Conducerea USR a luat deciziile discreționar, „fără consultare cu opoziția, multe dintre ele fiind doar anunțate în Biroul Național, devenit un instrument de decor”, inclusiv în cazul alianțelor politice și al listei pentru europarlamentare, acuză Allen Coliban, candidatul USR care a pierdut alegerile la Brașov, în fața penelistului George Scripcaru. El spune că „e momentul unui reset în USR. Nu doar la nivel de conducere și de lideri, ci și de mecanisme interne pentru luarea deciziilor”, altfel USR nu va mai exista.
„Primesc de la voi multe întrebări legate de situația din USR și de ce urmează. Deși n-am mai vorbit de mult pe pagina mea despre politica din interiorul partidului, scriu acum câteva rânduri care sper să fie lămuritoare”, spune Coliban, într-o postare pe Facebook.
El spune că actuala conducere a USR a luat deciziile importante fără nicio consultare, rezultatul fiind un minim istoric la alegerile din 9 mai, motiv pentru care „toți trebuie să plece”.
„USR a obținut un minim istoric la alegerile din weekendul trecut, chiar sub scorul de la înființare. Cătălin Drulă a condus partidul în ultimii doi ani și a avut, ca președinte, toată puterea și control total asupra tuturor resurselor.
Acești doi ani au fost cei mai lipsiți de scandaluri interne, cu cea mai mare stabilitate atât la nivel de Biroul Național, cât și la nivel de filiale locale, mulți dintre oponenții echipei aflate la conducere demisionând sau fiind excluși din partid. Printre ei, câțiva dintre eroii recent încheiatelor alegeri – Nicu Ștefănuță, Mihai Polițeanu, Vlad Gheorghe, Cătălin Teniță.
Cu trei dintre cei patru am fost coleg, în ceea ce a reprezentat opoziția echilibrată a USR, grupul Curaj. Au plecat din cauza aroganței conducerii centrale, dar și a tribalismului și agresivității luptelor interne din filialele proprii.
Deciziile USR în acești doi ani au fost luate fără consultare cu opoziția, multe dintre ele fiind doar anunțate în Biroul Național, devenit un instrument de decor. La fel și negocierile legate de alianța cu PMP și FD, la fel și stabilirea listei la Europarlamentare.
Conducerea și consultanții ne-au spus că asta vrea electoratul și că vom fi al doilea partid al țării. Au greșit grav, neînțelegând ce fel de partid suntem, ce valori avem, ce îi motivează pe membri și ce vrea electoratul de la noi. Pentru asta, toți trebuie să plece”, spune Allen Coliban.
Pentru perioada următoare și pentru a da o șansă USR să mai existe, Coliban spune că toți cei vinovați de rezultatele dezastruoase ar trebui sa facă un pas înapoi și pentru șase luni, până după alegerile de la finele anului, conducerea USR ar trebui asigurată de cei care au obținut rezultate bune.
„Mai sunt 6 luni de foc electoral, esențiale pentru următorii 4 ani. Înaintea Prezidențialelor și a Parlamentarelor, USR trece prin cea mai grea criză.
În astfel de momente, soluția este să ascultăm ce ne-a spus electoratul, prin vot. Cei răspunzători pentru rezultat trebuie să facă un pas înapoi, la fel și conducerea filialelor neperformante. Noi, Biroul Național, ar trebui să ne dăm demisia, în bloc.
Pentru 6 luni, conducerea partidului ar trebui asigurată de cei care au obținut rezultate. De cei trei primari reconfirmați, dintre care ar trebui să ne alegem următorul președinte (Dominic Fritz, Elena Lasconi, Lucian Viziteu), împreună cu cele mai performante filiale.
Avem 13 filiale care au obținut 66% dintre voturile totale ale USR. (Brașovul a obținut al treilea scor în USR, după București și Timișoara). Avem și 33% dintre filiale care nu au făcut pragul.
E momentul unui reset în USR. Nu doar la nivel de conducere și de lideri, ci și de mecanisme interne pentru luarea deciziilor. E momentul să facem curățenie în baza de date a membrilor, să luăm măsuri în cazul filialelor neperformante, să regândim politica de extindere a partidului, să profesionalizăm structura executivă și să găsim consultanții de strategie și de comunicare care să ne ajute să ne revenim.
E momentul să îi aducem înapoi pe cei care au plecat și să îi convingem că redevenim partidul cel mai democratic din România. E momentul să fim, din nou, partidul de care oamenii buni își leagă speranțele și să refacem dialogul cu societatea civilă și cu toți oamenii faini care ne-au susținut de-a lungul timpului.
Reset, USR! Acum, sau nu vom mai exista!”, spune Allen Coliban.
El propune și un algoritm de determinare meritocratică a componenței noului Birou Național de criză:
„Pentru că sunt un om al cifrelor, am transpus cele de mai sus într-un algoritm de determinare meritocratică a componenței noului Birou Național “de criză” și am trimis mesajul acesta către colegii din BN: https://docs.google.com/.../1rZNgRLuA0jHUe2GOMKlwXWN.../edit
(poza este din 2021, de când am lansat platforma Curaj, ca opoziție echilibrată în interiorul USR. Am estimat că momentul unui reset va fi după Europarlamentare, când ne vom trezi din utopie și vom realiza că dacă nu respectăm democrația internă, nu vom mai obține nici voturi în alegeri)”.
A pierdut alegerile la Brașov
Allen Coliban a candidat pentru un nou mandat de primar la Brașov, dar a pierdut alegerile în fața lui George Scripcaru, primar al Brașovului în perioada 2004 – 2020. Allen Coliban şi-a asumat înfrângerea.
„Am pierdut alegerile la Primăria Brașov. Îmi asum această înfrângere și sunt convins că și mulți dintre voi simțiți același regret adânc. Îmi pare rău. Vă mulțumesc pentru tot sprijinul pe care mi l-ați acordat. Pentru toată energia. Pentru toate încurajările. Pentru curajul pe care l-ați avut”, a spus Allen Coliban.
Allen Coliban câștigase în 2020 Primăria Brașov în fața aceluiași George Scripcaru, primar în funcție la acea dată. Scripcaru (PNL) fusese primar timp de patru mandate, în perioada 2004 - 2020.
Totuși, la Brașov au fost semnalate și nereguli în procesul de votare. USR a cerut renumărarea voturilor, după probleme raportate în 19 secții, iar USR Braşov a anunţat că peste 100 de voturi au fost ”recuperate” în favoarea formaţiunii, într-o singură secţie în care s-a dispus renumărarea. Respectivele voturi fuseseră atribuite greșit AUR, iar preşedintele filialei locale a USR, Irineu Darău, a reclamat ”fraudă sistemică”.