Boris Johnson a demisionat din funcția de premier: Cât de trist sunt să renunț la cel mai bun loc de muncă din lume (Video)

Boris Johnson a demisionat din funcția de premier: Cât de trist sunt să renunț la cel mai bun loc de muncă din lume (Video)

Boris Johnson a anunțat, joi, că îşi dă demisia de la şefia Partidului Conservator şi, implicit, din funcţia de premier al Marii Britanii, dar vrea să rămână interimar până în toamnă, când va fi desemnat succesorul său.

El a spus că este foarte trist că a fost nevoit să ia o astfel de decizie, a mulțumit celor care l-au votat și a precizat că a luptat din greu să își îndeplinească mandatul.

El s-a declarat extrem de mândru de realizările sale, evocând Brexit-ul, trecerea prin pandemia Covid-19 şi arogându-şi conducerea Occidentului împotriva invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin.

”Este clar acum că voinţa grupului parlamentar al Partidului Conservator este să fie ales un nou lider al partidului şi, prin urmare, un nou prim-ministru. Vă mulțumesc pentru acest mandat. A fost cea mai mare majoritate conservatoare din 1987, am luptat din greu ca să îndeplinesc acest mandat. Avem un vast program de investiții, trebuie să luptăm în continuare să dezvoltăm Regatul Unit.

ADVERTISING

Sunt bucuros că am reușit Brexit-ul. Regret că nu am reușit să duc la bun sfârșit alte proiecte. Nu am vrut să schimb Guvernul, dar ne aflăm într-o situație dificilă.

Sunt foarte trist să renunț la funcția de premier, cea mai înaltă funcție pe care am deținut-o. Și vreau să știți cât de trist sunt să renunț la cel mai bun loc de muncă din lume. Până ce va fi numit un înlocuitor, voi sluji interesul țării și vom merge mai departe. Îi voi oferi succesorului meu tot sprijinul necesar”, a declarat Boris Johnson.

”Chiar dacă lucrurile se întunecă pentru moment, viitorul nostru împreună este însorit!”, a adăugat el.

Calendarul alegerii unui nou premier urmează să fie anunţat săptămâna viitoare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Rishi Sunak, care a demisionat marți din funcția de ministru de Finanțe, are cele mai mari șanse să devină noul premier al Marii Britanii, potrivit Times:

premier-Marea-Britanie-1
Foto: captură Times

Va rămâne interimar până la toamnă?

Rămâne de văzut dacă Boris Johnson va rămâne interimar până la toamnă, pentru că deja mai mulți parlamentari au anunțat că nu sunt de acord. Chiar și fostul consilier al lui Johnson, Dominic Cummings, a declarat că ar trebui să fie forțat să plece imediat din Downing Street.

În ultima vreme, mai mulți miniştri, inclusiv cei loiali, i-au cerut să demisioneze. Iar mare parte dintre ei au părăsit Guvernul în semn de protest față de cum a gestionat Boris Johnson o serie de scandaluri recente.

ADVERTISING

Joi dimineață, el a numit noi miniștri în locul celor care au plecat, formând o echipă guvernamentală de tranziţie, în speranța că va conduce Guvernul interimar până la toamnă.

Cum va fi ales noul premier

Urmează acum să aibă loc un concurs pentru a se a decide înlocuitorul lui Boris Johnson. Comitetul 1922 al Partidului Conservator va stabili calendarul concursului, scrie Sky News.

Pentru a participa la cursă, un deputat conservator trebuie să fie nominalizat de opt colegi. Dacă mai mult de doi parlamentari vor obține suficiente nominalizări pentru a candida la funcția de lider al Partidului Conservator și, implicit, la funcția de premier, vor avea loc mai multe tururi de scrutin secrete pentru a reduce numărul lor.

Persoana care primește cel mai mic număr de voturi va fi eliminată după fiecare tur, până când rămân doi candidați. Când doar doi parlamentari rămân în cursă, membrii partidului pot face alegerea finală înainte de termenul stabilit de Comitetul 1922. Câștigătorul va deveni lider al Partidului Conservator și premier.

Presupunând că noul lider a fost capabil să obțină încrederea Camerei Comunelor, nu i s-ar cere să convoace alegeri generale anticipate. Cu toate acestea, el poate să decidă să facă acest lucru.

Pentru că întreg procesul ar putea dura câteva săptămâni și Partidul Conservator are încă un guvern majoritar, Cabinetul ar putea nominaliza un prim-ministru interimar înainte ca formațiunea să organizeze concursul pentru a alege un succesor permanent al lui Boris Johnson.

O altă variantă ar fi ca ei să accepte ca Boris Johnson să rămână în funcție până când va fi ales un nou lider al Partidului Conservator.

BBC-grafic-alegeri
Foto: Captură BBC


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇