Comisia Europeană reacţionează în cazul Danileţ: Urmărim cu serioasă îngrijorare măsurile luate contra judecătorilor

Comisia Europeană reacţionează în cazul Danileţ: Urmărim cu serioasă îngrijorare măsurile luate contra judecătorilor

Comisia Europeană anunță, într-un răspuns pentru Spotmedia.ro, că urmărește cu îngrijorare ultimele evoluții din România, în ceea ce privește situația magistraților și a măsurilor disciplinare luate contra acestora.

„Urmărim ultimele evoluții privind măsurile disciplinare contra unor judecători din România, cu îngrijorări serioase. Asigurarea independenței judecătorilor este obligația statelor membre, conform tratatelor UE și un element-cheie al statului de drept.

Consiliul Superior al Magistraturii, a cărui sarcină este apărarea independenței magistraților, este responsabil pentru aplicarea regulilor privind libertatea de exprimare a magistraților, în ceea ce privește organizarea și funcționarea sistemului judiciar, și a regulilor care privesc viața privată.

ADVERTISING

Rapoartele MCV au ridicat îngrijorări structurale privind Inspecția Judiciară, care rămân nesoluționate.

Comisia va continua să monitorize îndeaproape situația - inclusiv a cazurilor în derulare, în contextul MCV și al rapoartelor privind statul de drept", arată un purtător de cuvând al CE, chestionat de Spotmedia.ro.

Reacția Comisiei vine în contextul în care CSM a decis să îl excludă din magistratură pe judecătorul Cristi Danileț, pentru postările acestuia de pe o rețea de socializare. Și Ambasada SUA a transmis, marți, un mesaj similar, arătându-se „profund îngrijorată” de excluderea judecătorului Cristi Danileț.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇