PNRR versus camarila PNL, imagine de moment

PNRR versus camarila PNL, imagine de moment
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Florin Cîțu nu a avut încotro, a trebuit să-și prezinte candidatura acum, înainte de consiliul național al partidului pentru că altfel Ludovic Orban fura startul.

Dacă Florin Cîțu nu-și anunța înainte de comitetul de ieri candidatura, domnul Ludovic ieșea la declarații după consiliu și repeta până la istovire că el este singurul candidat și că numai el reprezintă viitorul PNL.

Domnul Ludovic Orban câștiga o bătălie publică de imagine, iar domnului Cîțu îi era teribil de greu să vină după consiliu și să facă anunțul candidaturii sale. Ar fi fost perceput ca un tip slab care din varii motive și-a amânat decizia și ar fi fost depunctat. Așa lupta politică începe la egalitate, fără ca vreunul dintre competitori să aibă vreun avantaj de imagine.

Florin Cîțu s-a prezentat ca outsider-ul care are mai puțini susținători, dar care are șanse să câștige puncte, să urce. Prin această imagine îl pune pe Ludovic Orban în postura celui aflat într-un vârf de formă, dar care nu mai poate urca, ci va coborî iremediabil.

ADVERTISING

Cîțu vine în fața partidului cu posibila izbândă a PNNR, iar Ludovic Orban cu camarila, deci unul poate urca, iar celălalt nu poate decât coborî.

Dincolo de această lovitură de imagine care este un atu al domnului Cîțu, prim-ministrul vine în fața partidului cu imaginea celui ce a dres economia, cu imaginea celui care știe încotro se îndreaptă aceasta și, supralicitând, cu imaginea celui care știe ce să facă pentru ca să acest deziderat să se producă.

Dincolo de scandalul mediatic privind PNRR, trebuie să recunoaștem că acceptarea planului la Bruxelles va fi o victorie imensă pentru premier. Dincolo de discuțiile privind împrumuturile și reformele care trebuiesc făcute pentru ca aceste împrumuturi să vină, suma aceasta este tot ce avea nevoie Guvernul pentru a restarta economia.

Deocamdată nu se pune problema implementării proiectelor din PNRR, sunt sigur că acestea vor înregistra sincope și întârzieri în bunul scenariu românesc, dar deocamdată Cîțu nu trebuie să deconteze acest lucru.

Deocamdată se poate împăuna cu reușita planului, cu faptul că a accesat aceste fonduri. Implementarea lor e o problemă de viitor, nu acum se poate discuta despre asta.

Se poate discuta despre reforme, dar Cîțu va arunca spre mijlocul toamnei discuțiile cu comisarii UE sau cu reprezentanții FMI pe aceste teme ca totul să pară cușer, ca status quo-ul să-i folosească.

Ludovic Orban nu vine cu nimic nou, vine cu bolovanul unui an de guvernare în care a mermelit pandemia, în care a făcut tot soiul de compromisuri și în care a avut grijă să-și pună pupilii în posturi grase.

Un an în care a demonstrat că poate face tot aceeași veche politică a PSD, poate un pic mai bine, un pic mai transparent. Dar nu destul pentru ce are nevoie România.

Ludovic Orban vine să-și anunțe candidatura fără un plan de viitor care să arate ce va trebui să facă partidul pentru România, pentru că acest plan a fost acaparat de Cîțu.

Ludovic Orbam vine doar cu sprijinul oamenilor numiți în diverse sinecuri, oameni cărora le cere acum să plătească pentru pozițiile în care au fost numiți. Domnul Orban uită că numirile au fost făcute pentru sprijinul dat în anul de guvernare și în campanie și ca atare pletora penelistă a celor răsplătiți nu are nicio datorie la șeful partidului. Ludovic Orban nu vine cu mai nimic important, vine cu un trecut recuzabil și vinovat.

În contrapartidă, Cîțu vrea să modernizeze România, iar în România asta modernizată domnul Ludovic Orban se vrea președinte în locul lui Iohannis. Este un fel de căţărare pe munca altuia, așa arată imaginea de moment.

Putem fi de acord sau putem critica modul liberal de a vedea modernizarea României, putem fi de acord sau putem critica presupusele reforme din PNRR, dar deocamdată nu avem alt plan.

Neputința PSD de a încropi un plan de țară care să fie contrapondere la PNRR l-a lăsat pe Cîțu cu poarta goală ca să înscrie câte puncte vrea. Neputința PSD de a încropi o varianttă la PNRR este o bilă albă pentru Cîțu și una neagră pentru Ludovic Orban.

Mai mult, supralicitarea lui Ludovic Orban care se vrea președinte nu se bazează pe altceva decât propria dorință. Spuneam în articolele anterioare că domnul Ludovic Orban s-ar putea salva politic doar dacă s-ar prezenta ca un posibil viitor candidat la prezidențiale. Dar nu așa, nu e destul anunțul, el ar trebui susținut de ceva, el ar trebui să se bazeze pe ceva, nu doar pe dorința șefului PNL de a crește potul viitoarei sale vieți politice.

Acestea fiind spuse, este clar că în baza a ce avem acum Cîțu reprezintă viitorul PNL pentru că Ludovic Orban a demonstrat că reprezintă trecutul. Vom avea o luptă între ce va fi și ce a fost, între ce s-ar putea întâmpla și ce s-a întâmplat.

Domnul Ludovic Orban trebuie să mute repede ca imaginea aceasta să nu se întipărească în memoria colectivă a societății și prin aceasta în mintea membrilor PNL.

Cîțu nu va avea mare lucru de făcut, nici nu trebuie să se implice adânc în campania pentru alegeri, va fi destul ca el să conducă Guvernul la fel ca și până acum și scorul popularității va fi în continuare de partea lui.

Cîțu a prezentat un grup cu destui susținători la anunțul candidaturii sale, dar asta nu e de ajuns pentru că există şi susținătorii lui Orban, iar camarila sa este mai întinsă în partid și mai numeroasă. La ora actuală, Ludovic Orban are o masă majoritară de susținători, dar aceasta este o radiografie de moment.

Dacă s-ar face alegeri naționale, nu doar cu membri PNL, Cîțu ar învinge la scor, ar câștiga detașat. Alegerile din PNL vor fi însă controlate de oamenii lui Orban și rezultatul lor va fi în mod cert contra vrerii populare.

Cât din aceasta va integra Florin Cîțu în favoarea sa rămâne de văzut. Cât din această popularitate va folosi pentru a întoarce tendința din PNL în favoarea sa va depinde de felul în care echipa sa va ști să întoarcă decizia multor susținăori ai lui Orban.

Meciul este deschis și mă aștept ca el să aibă reprize importante. Nu exculd ca loviturile sub centură să fie folosite, de o tabără sau de alta. Nu exclud ca PSD să se poziționeze de partea domnului Orban, așa cum nu exclud implicarea serviciilor.

Lupta abia a început, va fi greu de prevăzut acum un denodământ. Tabloul prezentat este unul de moment și va trebui să așteptăm lungile luni de vară pentru a putea aprecia cine va câștiga.

Vezi și Prima reacție a lui Orban, după anunțul candidaturii lui Cîțu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇