Doi miniștri britanici au demisionat, pentru că îi mustra conștiința

Doi miniștri britanici au demisionat, pentru că îi mustra conștiința

Ministrul britanic al Sănătăţii Sajid Javid şi cel al Finanţelor Rishi Sunak au anunțat marți că demisionează.

Sajid Javid a spus că nu mai are încredere în premierul Boris Johnson, în urma unei serii de scandaluri care au afectat Guvernul.

În scrisoarea demisiei, pe care a publicat-o pe Twitter, el declară că „este clar, pentru mine, că situaţia nu se va schimba în timpul leadershipului dumneavoastră, iar dumneavoastră mi-aţi pierdut astfel încrederea”.

„A fost un privilegiu uriaș să ocup această funcție, dar regret că nu mai pot continua cu o conștiință curată”, a mai scris el.

Ulterior, ministrul britanic al Finanţelor Rishi Sunak şi-a anunţat şi el demisia.

ADVERTISING

„Publicul aşteaptă în mod legitim ca Guvernul să fie condus în mod competent şi serios. Îmi dau seama că ar putea fi ultima oară când sunt ministru, dar cred că merită să lupt pentru astfel de standarde și de aceea demisionez”, subliniază el în scrisoarea demisie, publicată tot pe Twitter.

Johnson i-a înlocuit rapid

Downing Street a anunțat la scurt timp înlocuitori pentru cei doi. La finanțe, în locul lui Richi Sunak a fost numit Nadhim Zahawi.

ADVERTISING

Zahawi, în vârstă de 55 de ani, a fost anterior secretar pentru educaţie. Kurd născut în Irak, el a sosit în Marea Britanie împreună cu familia fără să vorbească limba engleză şi a continuat să urmeze o carieră profitabilă în afaceri. Este unul din cofondatorii cunoscutului institut de sondare a opiniei publice YouGov şi şi-a început cariera politică în cercurile conservatoare din Londra, devenind parlamentar în 2010.

După ce a ocupat posturi ministeriale de nivel inferior, a fost numit ministru responsabil cu lansarea vaccinului Covid-19 în 2020. În 2021, premierul Boris Johnson l-a promovat în cabinet pentru a conduce politica educaţională.

ADVERTISING

La Sănătate, locul lui Javid a fost luat de Steve Barclay, care se ocupa cu coordonarea la nivelul guvernului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇