Noul premier britanic va fi anunţat abia pe 5 septembrie. Cine sunt cei 11 candidați

Noul premier britanic va fi anunţat abia pe 5 septembrie. Cine sunt cei 11 candidați
Foto: Hepta.ro

Noul premier britanic şi lider al Partidului Conservator va fi anunţat la 5 septembrie.

Anunţul a fost făcut de Sir Graham Brady, preşedintele comitetului de candidaturi la şefia partidului.

Până acum, 11 concurenţi au anunțat că vor candida pentru postul de prim-ministru la care Boris Johnson a decis că renunțe forţat de împrejurări.

Se încearcă restrângerea listei la două nume până pe 20 iulie. Votul, ce va avea loc prin corespondenţă, va decide între doi candidaţi care vor fi selectaţi în procedură accelerată.

Favorit este considerat fostul ministru al Finanţelor, Rishi Sunak.

Iată lista candidaților confirmați, publicată de Reuters:

KEMI BADENOCH - Aleasă în Parlament pentru prima oară în 2017, Badenoch (42 de ani) a ocupat diverse poziții secundare la nivel ministerial și a fost ministru al Femeilor și Egalității. A fost vicepreședinte al Partidului Conservator și a susținut referendumul pentru Brexit în 2016.

ADVERTISING

SUELLA BRAVERMAN - În vârstă de 42 de ani, a fost criticată dur în timpul mandatului de procuror general după ce Guvernul a încercat să încalce legislația internațională asupra reglementărilor comerciale post-Brexit în Irlanda de Nord. A susținut ieșirea Marii Britanii din UE și a lucrat în departamentul Brexit al guvernului condus de Theresa May, dar și-a dat demisia în semn de protest pentru că Londra nu a rupt complet legăturile cu blocul comunitar.

REHMAN CHISHTI - Parlamentar din 2010, a fost numit adjunct al ministrului de Externe luna aceasta, de către Boris Johnson. Nu a mai deținut alte funcții ministeriale.

JEREMY HUNT - Fostul ministru de Externe s-a clasat al doilea, în urma lui Boris Johnson, în competiția pentru înlocuirea Theresei May. În vârstă de 55 de ani, el a prezidat Comisia de Sănătate din parlament și are avantajul că nu a făcut parte din actualul cabinet. A declarat că a fost împotriva lui Johnson la votul de încredere de luna trecută. Susține reducerea taxelor, inclusiv una de 15% pentru companii pentru încurajarea creșterii economice. A votat contra Brexit la referendumul din 2016.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

SAJID JAVID - Primul ministru din actualul cabinet care a demisionat în semn de protest față de Boris Johnson. Fost bancher și adept al piețelor libere, în vârstă de 52 de ani, el a deținut mai multe posturi guvernamentale, cel mai recent fiind ministru al Sănătății. Și-a dat demisia din funcția de ministru de Finanțe în 2020. Fiul unor imigranți pakistanezi, Javid e un admirator al fostului premier Margaret Thatcher și a anunțat că dorește reducerea taxelor pentru companii cu 15% și ar scădea contribuțiile la sistemul de asigurări. A susținut rămânerea Marii Britanii în UE.

PENNY MORDAUNT - Fost ministru al Apărării, a fost demisă de Johnson când a preluat mandatul de premier, pentru că l-a susținut pe rivalul acestuia, Hunt. În 2019, Mordaunt (49 de ani) a fost o susținătoare devotată a Brexit. În prezent adjunct al ministrului Comerțului, ea a catalogat drept "o rușine" petrecerile de la Guvern din timpul carantinei și a spus că stilul de conducere se va schimba dacă va fi desemnată premier.

ADVERTISING

GRANT SHAPPS - Ales pentru prima oară în Parlament în 2005, a fost secretar de stat pentru Transporturi după venirea lui Johnson la putere. Anterior a deținut roluri de adjunct în ministere și a fost co-președinte al Partidului Conservator. Adept loial al lui Johnson, a avut mai multe apariții în presă favorabile guvernului. Shapps (53 de ani) a scris într-un articol publicat de Sunday Times că, dacă ar deveni premier, s-ar ocupa de criza costului vieții, iar în primele 100 de zile de guvernare ar pregăti un plan de urgență incluzând reducerea taxelor pentru persoanele sărace și ajutor de stat pentru firmele cu consum mare de energie. De asemenea, ar îngheța creșterea taxelor firmelor. În 2016 a votat împotriva Brexit.

RISHI SUNAK - Și-a anunțat candidatura vineri, într-un clip video de campanie, în care a promis "onestitate, seriozitate și determinare". Sunak (42 de ani) a devenit ministrul Finanțelor în 2020 și a fost apreciat pentru conceperea planului economic de salvare, care includea și un program costisitor de păstrare a locurilor de muncă amenințate de șomaj. Ulterior, a fost criticat pentru că nu a sprijinit suficient gospodăriile să facă față creșterii costului vieții. Dezvăluirile din acest an despre statutul fiscal al soției sale bogate și amenda primită pentru încălcarea regulilor din timpul carantinei i-au erodat imaginea publică. Politica lui fiscală a dus la cel mai mare nivel al taxelor din anii '50 încoace, deși s-a declarat adeptul reducerii acestora. În 2016 a votat pentru Brexit.

LIZ TRUSS - Ministrul britanic de Externe e om de bază al Partidului Conservator și ocupă periodic primele locuri în sondajele interne. Liz Truss (46 de ani) are o imagine publică atent cultivată: anul trecut s-a fotografiat într-un tanc, evocând o poză celebră făcută de Thatcher în 1986. În primii doi ani din mandatul lui Johnson a fost secretar pentru comerț exterior, iar acum negociază cu UE condițiile post-Brexit de comerț cu Irlanda de Nord. Inițial, nu a susținut mișcarea Brexit, dar a declarat că după referendum s-a răzgândit.

TOM TUGENDHAT - Președintele comitetului pentru afaceri externe al Parlamentului și fost soldat care a luptat în Irak și Afganistan, nu a mai lucrat în Guvern. În vârstă de 49 de ani, el a fost un critic consecvent al lui Johnson și ar oferi Partidului Conservator o desprindere radicală de precedentele guverne. Este un susținător al reducerii taxelor și nu a fost de acord cu mărirea contribuțiilor sociale. Tugendhat consideră că taxa pe combustibil e împovărătoare pentru mulți oameni. A votat împotriva Brexit.

NADHIM ZAHAWI - Actualul ministru de Finanțe s-a afirmat când a coordonat campania de vaccinare, una dintre cele mai rapide din lume. Fost refugiat din Irak ajuns în Marea Britanie în copilărie, Zahami (55 de ani) are o poveste de viață care îl diferențiază de contracandidații săi. A fost co-fondatorul companiei de sondaje YouGov, iar în 2010 a devenit parlamentar. Ultima funcție publică deținută a fost cea de ministru al Educației. Consideră prea ridicat nivelul actual de taxare și a anunțat că va reduce taxele pentru persoanele fizice, familii și afaceri. A susținut ieșirea țării din UE.

Alți posibili candidați:

PRITI PATEL - În vârstă de 50 de ani, a fost ministru de Interne de la începerea mandatului lui Boris Johnson și a rezistat în Guvern pe măsură ce scandalurile l-au doborât pe premier, ceea ce denotă importanța poziției sale în securitatea națională. Patel a fost ministru al Dezvoltării în Cabinetul Theresei May, dar a fost înlăturată după scandalul provocat de supravegherea ilegală a întâlnirilor cu guvernul Israelului. Este recunoscută pentru orientarea sa dură în privința imigrației și este susținătoare a Brexit.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇