Împotriva tuturor, premierul Boris Johnson se agaţă de putere. Aproape 50 de demisii din Guvern

Împotriva tuturor, premierul Boris Johnson se agaţă de putere. Aproape 50 de demisii din Guvern

Premierul britanic Boris Johnson a respins apelurile de a-şi da demisia, venite inclusiv din partea susţinătorilor săi loiali şi în pofida unei avalanşe de demisii din guvern, generate de o criză fără precedent în care l-au cufundat scandaluri repetate.

Prim-ministrul conservator al Marii Britanii s-a confruntat miercuri cu cea mai grea zi a mandatului său, plină de cazuri jenante şi un val de acuzaţii de minciună, transmite AFP.

Mai mulţi miniştri, inclusiv cei loiali, i-au cerut să demisioneze, deoarece situaţia a devenit insuportabilă, potrivit presei britanice. Printre numele citate, acest apel a venit din partea ministrului de Interne, Priti Patel, sau chiar a lui Nadhim Zahawi, la mai puţin de 24 de ore de la numirea sa în funcţia de ministru al Finanţelor.

ADVERTISING

Dar, aşa cum procedase deja la începutul zilei în faţa deputaţilor, Boris Johnson a replicat că vrea să rămână în funcţie pentru a se dedica "problemelor extrem de importante" cu care se confruntă ţara.

"Vom continua cu guvernul acestei ţări", a susţinut Boris Johnson, miercuri după-amiază, în faţa şefilor comisiilor parlamentare.

Aproape 50 de demisii din Guvern

Ministrul Sănătăţii, Sajid Javid, şi cel al Finanţelor, Rishi Sunak, şi-au anunţat demisia, marţi seara. Alţi membri ai Guvernului, de rang inferior, le-au urmat exemplul miercuri.

ADVERTISING

Iar joi dimineață, alţi doi miniştri au demisionat din aparatul guvernamental britanic condus de Boris Johnson, care a pierdut deja aproape 50 dintre membrii săi.

Este vorba despre ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis, și ministrul pentru Securitate, Damian Hinds.

Pe de altă parte, premierul l-a demis, miercuri, pe ministrul Locuinţelor, Michael Gove, despre care presa a informat că a cerut demisia şefului Guvernului, a declarat un consilier al lui Johnson.

Boris Johnson rămâne, aşadar, combativ. El consideră că nu ar fi responsabil să părăsească puterea în actualul context dificil, marcat de criza puterii de cumpărare şi de războiul din Ucraina. Anterior, în timpul sesiunii săptămânale de întrebări şi răspunsuri în faţa parlamentarilor, punctată de râsete şi batjocuri puternice, Boris Johnson a susţinut că "mandatul colosal" care i-a fost încredinţat de alegători în 2019 îl face dator să continue.

ADVERTISING

Potrivit unui sondaj Savanta ComRes dat publicităţii miercuri, 72% dintre britanici consideră că prim-ministrul ar trebui să demisioneze.

Deja slăbit semnificativ de scandalul petrecerilor ilegale desfăşurate în Downing Street în timpul pandemiei, Boris Johnson a supravieţuit unui vot de neîncredere în propria sa tabără, în urmă cu câteva săptămâni.

Însă, potrivit presei britanice, în culise, curentul anti-Johnson acţionează pentru a permite organizarea unui nou vot rapid, prin schimbarea actualei reguli care îl protejează pe şeful guvernului pentru încă 11 luni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇