Ciolacu și-a început discursul de la sărbătoarea Unirii cu un citat din Petre Țuțea, antisemit și legionar

Ciolacu și-a început discursul de la sărbătoarea Unirii cu un citat din Petre Țuțea, antisemit și legionar

“Petre Ţuţea spunea Eu nu am cerut să fiu român, am avut doar noroc”, a declarat Marcel Ciolacu, marţi, în debutul discursului său de la Focşani, prilejuit de sărbătoarea Unirii Principatelor. La festivități a fost prezent și un grup de simpatizanți și membri AUR.

Petre Țuțea a fost un economist, eseist, filosof, jurist, politician și publicist, militant naționalist, membru al Mișcării Legionare şi antisemit declarat.

Iată ce spunea Petre Țuțea despre evrei:

"Antisemitismul nu e o reacţie spontană a românilor, a germanilor, a polonilor, a maghiarilor, a francezilor, a americanilor, ci e provocată de evrei, prin exces. E provocat de ei, ca spaimă, crezând că-l previn …

ADVERTISING

Antisemitismul funcţionează după principiul acţiunii şi reacţiunii. Păi dacă rabinul Moses Rosen, care e doctor şi face parte din Consiliul Mondial Evreiesc, îl înjură pe Eminescu … Păi ce ar zice el dacă eu l-aş lua pe Moise pe făraş?…

Nu am fost şi nu sunt antisemit, pentru că ar însemna să fiu anticreştin. Pentru că, să fim cinstiţi, Hristos nu e din Fălticeni".

Şi ce credea despre democraţie:

"Prin însăşi ordinea ei ideologică, democraţia îl obligă pe idiot să stea alături de geniu şi să-i poată zice: ce mai faci, frate? Partea proastă este că oamenii de excepţie pot ajunge captivi în cirezile democrate. Ce decide masa are caracter absolut, deoarece prin masă se exprimă specia. Prin individ se exprimă personalitatea. Masa e absolută; fiecare prost luat în parte e un prost şi atât. Dar toţi proştii ăştia, luaţi împreună, sunt un principiu istoric … Eu sunt democrat numai dintr-un singur motiv: din respect faţă de marele popor român. Şi până la urmă mi-am modificat poziţia: nu sunt democrat, sunt demofil, iubitor de popor".

ADVERTISING

Şi cu acest personaj s-a asociat voit Ciolacu, în faţa simpatizanţilor AUR.

O reacţie a oferit Alexandru Florian, directorul Institutului Elie Wiesel, pentru G4Media:

”Sunt întristat că la o sărbătoare a României de o asemenea anvergură în tribuna oficială a fost invitat un reprezentant al partidului radical AUR, iar în paralel liderul aceluiași partid a organizat o contramanifestație antiguvernamentală.

De asemenea, e trist că liderul unui partid mainstrem citează un legionar antisemit și antidemocrat în această zi, când se puteau găsi destule pilde la liderii unioniști”.

ADVERTISING

Vezi şi Ce a spus Ciolacu după ce a fost huiduit la Iași (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇