De ce l-a dat Ciolacu afară pe secretarul de stat care voia să-i ia titlul de „luptător cu rol determinant” la Revoluție

De ce l-a dat Ciolacu afară pe secretarul de stat care voia să-i ia titlul de „luptător cu rol determinant” la Revoluție

Mihai Dodu a fost schimbat din funcţia de şef al Secretariatului de stat pentru problemele revoluţionarilor, după ce Corpul de Control al prim-ministrului a descoperit abateri la legea protecţiei datelor cu caracter personal, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

„Controlul făcut de Corpul de Control al prim-ministrului la Secretariatul de stat pentru revoluţionari era programat. Făcea parte din programul anual de control, programat pentru trimestrul IV 2023. El nu a venit ca o consecinţă a unui context actual.

ADVERTISING

Acele concluzii intermediare ale Corpului de Control au arătat anumite abateri legislative ale fostei, deja, conduceri a acelui Secretariat de stat, care au fost un temei pentru manifestarea unor prerogative ale premierului de înlocuire (...).

Am avut acces la aceste concluzii intermediare. Pot să vă spun generic doar că este vorba de abateri de la legea protecţiei datelor cu caracter personal. Corpul de Control a şi sesizat Autoritatea naţională pentru protecţia datelor cu caracter personal şi urmează concluziile să fie trase în perioada următoare", a explicat Mihai Constantin, joi, într-o conferinţă de presă organizată la finalul şedinţei de guvern.

ADVERTISING

Libertatea dezvăluie una dintre acuzațiile invocate de Corpul de Control pentru propunerea de demitere: „conducerea SSRML, la solicitarea mass-media, a transmis în copie un dosar administrativ de revoluționar, în condițiile existenței unui dosar civil aflat pe rolul unei instanțe de judecată, fără ca acest tip de documente să facă parte din Lista cu documentele de interes public aprobată la nivelul instituției și fără anonimizarea completă a tuturor datelor personale”. 

Această acuzație apare după ce Recorder a solicitat și a primit acces la dosarul de revoluționar al lui Ciolacu, potrivit unei investigații publicate în decembrie. 

ADVERTISING

Citește și - Erou sau impostor? Recorder publică în premieră dosarul de revoluționar al lui Marcel Ciolacu

O demitere convenabilă

Mihai Dodu a fost demis, miercuri, de premierul Marcel Ciolacu, în urma unui raport al Corpului de control al prim-ministrului.

În timpul mandatului lui Mihai Dodu, o comisie din cadrul Secretariatului a constatat că Marcel Ciolacu nu îndeplineşte condiţiile pentru a primi certificat de luptător "cu rol determinant" la Revoluţia din decembrie 1989.

Premierul a deschis la Tribunalul Buzău un proces împotriva Secretariatului, având termen de judecată în ianuarie 2024.

Secretarul de stat demis de Ciolacu spune că 1.500 de certificate de revoluționar urma să fie anulate. Opoziția denunță o mișcare „în stil mafiot”, din seria „noaptea ca hoții”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇