Ciucă face primul pas pentru a pune legea pensiilor speciale în acord cu decizia CCR

Ciucă face primul pas pentru a pune legea pensiilor speciale în acord cu decizia CCR

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a anunţat marţi dimineaţă că va convoca Parlamentul pentru modificarea legii pensiilor speciale.

„Legea pensiilor speciale trebuie modificată cât mai repede, pentru ca întreg textul actului normativ să se încadreze în limitele constituționale. Voi convoca Biroul Permanent al Senatului pentru a stabili coordonatele unei sesiuni parlamentare extraordinare, în care vom reexamina această lege și o vom modifica astfel încât să respecte decizia Curții Constituționale”, a transmis marți pe Facebook Nicolae Ciucă.

ADVERTISING

Fostul premier spune că vor fi corectate „fără întârziere” aspectele semnalate de judecătorii Curții, „pentru că de această lege depinde îndeplinirea unui jalon important din Planul Național de Redresare și Reziliență, condiție necesară pentru a accesa fondurile europene”.

CCR a decis miercuri că noua lege a pensiilor speciale, esențială pentru obținerea banilor din PNRR, este parţial neconstituţională şi se va întoarce în Parlament.

Motivarea deciziei asupra modificării legii privind pensiile speciale a fost publicată luni seara în Monitorul Oficial. Document şi detalii AICI

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Modificările aduse de Guvern şi Parlament încercau să pună în acord această lege cu cerințele de reformă ale Comisiei Europene și Băncii Mondiale.

Guvernul mai are acum mai puțin de o lună până trebuie să fie adoptată de Parlament reforma pensiilor speciale. Fără reforma pensiilor speciale, Guvernul nu poate depune la CE cererea pentru obținerea celei de-a treia tranșe de bani din PNRR (3 miliarde de euro).

Actualul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, spunea în iunie că dorește ca cererea a treia de plată din PNRR să fie transmisă în luna iulie (termen ratat deja). Însă a treia cerere de plată nu poate fi depusă până nu avem gata noua lege a pensiilor speciale – jalon ”roșu” pentru această a treia cerere.

ADVERTISING

Și nici atunci plata efectivă a banilor nu este garantată pentru că, până acum, Comisia nu a anunțat dacă această lege îndeplinește standardele de la Bruxelles.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇