare a sacilor, pentru refuz de a consemna rezultatele.
Ei sunt cei care decid dacă comisia de secţie poate să vină sau nu poate, dacă poate sa lase sacii sau nu. Totul este organizat şi se face sub autoritatea Biroului electoral de sector, sunt cei care hotărăsc dacă rezultatele sunt admise sau nu.
Şi au tergiversat. La 10:00 dimineaţa nu erau decât 7 secţii de votare concentrate. (...) Sunt încă în discuţii cu avocaţii să vedem cum facem plângeri pentru cei care sunt responsabili de acest comportament inuman", a declarat presei Clotilde Armand.
Numărătoare suspendată
Spre seară, Clotilde Armand a cerut suspendarea procesului de validare a rezultatelor din secțiile de votare din sector.
Ea a propus ca procesul să fie reluat marți dimineață, astfel încât reprezentanții secțiilor de votare să fie odihniți.
Biroul Electoral din Sectorul 1 a acceptat solicitarea.
Cine e George Tuță
George Tuță (39 de ani) s-a născut la Drobeta Turnu-Severin, este căsătorit şi are doi copii.
George Tuță este absolvent al Academiei de Studii Economice din București, cu licență în management economic. A urmat un curs post-universitar la Institutul Diplomatic Român și cursuri de comunicare la SNSPA.
A absolvit programul Aspen de Leadership în Serviciul Public, organizat de Aspen Institute România în parteneriat cu Aspen Institute - Executive Leadership Seminars și Institut national du service public din Franța.
Este deputat și chestor al Camerei din decembrie 2020, membru al Biroului Executiv PNL din 2021. Din decembrie 2023, este președinte interimar al PNL Sector 1.
În activitatea sa legislativă se concentrează pe digitalizare, simplificarea relației stat-cetățean și educația financiară. Inteligența artificială este alt domeniu de interes, în special datorită efectelor pe care noile tehnologii le pot avea în mediul privat, dar și în administrația publică. În 2023 a înființat, în Camera Deputaților, Comisia specială pentru automatizare și viitorul muncii, pe care o conduce acum din funcția de președinte și care analizează provocările tehnologiilor emergente.
Înainte de a fi în Parlament, a fost trei ani ofițer al Serviciul Român de Informații (UM0102), apoi consilier în Guvern și la nivel european.