Excluderea lui Danileț din magistratură, un derapaj al CSM care produce un val de reacții până la Washington

Lia Savonea, o influentă membră a consiliului, apropiată de PSD, a reușit să obțină o majoritate în secția de judecători care a sancționat un număr de magistrați reformatori.
Excluderea lui Danileț din magistratură, un derapaj al CSM care produce un val de reacții până la Washington
  • Diplomația americană s-a arătat profund îngrijorată de decizia excluderii lui Cristi Danileț din magistratură.
  • Mai mulți judecători de la Curtea de Apel Constanța, care au dat sentințe împotriva grupării Mazăre, au fost, de asemenea, sancționați.
  • La trei săptămâni de la venirea PSD la guvernare, s-a declanșat o mișcare de restaurație în Justiție.

Decizia Secției de judecători a CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) de a-l exclude pe Cristi Danileț din magistratură a adus din nou sistemul de justiție pe radarul opiniei publice.

Reprezentanți ai societății civile au reacționat, criticând decizia CSM. Mii de mesaje și reacții au fost postate pe rețelele sociale în semn de solidaritate cu judecătorul Dănileț.

“Excluderea lui Cristi Danileț din magistratură este una dintre cele mai mari mizerii din ultimii ani”, a spus scriitorul Mircea Cărtărescu pe pagina sa de Facebook. 

“Pentru foarte mulți dintre noi, justiția cinstită, inteligentă, nesubordonată politic era simbolizată de neobositul judecător, foarte implicat în explicarea publică a mecanismelor juridice”, a mai adăugat autorul trilogiei Orbitor.

ADVERTISING

“Sunt cu totul alături de el și sper ca tocmai justiția, care l-a lovit acum pe nedrept, să-l și reabiliteze”, a mai anunțat scriitorul.

La mai puțin de trei săptămâni de la învestirea Guvernului PSD-PNL, au apărut primele semne de restaurație a controlului politic exercitat de social-democrați asupra sistemului de justiție.

Inspecția Judiciară, condusă de magistratul Lucian Netejoru, numit politic de Liviu Dragnea, ca interimar, prin hotărâre de guvern, s-a reactivat, pedepsind pe unul dintre judecătorii atașați profund de valorile europene și care a jucat un rol esențial în lupta pentru independența magistraților, independență alterată grav de PSD în perioada 2016-2019.

Cei care i-au condamnat pe asociații lui Radu Mazăre, pedepsiți

Excluderea judecătorului Danileț nu e un caz singular. Influența politică a PSD și acțiunea unor grupuri de putere ce susțin acest partid se văd în sancțiunile date judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța, care i-au condamnat pe Sorin Strutinsky și Nicușor Constantinescu, lideri ai structurii mafiote create de Radu Mazăre, fost primar al orașului, un important lider PSD.

“Respinge excepţia nulităţii absolute a acţiunii disciplinare invocată de pârâţi, ca neîntemeiată. Admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâţilor Coadă Ciprian, Boboc Valentina, Anghel Tudor Georgiana, Suciu Iulia – Cezara şi Ungureanu Marius Virgil – judecători în cadrul Curţii de Apel Constanţa”, se arată în hotărârea CSM. 

BUCURESTI - CSM - SEDINTA PLEN - ALEGERI
Lia Savonea, fost președinte a CSM, aici alături de Klaus Iohannis, la un bilanț al instituției din 2019 - Foto: Alexandra Pandrea - Mediafax Foto / Hepta.ro

“Așteptările românilor de a avea un sistem de justiție modern, independent și funcțional sunt la fel de actuale și legitime.

Pandemia și schimbările din mediul politic autohton au frânat reformele demarate în anii trecuți, însă acestea nu mai pot întârzia”, a declarat Klaus Iohannis, prezent la ședința de bilanț a CSM din data de 7 decembrie.

“România are nevoie de un cadru legislativ stabil și coerent, procesul de revizuire a legilor justiției trebuie să fie finalizat, iar anomalii precum cele generate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, înlăturate”, a mai spus acesta.

“Fac un apel astăzi, în fața plenului CSM, să folosiți întreaga dumneavoastră experiență pentru ca România să facă pași concreți în această direcție. Consiliul Superior al Magistraturii, prin rolul său constituțional, este un vector esențial în procesul de reformare a sistemului judiciar”, a adăugat președintele României.

Lupul își schimbă părul, dar năravul, ba

La mai puțin de o săptămână, instituția care ar trebui să garanteze independența Justiției îl exclude din magistratură pe judecătorul Cristi Danileț pentru două postări pe Tik-Tok, una în care face karate în piscină, iar alta în care tunde un gard viu cu o foarfecă electrică.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a subliniat într-o serie de intervenții publice că partidul s-a schimbat, că e o mare diferență între cum arată acum și cum funcționa în perioada Liviu Dragnea.

Dar ceea ce se întâmplă în ultimele două săptămâni nu face decât să confirme proverbul: “Lupul își schimbă părul, dar năravul, ba”.

Alexandru, fratele lui Paul Stănescu, baronul de Olt, unul dintre cei mai influenți lideri din PSD, va fi numit în comitetul de reglementare ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei), deși n-are niciun fel de experiență.

“A fost parlamentar două mandate”, a justificat Marcel Ciolacu, propunerea.

Numirea Laurei Vicol, parlamentar PSD, o avocată care a militat intens pentru subordonarea politică a sistemului de justiție, la șefia Comisiei Juridice de la Camera Deputaților, e un alt pas făcut de social-democrați pe calea restaurării și a controlului magistraților. 

“…s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe Tik-Tok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia”, a scris judecătorul Cristi Danileț pe pagina sa de Facebook, la puțin timp după ce a aflat hotărârea CSM.  

“Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară”, a precizat acesta.

Judecătorul a anunțat că va face recurs în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Danileț, magistratul care a militat pentru introducerea educației juridice ca materie de studiu în școli

Un utilizator de Tik-Tok cel mult va zâmbi la postările făcute de Cristi Dănileț pe respectiva rețea socială. Clipurile sunt neutre, n-au nimic exploziv, dar arată un judecător în slip într-o piscină sau luptându-se cu un gard viu uriaș.

Probabil, opinia publică ar fi fost mai șocată s-o vadă pe doamna judecătoare Lia Savonea, o respectabilă membră a CSM, în costum de baie, dar de aici și până la acuzația că un magistrat în slip “aduce atingere imaginii justiției” e o cale lungă.

Până și reprezentarea lui Themis, zeița Justiției, e într-o ținută care poate fi considerată indecentă, pentru că-i pune în evidență tinerețea și formele senzuale.

Judecătorul Danileț postează pe Tik-Tok pentru că urmărește să rămână în atenția generației tinere. 

Una dintre cele mai mari realizări ale carierei lui de până acum a fost introducerea educației juridice ca materie de studiu obligatoriu în școli. 

Această reușită vine după ce a făcut o campanie de câțiva ani, a vizitat zeci de școli și le-a vorbit elevilor despre importanța acomodării cât mai devreme cu raționamentul juridic și funcționarea sistemului de justiție.

“… am fost invitat la Liceul Teoretic Avram Iancu din Cluj-Napoca, să țin lecții de educație juridică nonformală. Precizez că aici se predă și opționalul de educație juridică de către un profesor al școlii, la trei clase, iar ghidul <Elevul și Legea>, scris de mine, este material didactic”, a anunțat judecătorul Danileț, într-un mesaj postat pe rețelel sociale, la sfârșitul lunii noiembrie.

Este unul dintre cei mai implicați magistrați în ce privește promovarea educației juridice în școli.

Reacția partenerului strategic la derapajul CSM

“Călușul în gură și cizma pe grumaz: excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț este încă un semn că România a fost confiscată, iar tentaculele mafiei s-au instalat în Justiție și-i elimină acum pe cei ce li se opun ori le scot la iveală”, a scris și filosoful Mihai Șora, 105 ani. 

“Ar fi o naivitate să credem că abuzul acesta privește doar un caz particular și că se vor opri aici”, a mai adăugat acesta.

Dezbaterea despre corupția și intervenția politicului în sistemul de justiție a demarat în trombă după excluderea magistratului din Cluj.

“Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. O justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă”, se arată într-un comunicat al instituției.

România are o relație tensionată și cu Comisia Europeană pe tema reformării sistemului de justiție, fiind încă monitorizată în ce privește garantarea independenței magistraților prin MCV (Mecanismul de Control și Verificare).

Toate modificările partizane ale Legilor Justiției făcute de majoritatea PSD în perioada 2016-2019 nu au fost eliminate încă, iar instituțiile europene și o parte a opiniei publice cer imperativ acest lucru.

Secția Specială de anchetare a magistraților (SIIJ) rămâne o pată rușinoasă și o povară pe profesioniștii din domeniu, dar mai ales rămâne o pârghie prin care reprezentanții Guvernului, indiferent de culoarea politică, pot face presiuni asupra judecătorilor și procurorilor.

Decizia CSM l-a transformat pe Danileț într-un simbol al luptei pentru democratizarea sistemului, fiind susținut de o parte a opiniei publice, de societatea civilă, dar și de reprezentanți ai instituțiilor internaționale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇