Boris Johnson, împins pe scări de propriul partid

Deși anunțase că nu renunță, o plecare în grup din guvern și refuzul conservatorilor de a accepta noi numiri ministeriale l-au determinat pe șeful executivului britanic să accepte, în sfârșit, realitatea - partidul și cetățenii i-au întors spatele.
Boris Johnson, împins pe scări de propriul partid
  • În 24 de ore, peste 40 de miniștri, secretari de stat și oficiali ai guvernului au demisionat, cel mai mare număr din istorie.
  • În anul 2019, Boris Johnson a câștigat alegerile cu un scor neașteptat de mare, 42% din voturi, obținând o majoritate relaxantă pentru conservatori.
  • Un rol important în erodarea popularității lui Boris Johnson l-a avut Dominic Cummings, fostul consultant șef al premierului.
  • Jurnalist britanic: Johnson a învățat la școală să-și învingă adversarii ale căror argumente erau mai bune, pur și simplu, ignorând argumentele lor. 
  • Boris Johnson a relansat ideile politice ale fostului premier Margaret Thatcher, care a dus la o polarizare extremă a societății britanice în anii ’80 și care a creat curentul anti-european.

Premierul Marii Britanii a fost obligat să demisioneze de propriul partid la mai puțin de trei ani de la preluarea mandatului.

Pierderea popularității, provocată de participarea prim-ministrului la o serie de petreceri în timpul pandemiei, când toți locuitorii Regatului Unit se aflau închiși în case, a dus, în final, la o revoltă în Partidul Conservator.

După ce a supraviețuit unui vot de neîncredere cerut de parlamentarii formațiunii, la începutul lunii iunie, un scandal sexual în care a fost implicat un aliat al lui Boris Johnson a fost picătura care a umplut paharul.

ADVERTISING

Cristopher Pincher, propulsat în poziția de vicepreședinte a grupului parlamentar conservator, a fost acuzat de doi colegi de hărțuire sexuală la o petrecere ce a urmat unei conferințe a partidului.

Parlamentarul avea la dosar și alte plângeri asemănătoare, făcute cu ani în urmă. Boris Johnson a fost acuzat că l-a susținut și promovat într-o poziție importantă, deși știa de trecutul controversat al lui Pincher.

Record de demisii

În 24 de ore, peste 40 de miniștri, secretari de stat și oficiali ai Guvernului au demisionat, cel mai mare număr din istorie, obligându-l pe Johnson să părăsească reședința premierului britanic, aflată în Downing Street 10.

„Motivul pentru care am luptat în ultimele zile să-mi îndeplinesc mandatul... a fost pentru că am simțit că era de datoria mea, era obligația mea față de oameni să continui, să facem ceea ce am promis în 2019”, a declarat Boris Johnson, în discursul de demisie.

“Sunt extrem de mândru de realizările acestui guvern. Am finalizat Brexit-ul... Am redat puterea acestei țări de a-și face propriile legi, am trecut toți prin pandemie, oferind cel mai rapid vaccin din Europa și cea mai rapidă ieșire din izolare. În ultimele luni, am condus Occidentul în lupta împotriva lui Putin care a invadat Ucraina”, a mai adăugat premierul britanic, schimbat din funcție de propriul partid.

În anul 2019, Boris Johnson a câștigat alegerile cu un scor neașteptat de mare, 42% din voturi, obținând o majoritate relaxantă pentru conservatori.

A reușit să finalizeze procesul de ieșire a Marii Britanii din UE, punând capăt unui Brexit lung și istovitor pentru întreaga Europă, dar comportamentul său din perioada pandemiei a produs un cutremur în societatea britanică.

Ce l-a dărâmat pe Boris?

Boris Johnson a făcut o serie de încercări pentru a supraviețui la conducerea Guvernului, după ce două anchete, una realizată de poliția metropolitană, alta de un investigator independent, au arătat că, în cel puțin șapte ocazii diferite, premierul a încălcat legea, participând la evenimente sociale în perioada lockdown-ului.

BorisJohnsonPetrecerePandemie-copy
Boris Johnson, fotografiat la o petrecere în timpul lockdown-ului, atunci când britanicii nu aveau voie să-și părăsească locuințele - Foto: Twitter

Pandemia a avut un impact devastator în Marea Britanie, peste 180.000 de persoane pierzându-și viața, fiind țara europeană cu cel mai mare număr de decese.

Boris Johnson a prezentat scuze în fața Parlamentului și a opiniei publice pentru comportamentul său, dar răul fusese făcut.

Odată cu începerea războiului din Ucraina, premierul britanic a văzut în această criză o oportunitate și a devenit cel mai vocal susținător al lui Volodimir Zelenski. 

Poziția lui nu a fost greșită, dar raționamentul din spatele ei a arătat un politician cinic, dispus să facă orice pentru a rămâne la putere.

Premierul britanic a făcut două vizite la Kiev, iar președintele Ucrainei și-a folosit influența globală pentru a-l susține. Marea Britanie oferă un sprijin important în armament și tehnică militară, dar guvernul de la Londra a ratat să elimine influența Kremlinului, o mare parte dintre oligarhii lui Putin și chiar familia acestuia au achiziționat proprietăți scumpe în Regatul Unit și și-au ascuns averile în băncile locale.

Cine l-a săpat pe Boris?

Un rol important în erodarea popularității lui Boris Johnson l-a avut Dominic Cummings, fostul consultant șef al premierului. Tensiunile dintre acesta și Carrie Johnson, soția lui premierului, au provocat demiterea lui Cummings, acesta fiind și cel care a dat publicității primele imagini de la petreceri din pandemie la care participa și Boris Johnson.

Dominic Cummings este și cel care a gândit campania taberei care urmărea ieșirea din Uniunea Europeană la referendumul din 2016.

Dominic Cummings outside his home
Dominic Cummings, cel mai mare inamic al lui Boris Johnson - Foto: Hepta.ro

Moștenirea premierului e legată de încheierea Brexit-ului și de succesul campaniei de vaccinare, dar comportamentul său va umbri realizările, rămânând în istorie ca un lider care a încălcat legea, a refuzat să-și asume faptele sale și a fost schimbat din funcție de propriul partid.

În spatele ușilor închise, Boris Johnson a reacționat brutal la presiunea parlamentarilor conservatori, spunând că a fost cel care a câștigat alegerile cu un scor istoric.

Fostul jurnalist al cotidianului “The Independent”, ajuns primar al Londrei și, apoi, prim-ministru, și-a construit cariera politică pe o intensă critică la adresa Uniunii Europene.

Conservative Party Conference in Manchester
Boris Johnson, alături de soția sa Carrie - Foto: Hepta.ro

Oxford Union

A absolvit colegiul Eton și Universitatea Oxford, două școli care formează viitori lideri politici. Mai mult de atât, Boris Johnson a condus clubul de dezbateri Oxford Union, unde și-a format abilitățile de a-și combate competitorii prin discursuri simple și eficiente care puteau susține orice idee.

“Johnson a învățat la școală să-și învingă adversarii ale căror argumente erau mai bune, pur și simplu, ignorând argumentele lor. A descoperit cum să câștigi alegeri și dezbateri, nu plictisind publicul cu detalii, ci folosind glume atent programate, scăderea calculată a tonului vocii și lovirea pieptului, din când în când, cu pumnul”, a scris jurnalistul britanic Simon Kuper în cartea sa “Prieteni la cataramă - Cum o castă mică de conservatori ai Universității Oxford au pus mâna pe Regatul Unit” (Chums - How a Tiny Caste of Oxford Tories Took Over UK).

“A intrat la Oxford în 1983 fiind plin de ambiție. Era ironic despre orice altceva și vorbea serios doar despre sine. În cadrul grupului său de colegi proveniți din școli publice se simțea stingher. A început universitatea cu trei scopuri: să obțină statutul de cel mai bun din clasă, să-și găsească o soție (părinții lui se cunoscuseră la Oxford) și să devină membru al organizației Oxford Union”, a mai scris Simon Kuper.

Boris Johnson a relansat ideile politice ale fostului premier Margaret Thatcher, care a dus la o polarizare extremă a societății britanice în anii ’80 și care a creat curentul anti-european.

Profitând de erorile făcute de David Cameron, fost premier conservator moderat, care a promis un referendum pe tema statutului de membru al UE, Boris Johnson a devenit un susținător al Brexit-ului, reușind să ajungă în Guvern și să preia puterea la doi ani după ce britanicii au decis să părăsească Uniunea Europeană.

Odată cu demiterea sa, epoca și frământărilor politice generate de Brexit se încheie. Regatul Unit intră într-o nouă fază în care cetățenii săi vor fi obligați să accepte faptul că au făcut o greșeală, iar Uniunea funcționează mai bine fără ei.

BorisJohnsonPandemie

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇