Durău cere oprirea votului electronic pentru alegerea președintelui USR PLUS: În continuare votează oameni care nu au dreptul

Durău cere oprirea votului electronic pentru alegerea președintelui USR PLUS: În continuare votează oameni care nu au dreptul

Senatorul USR PLUS Irineu Durău, contracandidatul lui Cioloș și Barna pentru șefia partidului, cere să fie suspendat votul electronic pentru că încă sunt persoane care votează, deși nu au dreptul.

”Tocmai am trimis o solicitare oficială către Biroul Național, Secretariatul General și Comisia Electorală să suspende procesul de vot și înaintea reluării lui să asigure integritatea registrului electoral. Problemele legate de oameni care nu au dreptul să voteze și totuși primesc link de vot sunt sistemice și apar peste tot. Am primit numeroase sesizări și date statistice, iar din păcate nu există altă soluție decât oprirea acestui proces și reluarea lui ‘pe curat’.

ADVERTISING

Dacian Cioloş și Dan Barna, vă rog din suflet să recunoaștem o greșeală și să luați decizia înțeleaptă fără întârziere. Sunteți și candidați și co-președinți, deci trebuie să puteți garanta integritatea și echitatea procesului de votare”, a scris Durău pe Facebook.

El spune că din 1 septembrie și până în prezent a făcut mai multe sesizări, dar nu a primit răspus la niciuna și, de aceea, a apelat la presiunea publică.

”Din păcate, pare că doar presiunea publică funcționează și regret că am ajuns aici. Însă e momentul asumării responsabilității și luării deciziilor corecte. Nu acuz vreo intenție de fraudă, dar - dacă se va continua astfel - starea actuală a registrului electoral va duce indubitabil la un rezultat fraudulos.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Subliniez că voi apela la toate căile statutare și legale pentru a clarifica această situație și a face dreptate. Orice vot exprimat în ciuda inexistenței dreptului la vot poate duce la compromiterea și lipsa de legitimitate a întregului proces. Tot azi am solicitat un audit relevant al sistemului de vot, al registrului electoral și al întregului proces de votare. De asemenea, am cerut să existe și observatori, ceea ce azi nu este posibil”, mai scrie Durău pe Facebook.

El oferă și cifrele pe baza cărora își bazează afirmația că procesul de vot este indubitabil compromis.

”Numărul celor care apăreau suspendați în baza de date, dar acum primesc drept de vot este absolut îngrijorător și viciază tot procesul: 822, cu top județe (având în vedere procentul celor suspendați care acum sunt înregistrați drept de vot): 100% Dolj, 100% Tulcea, 91% Vrancea, 86% Gorj, 80% Buzau, 79% Bistrita-Nasaud.

ADVERTISING

Și câteva detalii tehnice. În Simply Voting nu se pot retrage buletine din urna virtuală în cazul constatării lipsei dreptului de a vota, așadar, procesul este viciat și situația nu poate fi rezolvată altfel decât prin suspendarea întregului proces de votare.

Conform Art. 55 din Statut, durata votului nu este stabilită la 7 zile => există posibilitatea să fie oprit totul și bazele de date să fie corectate, iar apoi să se reia votul cu perioade ceva mai scurte pentru fiecare tur.

Din nou subliniez că un vot de o asemenea importanță fără autentificare prin două metode (mail+SMS) înseamnă o lipsă de securitate și de respect față de democrație”, a mai scris Durău pe Facebook.

Tocmai am trimis o solicitare oficială către Biroul Național, Secretariatul General și Comisia Electorală să suspende...

Publicată de Irineu Darău pe Vineri, 17 septembrie 2021

Amintim că votul pentru preşedinţia USR PLUS a fost suspendat miercuri, după doar câteva ore, procedura fiind reluată joi de la ora 12:00. Secretariatul general a explicat că problemele au apărut pentru că nu toate filialele au operat modificări în baza de date.

Irineu Durău a acuzat vicierea votului, spunând că mii de oameni au primit drept de vot, deși nu l-ar fi avut cu adevărat.

Într-un material publicat joi pe SpotMedia.ro, Emilian Isăilă povestește că surse din USR PLUS i-au dezvăluit că în interiorul formațiunii se vehiculează că tabăra Dan Barna a amânat să curețe baza de date, astfel ca liderul USR să obțină un avantaj în fața competitorilor săi. Ar fi vorba de peste 3.000 de linkuri trimise către persoane care nu aveau drept de vot.

Citește articolele zilei pe Spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇