Ciolacu l-a demis peste noapte pe secretarul de stat care i-a respins cererea de a fi declarat Luptător cu Rol Determinant la Revoluție. A numit în loc fost lider PSD

Ciolacu l-a demis peste noapte pe secretarul de stat care i-a respins cererea de a fi declarat Luptător cu Rol Determinant la Revoluție. A numit în loc fost lider PSD
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul Marcel Ciolacu l-a demis pe Mihai Iulian Dodu din funcţia de secretar de stat al Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945—1989, cel care a iniţiat respingerea cererii prim-ministrului de a fi declarat luptător cu rol determinant în Revoluţia din decembrie 1989.

Decizia a fost publicată miercuri seara, în Monitorul Oficial.

În loc, Ciolacu l-a numit pe Sever-Romulus Stana. În ianuarie 2019, Stana a fost detaşat pentru a exercita temporar funcţia de prefect al Capitalei, după ce fusese demisă Speranţa Cliseru, în urma scandalului privind intervenția în forţă a jandarmilor la protestul diasporei din 10 august.

ADVERTISING

Stana a mai fost consilier la ANSVSA, președinte interimat al PSD București și consilierul fostului primarul de la Sectorul 6, Gabriel Mutu.

Citește și - Erou sau impostor? Recorder publică în premieră dosarul de revoluționar al lui Marcel Ciolacu

Libertatea a relatat că Mihai Dodu este fiul eroului Daniel Dodu, ucis în Revoluţia din decembrie 1989, şi a fost numit în funcţie de fostul premier Nicolae Ciucă.

În iunie 2023, specialişti din cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor au respins cererea premierului Marcel Ciolacu de a fi declarat Luptător cu Rol Determinant la Revoluţia din decembrie 1989. Membrii comisiei speciale au opinat că premierul nu întruneşte condiţiile necesare. Comisia specială a rezolvat la acel moment situaţia incompatibilităţii secretarului de stat Mihai Iulian Dodu care, de drept, ar fi trebuit să fie preşedintele comisiei. Acesta a fost însă înlocuit, având în vedere faptul că în calitate de secretar de stat se afla în raport de subordonare faţă de Ciolacu.

ADVERTISING

La acel moment, mai multe asociaţii de revoluţionari au cerut demiterea lui Dodu, însă mai multe victime ale Revoluţiei din 1989 au anunţat că vor protesta, „inclusiv prin greva foamei”, dacă Dodu e demis.

„O delegaţie de preşedinţi de asociaţii care au făcut certificate pe bandă rulantă, adică şi-au bătut joc de demnitatea de a fi revoluţionar, s-a dus la PSD azi dimineaţă şi a cerut schimbarea mea pe motiv că eu umblu la dosare”, a declarat atunci pentru Libertatea Mihai Dodu.

Marcel Ciolacu a depus cererea de a fi declarat Luptător cu Rol Determinant la Revoluţie în 2 aprilie 2019 şi a fost admisă, cu majoritate de voturi, de către fosta comisie, la data de 15 aprilie 2019. Procedura nu a fost finalizată din cauza verificărilor pe care le-a făcut DNA, însă în martie 2023 procurorii au dispus clasarea cauzei.

ADVERTISING

În acest context, noua comisie a reluat discutarea cererii lui Marcel Ciolacu, dar, cu majoritate de voturi, a decis că acesta nu întruneşte condiţiile necesare.

Premierul Marcel Ciolacu declara în luna septembrie că nu va avea nici pensie de revoluţionar şi nu va solicita statului român preschimbarea certificatului pentru a beneficia de ceva de pe urma lui, dar are dreptul să le arate nepoţilor că nu a fost un fals revoluţionar, referindu-se la un proces aflat pe rolul instanţelor.

„Nu încerc să îmi păstrez nimic. Eu nu am cerut preschimbarea certificatului de revoluţionar, dar la o zi după ce am fost prim-ministru, o instituţie subordonată premierului a luat o decizie în ceea ce priveşte prim-ministrul României. M-am bucurat foarte mult, pentru că înseamnă că suntem într-un stat democratic şi avem un stat de drept”, a spus şeful Executivului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇