Garanția pentru profesori: Ciucă și Ciolacu le oferă un memorandum ca să iasă din grevă

Garanția pentru profesori: Ciucă și Ciolacu le oferă un memorandum ca să iasă din grevă

Guvernul anunţă că va adopta joi un memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educaţie, prin noua Lege a salarizării.

Decizia a fost luată după ce premierul Ciucă a vorbit la telefon cu liderii de sindicat din învăţământ.

La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a avut miercuri o ieşire pe Facebook în legătură cu greva din şcoli.

Viitorul premier atrage atenţia că sute de mii de elevi și părinții lor trăiesc cu teama că nu-și vor putea da examenele, iar acest lucru trebuie să înceteze. De aceea, Guvernul va adopta acest memorandum joi.

"Ne aflăm într-un moment în care fiecare zi de întârziere poate afecta viitorul unei generații întregi de copii. Sute de mii de elevi și părinții lor trăiesc în continuare cu teama că nu își vor putea da examenele. Acest lucru trebuie să înceteze", a scris Ciolacu pe Facebook.

ADVERTISING

Liderul PSD spune că şi-a luat angajamentul alături de Nicolae Ciucă că viitorul guvern va pune în aplicare creșterea salariilor din Educație având ca bază creșterea salariului profesorului debutant/ asistentului universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie.

"În ședința de guvern de mâine, acest angajament va fi transpus sub forma unui Memorandum care consfințește decizia acestei guvernări de a pune Educația în centrul politicilor sale publice", anunţă Ciolacu.

„Eu cred că e un moment în care s-au îndeplinit toate cerințele inițiale ale liderilor de sindicat. În acest moment, când avem un memorandum, avem și o ordonanță... Cred că din acest moment trebuie să ne gândim la copii și să închidem anul școlar ca, pe urmă, împreună cu ministrul Muncii să terminăm grila”, a adăugat ulterior Marcel Ciolacu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Garanţia pentru profesori

Executivul anunţă că memorandumul va fi adoptat în şedinţa Executivului de joi şi va fi publicat în Monitorul Oficial, pentru a consolida garanţiile guvernamentale privind prioritizarea Educaţiei în viitoarea grilă de salarizare şi utilizarea ca sistem de referinţă a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar.

”Garanţiile guvernamentale incluse în memorandum sunt asumate şi la nivelul coaliţiei de guvernare, ai căror lideri şi le-au însuşit în cadrul unui angajament politic”, precizează Guvernul, într-un comunicat. 

”Aşa cum ne-am angajat încă de la începutul dialogului cu reprezentanţii profesorilor, prioritatea Guvernului şi a coaliţiei majoritare a fost şi rămâne aceea ca toţi copiii să beneficieze de un sistem de învăţământ performant, iar dascălii lor să primească recunoaşterea importanţei lor în societate. De aceea, ne-am asumat astăzi, ca lideri ai coaliţiei de guvernare, garanţiile solicitate de sindicate privind majorările salariale din viitoarea grilă din sistemul de învăţământ

ADVERTISING

Mâine, Guvernul va aproba un memorandum prin care confirmăm decizia politică de majorare a salariilor din Educaţie. Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie”, a scris şi premierul Ciucă tot pe Facebook. 

Între timp, preşedintele Spiru Haret, Marius Nistor, a anunţat un nou protest al reprezentanţilor din Educaţie, joi sau vineri, în Capitală, cu 20.000 de persoane.

”Totul depinde de Guvernul României. Aşteptăm reacţia Guvernului”, a afirmat el. ”Noi am spus foarte clar ce vrem, vrem garanţii vizavi de grila de salarizare şi bineînţeles salariul debutantului, care ar trebui să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Deci, în momentul în care vor exista aceste garanţii, colegii noştri vor hotărî în cunoştinţă de cauză”, a adăugat Nistor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇