România a ratat ținta de 5 milioane de persoane vaccinate anti-COVID până la 1 iunie, dar e gata să vândă doze

România a ratat ținta de 5 milioane de persoane vaccinate anti-COVID până la 1 iunie, dar e gata să vândă doze

Ținta de 5 milioane de români vaccinați a fost, de fapt, o estimare, a spus, luni, premierul Florin Cîțu, care a precizat că ținta a fost, de fapt, atinsă, prin vaccinarea a peste 30 la sută din populație în orașele mari.

Întrebat, luni seara, la Digi 24, despre ținta ratată de 5 milioane de vaccinați la 1 iunie, premierul Florin Cîțu a spus că aceasta era, de fapt, o estimare.

„Era o estimare, de fapt. Atunci am crezut noi că vom ajunge cu rezultatele numărul de pozitivări pe zi, persoane în ATI, decese etc, unde am ajuns, de fapt, acum două sau trei săptămâni. A fost totul mai repede decât ne-am așteptat noi și atunci am devansat totul. Campania de vaccinare rămâne în continuare un lucru important.

ADVERTISING

Săptămâna trecută am lansat o campanie de videoclipuri (...). Este important să ne vaccinăm pentru că doar așa reușim să menținem ceea ce am câștigat până acum. Ceea ce ne spun experții: am reușit să avem această scădere puternică de persoane care au test pozitiv pentru că în orașele mari am depășit cam 30 - 35%, procent pe care noi îl calculasem pentru toată România”, a spus Cîțu.

Premierul a mai spus că prin faptul că în aceste orașe mari s-a depășit vaccinarea a 30% din populație a ajutat foarte mult.

ADVERTISING

Obiectivul Guvernului Cîțu acum este ca nicio localitate din țară să nu mai ajungă din nou la 3 la mie coeficient de infectare.

De la începutul campaniei de vaccinare până în 31 mai, în România au fost vaccinate 4.320.017 persoane, dintre care 3.553.506 cu ambele doze.

România, pregătită să vândă vaccin împotriva COVID-19

Cîțu a mai spus că România a primit, luni, peste un milion de doze de vaccin de la Pfizer, iar dacă vor apărea problemele legate de termenul de valabilitate, serul poate fi vândut. Există deja un contract prin care România vinde vaccin AstraZeneca către Republica Moldova.

ADVERTISING

„Până acum nu am avut o problemă cu vaccinul, cu data de expirare. Vedem. Dacă va fi, putem să vindem, bineînțeles. Sunt foarte mulți doritori, sunt multe țări care doresc să cumpere acest vaccin și acest lucru se face printr-un sistem, prin UE. Asta a fost de la început ideea, să comandăm mai mult ca să putem să avem să vindem. Noi am mai și donat în Republica Moldova. Donăm și în Ucraina”, a spus Cîțu.

Întrebat, de asemenea, dacă decizia de a vinde vaccin AstraZececa a fost luată, premierul a spus că România are, cu Republica Moldova, un contract prin care pune la dispoziție pentru vânzare 200.000 de doze lunar până când termină campania de vaccinare.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇