Restaurație și răzbunare în Justiție: cazul Danileț

De ce le era frică criticilor voltei antireformiste a președintelui și a PNL, țara n-a scăpat. Justiția e mutilată iar. Pe criterii politice s-a trecut în România la restaurație și vindictă, spre paguba democrației.
Restaurație și răzbunare în Justiție: cazul Danileț

Nu suntem obligați să fim cu toții de acord cu opiniile judecătorului Cristi Danileț. Sau cu unele din ele. Putem considera că magistrații ar face bine să nu posteze pe rețelele de socializare chestii discutabile politic sau moral. Ei și?

Tot ni se va părea absolut nedrept, grotesc, îngrozitor ce i s-a făcut în chip mafiot.

Inexistenta "culpă"

Judecătorul clujean s-a văzut exclus din magistratură de CSM pentru două postări în care tăia gardul viu al casei și în care curăța o piscină, sub acuzația complet absurdă, complet ubuescă, de "conduită prin care se aduce atingere imaginii Justiției".

"Inspecția Judiciară condusă de judecătorul Netejoru, plasat politic de PSD la conducerea acestei structuri tot mai nocive, a propus excluderea judecătorului Cristi Dănileț din magistratură. Pretextul? Postări pe TikTok, care țin de viața privată a magistratului.

Propunerea a fost adoptată de Secția pentru judecători a CSM, la limită de voturi. Fără votul președintelui CSM, Bogdan Mateescu, acest linșaj judiciar nu ar fi avut succes", relevă fostul ministru al justiției, Stelian Ion.

Istoria unei prigoane și veritabila "vină" a lui Danileț

Demonizat cu consecințe funeste la Antena3, pe când patronul ei și-al Grivco, turnătorul Securității și infractorul Dan Voiculescu, enunța că "nu avem toată puterea, până nu luăm și Justiția", Danileț nu e la primul episod de persecuție de sorginte politică.

ADVERTISING

În 2012 era membru al CSM și s-a trezit cu familia atacată pe sticlă, cu adresa locuinței în care se afla copilul său și mama lui dată publicității, cu monstruoase dezinformări despre părinții și fiica sa, ca și despre false "case" și averi, în timp ce magistratul stătea cu chirie într-un simplu apartament.

"Vina" lui imprescriptibilă? Pentru mafioți și lacheii lor, dependența Justiției nu era și nu e negociabilă. Cum să-și permită un biet magistrat să sfideze cleptocrația?

În 2012, uselismul era la început.

În anii următori, românii, care sperau în Vest și în valorile europene, mai ieșeau masiv în stradă.

Cleptocrația s-a autosupraestimat. Vremelnic s-a făcut dreptate. Pendulul nu și-a sistat însă oscilațiile. Au venit vremuri grele pentru democrație. Așa că magistratul clujean a luat din nou drumul pe care au fost evacuați din Justiție sau hărțuiți fără vină magistrați sau foști magistrați cu merite reale, ieșite din comun pentru statul de drept românesc.

Potrivit scriitorului Mircea Cărtărescu, excluderea judecătorul Cristi Danileţ din magistratură este "una dintre cele mai mari mizerii din ultimii ani"...Pentru "foarte mulţi dintre noi, justiţia cinstită, inteligentă, nesubordonată politic era simbolizată de neobositul judecător, foarte implicat în explicarea publică a mecanismelor juridice.

ADVERTISING

Sunt cu totul alături de el şi sper ca tocmai Justiţia, care l-a lovit acum pe nedrept, să-l şi reabiliteze", a completat Cărtărescu pe Facebook.

Alte hărțuiri și persecuții

Nu-i împărtășește nădejdea toată suflarea românească. Una conștientă că eriniile cleptocrației au găsit singure sau cu ajutorul stăpânilor lor politici și în vremuri mai luminoase ac de cojocul multor slujitori neîntinați ai Justiției, care, neacceptând să-și vândă onoarea și să renunțe la a-și face datoria, de la ex-șefa DNA Laura Kövesi la Camelia Bogdan, s-au expus unor represiuni durabile.

Persecutați au fost și juriști care au ajuns, în temeiul valorilor europene, în Executiv, ca Monica Macovei și Stelian Ion, și s-au văzut apoi tocați mărunt și demonizați în mass-media arondată, înainte de a fi izgoniți din Guvern.

Prigoniți s-au trezit din te miri ce motive și mulți alții. De pildă, magistrați corecți, ca Anca Codreanu, Cristian Ban și Nicolae Andrei Solomon. Sau colegii lor, de la Florin Deac la Crina-Elena Muntean, de la Georgeta Ciungan și George Dorel Matei la Ruxandra Grecu și Ciprian Coadă, de la Bogdan Ciprian Pîrlog la Sorin Marian Lia, spre a nu enumera decât unele cazuri dintre cele mai notorii.

ADVERTISING

Cronica dezonoarei la români va consemna obligatoriu aportul Secției Speciale, al rău famatei SIIJ, al Inspecției Judiciare, al șefelor și șefilor majorităților ad hoc sau de mai lungă durată, care au ajuns să taie și să spânzure în Justiție și CSM, căsăpind nu infracțiunea și dezonoarea, ci dreptatea.

Cât s-a luptat Stelian Ion să transpună recomandarea forurilor europene, a Comisiei de la Veneția, a raportului GRECO de lichidare a SIIJ? Cât s-a chinuit să deblocheze refacerea justiției românești, pentru a cărei repunere în drepturi au ieșit în stradă sute de mii de români?

A fost blocat de Florin Cîțu și de stăpânul său politic, Klaus Iohannis, cu efectul aruncării în aer a coaliției guvernamentale și al readucerii la putere a PSD. N-a durat mult și s-a și trecut la treabă în Justiție. Plătește oalele sparte de clasa politică Cristi Danileț. Dar nu doar el. Noi toți.

Mizele majore ale conflictului, democrația românească și Europa

Și "nu e singura sancțiune aberantă luată la propunerea Inspecției Judiciare de către CSM, au fost date și altele controversate, care au căutat nod în papură magistraților reformiști. Alte cercetări sunt pe rol.

E o adevărată acțiune de răzbunare și epurare prin înlăturarea sau reducerea la tăcere a magistraților care, ne amintim bine, în plin asalt legislativ împotriva Justiției au îndrăznit să ia atitudine, să comenteze, să spună adevărul și să sesizeze instanțele europene. Președintele CSM, judecătorul Bogdan Mateescu,...are de dat explicații pentru atacul tot mai intens împotriva magistratilor", mai estimează Stelian Ion.

Potrivit lui, "Liviu Dragnea nici nu îndrăznea să viseze" la o asemenea lovitură dată unui magistrat independent.

Fostul demnitar USR a anunțat că va sesiza Comisia Europeană. Bine face. Pentru că în cauză nu e numai soarta unui magistrat grav nedreptățit.

Semnalul dat de Mafie prin caracterul grotesc al acuzelor la adresa lui Danileț e unul de natură să-i intimideze pe toți juriștii români, atenționați că, dacă "deschid pliscul", dacă își asumă chiar și numai un strop de independență, li se va face, profesional, felul.

Cariera le va lua sfârșit. Miza e independența tuturor magistraților. Și, prin urmare, justiția românească.

Miza e, totodată, separația puterilor. Miza e, deci, statul de drept românesc.

Oare cât timp vor mai închide ochii la vindicta și abuzurile din restaurata injustiție românească autoritățile americane, germane, franceze, europene, atât de atente, altminteri, la ceea ce, pe drept sau pe nedrept, se afirmă, în Vest, a fi "abuzurile" justiției poloneze și maghiare?

Sau nu ne mai interesează, în Vest, reforma în justiția strâmbată grav de cleptocrația postcomunistă? Ne mai preocupă oare, în Apus, soarta unei democrații, a statului de drept românesc?

Sau ne-am epuizat în bătălii cu umbrele de pe pereți, de pildă, pentru crearea statului federal european cu sau mai degrabă fără acordul națiunilor, parlamentelor și al constituțiilor lor?

Între varii întrebări de bun simț adresate PNL de filosoful și diplomatul român Ciprian Mihali, am reținut una legată de calitatea unică a contribuției lui Cristi Danileț la "difuzarea cunoștințelor de legislație în rândul copiilor, tinerilor și a societății în general".

Apoi, cum se va explica la Bruxelles că se vrea "ridicarea MCV-ului, când sub (actualul) regimul politic este promovată Laura Vicol și este exclus Cristi Danileț"?

Și ”care este statul de drept promovat de Klaus Iohannis, generalul cu doctorat incert, imberbul care a condus beat și a fraudat statul american și băiețelul cu batistă colorată, atunci când ei promovează impostura lui Florin Roman la Cercetare și îl exclud pe Cristi Danileț din magistratură?

Cum arată 'România educată' care pedepsește cel mai important apărător al învățării legii și dreptății de către copii și tineri și promovează plagiatori în fruntea țării?"

Dar dacă pe europeni, spre paguba proprie, nu-i interesează (încă) soarta unui magistrat al UE de pe malurile Dâmboviței, pe români are de ce să-i intereseze în cel mai înalt grad.

Despre ei e vorba, în propoziție. Despre ei și protecția drepturilor, libertății, demnității și proprietăților lor.

Petre M. Iancu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇