Ciolacu anunță cum va transforma Guvernul: Insistă cu Grindeanu, dar Ciucă e dat la o parte. Premierul și-ar putea da demisia în 10 zile și nu a cerut „absolut nimic” pentru PNL

Ciolacu anunță cum va transforma Guvernul: Insistă cu Grindeanu, dar Ciucă e dat la o parte. Premierul și-ar putea da demisia în 10 zile și nu a cerut „absolut nimic” pentru PNL

Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat că social-democraţii i-au dat mandat, în Consiliul Politic Naţional al partidului de marţi, pentru a fi redus numărul de ministere, de secretari de stat şi a agenţiilor guvernamentale, în viitorul Guvern, după rotaţia premierilor.

„În toate negocierile pe care le vom avea cu ceilalţi co-preşedinţi care formează această coaliţie vor fi axate pe oamenii care vor ocupa aceste poziţii, respectiv de miniştri în Guvernul României. Mi se pare corectă abordarea nu numai ca oameni politici, dar şi ca români. Dorim oamenii potriviţi la locurile potrivite. Nu m-am născut preşedinte al PSD, nu m-am născut politician sau preşedinte al Camerei. Eu când m-am născut, m-am născut român şi cred că trebuie să avem o abordare mult mai responsabilă în ceea ce priveşte noul Guvern.

Colegii mi-au dat un mandat de a avea o discuţie cu fiecare ministru în parte pentru a face o analiză în funcţie de fiecare minister împreună cu preşedintele PNL, domnul Nicolae Ciucă, în ceea ce priveşte componenţa şi numărul secretarilor de stat la fiecare minister, în funcţie de importanţa ministerului şi de oamenii care au făcut faţă până acum la aceste funcţii. Colegii mei au dat un mandat pentru reducerea numărului de ministere, de secretari de stat şi a agenţiilor guvernamentale. Decizia este că Guvernul viitor va avea mai puţine ministere”, a afirmat Marcel Ciolacu, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al PSD care a avut loc marţi la Parlament. 

ADVERTISING

UDMR rămâne, Ciucă nu mai prinde noul Guvern, insistențe pentru Grindeanu

Liderul social-democrat a informat că ar fi avut loc discuţii de a scoate vreun partid politic din componenţa acestei coaliţii: „Nu am avut nicio discuţie de a scoate vreun partid politic din componenţa acestei coaliţii, sunt ferm convins că zilele următoare, dacă nu mâine, nu am avut această discuţie, o să fie o întâlnire a celor trei copreşedinţi care formează această coaliţie şi vom începe într-un termen foarte scurt să finalizăm aceste discuţii”, a spus Ciolacu.

Președintele PSD a anunțat și o decizie ce pare să-l vizeze direct pe Nicolae Ciucă. Întrebat despre cumulul pensie-salariu în noul Executiv, Ciolacu a spus că s-a luat decizia în cadrul CPN „ca pentru nicio funcţie de secretar de stat sau membru al unui Cabinet, al unui demnitar, să nu mai fie persoane care fac cumul de pensii speciale. Este deja o decizie luată în interiorul PSD și este o decizie politică care se aplică indiferent că ai fost, eşti sau vei fi”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Totodată, Ciolacu a revenit cu insistențele ca Sorin Grindeanu să rămână în Guvern, chiar dacă ar fi nevoit să renunțe la Transporturi așa cum cere protocolul: „Eu îmi doresc foarte mult să rămână domnul Sorin Grindeanu, nu neapărat portofoliul. Dacă vă uitaţi pe cifre, am prezentat şi astăzi (..) sunt cu adevărat impresionante. Ministerul Transporturilor, nu numai că şi-a îndeplinit toate target-ele, dar au şi cheltuit din bani pe care i-am fi pierdut. Nu sunt adeptul ca să stricăm ceva ce funcţionează”.

După ședința liberalilor, Ciucă a spus că au fost decise ca elemente principale menţinerea în protocolul semnat în 2021 (unde Transporturile ar reveni PNL) şi că în funcție de ce vor cere ceilalți se va decide ce portofolii vor viza.

„Dacă nu se rămâne în protocol, varianta este să renegociem tot ceea ce înseamnă distribuirea responsabilităţii ministerelor, cu condiţia reduceri numărului de ministere, a secretarilor de stat, subsecretari de stat, agenţii guvernamentale. (...) Sunt în total 154 de secretari de stat. Reducerea oricum trebuie să fie substanţială, astfel încât să asigure funcţionarea fiecărui minister. Cei care au ocupat funcţii de ministru în fostele guvernări au făcut menţiunea că se poate funcţiona şi cu doi-trei funcţionari de stat şi eu sunt de acord. Cât am fost ministru al Apărării am modificat legea şi iată că Ministerul funcţionează şi cu doi secretari de stat”, a mai spus liderul PNL.

ADVERTISING

Ciucă: Nu am cerut absolut nimic de la niciunul dintre partide

Anterior, înainte să intre la ședința Biroului Politic Național al PNL, Nicolae Ciucă a spus că liberalii nu au cerut absolut nimic la rotativă, pentru a se asigura echilibru și bună guvernare.

„Să ne înţelegem cât se poate de clar: Partidul Naţional Liberal nu a cerut absolut nimic de la niciunul dintre partidele din coaliţie. Nu avem absolut nimic nevoie în acest moment decât să facem în aşa fel încât să ne asigurăm că rămânem într-un echilibru, astfel încât să asigurăm guvernarea ţării. Ţara şi cetăţenii au nevoie de guvernare, nu de altceva", a declarat Ciucă, înainte de şedinţa PNL.

Potrivit unor surse citate de News.ro care dat detalii din au discuțiile liberalilor de luni seara, de la Vila Lac 1, unde aceștia s-au reunit pentru a pune la punct deciziile privind rotativa guvernamentală, Ciucă le-a transmis că este hotărât ca pe 26 mai să îşi depună mandatul, pentru a se face rocada guvernamentală. El le-a spus liberalilor că îşi asumă orice greşeală pe timpul guvernării, dar nu îşi va asuma niciodată că nu a guvernat bine și le-a cerut să schimbe perspectiva asupra acestui proces denumit rotativa guvernamentală.

Liderul PNL nu vrea să preia ministerul Apărării în noul Executiv condus de Marcel Ciolacu, dar s-ar fi gândit la varianta funcţiei de vicepremier. După declarația lui Ciolacu, însă, acest scenariu pica. Amintim că Nicolae Ciucă primește de la Ministerul Apărării Naționale o pensie de 18.000 de lei, iar pentru funcția de premier încasează 16.400 de lei.

Liberalii vor mai multe decât Ciucă

Chiar dacă liderul PNL spune că nu vrea nimic, partidul pare să nu fie de acord. Surse din partid au declarat pentru News.ro că liberalii reuniţi în şedinţa conducerii partidului vor ca echipa de negociere să ceară un pact de neagresiune între partenerii de coaliţie, precum şi un pact de necolaborare cu AUR.

Ciucă le-ar fi respins cererea și le-ar fi răspuns că nu PNL este generator de discuţii.

„Putem sa înţelegem ca sunt alte discuţii. Ok, dacă sunt, negociem. Dar nu a fost corect sa aibă loc nişte discuţii, care nu au vizat funcţii absolut deloc şi sa se arunce fake news-ul ca noi am vrea posturile cuiva”, le-a spus acesta liberalilor. 

O şedinţă a coaliţiei va avea loc miercuri, după ce liderii celor două formaţiuni vor lua mandatul de la partide pentru negocierea rotativei guvernamentale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇