Cum o întoarce premierul Cîţu: Ţintele de vaccinare nu erau chiar ţinte, iar Guvernul avea, de fapt, alt scop. Să nu audă de valul 4!

Cum o întoarce premierul Cîţu: Ţintele de vaccinare nu erau chiar ţinte, iar Guvernul avea, de fapt, alt scop. Să nu audă de valul 4!

Numărul românilor care se vaccinează antiCovid scade de la o zi la alta, iar țintele asumate de Guvern nu au fost și nici nu vor fi atinse prea curând, așa că acum premierul o cam dă la întors.

Întrebat joi, la Alba Iulia, dacă Guvernul își menține ținta de a avea 10 milioane de români vaccinați antiCovid la 1 septembrie, premierul Florin Cîțu a spus că, de fapt, nici nu a fost vorba despre un target al Executivului, ci erau niște estimări ale specialiștilor.

”Aceste target-uri au fost estimări făcute de specialiști: cât avem nevoie să avem o rată de pozitivare foarte mică. Vedeți că înainte de a ajunge la această cifră, avem aceste rezultate. Depinde acum de noi să le menținem acolo. Normal că trebuie să mergem să vaccinăm toată populația adultă, adică toată lumea care dorește, că nu e obligatoriu. Dar este singura soluție de a merge înainte.

ADVERTISING

Pentru mine obiectivul nu este de a vaccina cât mai multe persoane. Obiectivul este de a depăși pandemia, iar pandemia o depășim prin vaccinare. Ele merg împreună. Noi avem rezultate bune, pentru că am avut o campanie de vaccinare de succes. Dacă nu aveam o campanie de succes, nu aveam aceste rezultate”.

Poate fi campania de vaccinare îmbunătățită?

Întrebat dacă e nevoie de îmbunătățiri la campania de vaccinare, mai ales în mediul rural, prim-ministrul a răspuns afirmativ.

”Da, bineînțeles. Și aducem îmbunătățiri de fiecare dată. Avem aceste caravane. La Sibiu, de exemplu, m-am văzut cu reprezentanții cultelor, care au fost de acord să meargă cu medicii să le explice oamenilor din sate beneficiile vaccinării. Facem tot ce este nevoie. Alocăm resurse de la buget”, a dat el asigurări.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nici nu vrea să audă de valul 4

În schimb, întrebat despre un posibil val 4 al pandemiei, așa cum a avertizat ministrul Sănătății, Cîțu este vehement. Nu vrea să audă despre așa ceva, în condițiile în care avem dozele necesare de vaccin.

Pare că premierul uită că nu prea există doritori...

”Tot aud discuţii despre valul patru al pandemiei. Nu ar trebui să avem aceste discuţii. În România avem toate dozele necesare ca să se vaccineze toată lumea. Nu e obligatoriu, dar avem dozele de vaccin. Ne vaccinăm, nu mai avem val patru. Acest val patru există doar dacă nu vrem să ne vaccinăm. Vreau să lăsăm în spate pandemia”, a mai spus el.

ADVERTISING

Amintim totuși că Ioana Mihăilă, șefa de la Sănătate, a avertizat, săptămâna trecută, că dacă nu ne vaccinăm, ”ne putem aştepta la un val patru mai intens”.

Ținte versus estimări

Mai amintim, în context, că în repetate rândul premierul Florin Cîțu a spus că unul dintre obiectivele guvernului pe care îl conduce este vaccinarea a cât mai multe persoane.

Iată ce scria pe Facebook, de exemplu, în luna aprilie:

Obiectivul meu şi al Guvernului pe care îl conduc rămâne vaccinarea cât mai rapidă a 10 milioane de români. Pentru asta avem două ţine:

- până la 1 iunie imunizarea a 5 milioane de persoane;

- până la 1 august imunizarea a 10 milioane de persoane.

Când vom atinge pragul de 10 milioane de români vaccinaţi, putem lua în considerare renunţarea la masca de protecţie. Până atunci, fac apel la fiecare dintre voi să respectaţi măsurile de protecţie şi să mergeţi la vaccinare”.

După cum știm deja, target-ul asumat pentru data de 1 iunie a fost complet ratat. De altfel, în ritmul în care merge vaccinarea în prezent, nu pare că vom avea 5 milioane de cetățeni vaccinați nici măcar la 1 iulie!

Ca idee, la 1 iunie erau imunizați (cu cel puțin o doză) abia peste 4,3 milioane de români.

Iar acum, conform ultimului bilanț în ce privește inocularea, cel de miercuri seara, abia am ajuns la 4.594.058 de milioane de imunizați.

Și dacă asta nu era suficient, România se pregătește să arunce zeci de mii de doze de vaccin, pentru că serul expiră.

Vezi și Care este categoria de vârstă cu cele mai multe persoane vaccinate, în România

Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇