"Sfârşitul jocului!" Încă trei demisii la Londra. Presa se aşteaptă la căderea lui Johnson, dar Boris nu se lasă

"Sfârşitul jocului!" Încă trei demisii la Londra. Presa se aşteaptă la căderea lui Johnson, dar Boris nu se lasă

Încă trei membri din Guvernul Marii Britanii au demisionat miercuri.

Ministrul Familiei, Will Quince, şi-a motivat demisia apreciind că „nu are de ales” după ce a repetat „de bună credinţă” în presă informaţii care ulterior „s-au dovedit inexacte”, furnizate de cancelaria premierului Boris Johnson, informează AFP.

La rândul ei, Laura Trott a renunţat la funcţia de asistentă a ministrului Transporturilor, apreciind că s-a „pierdut” încrederea.

Secretarul de stat britanic însărcinat cu serviciile financiare, John Glen, a demisionat și el, în semn de protest faţă de premierul Boris Johnson, cu doar câteva zile înainte ca Guvernul britanic să dezvăluie un proiect de lege menit să „reseteze” sectorul financiar post-Brexit, relatează Reuters.

”Nu mai pot împăca angajamentul meu faţă de acest rol şi faţă de sectorul serviciilor financiare, cu lipsa totală de încredere în conducerea dvs continuă a ţării noastre", a arătat John Glen, în scrisoarea trimisă premierului.

ADVERTISING

Glen, care a glumit adesea că este cel mai longeviv oficial care a ocupat această funcţie, a fost numit pentru prima dată în ianuarie 2018. El a întreprins peste 30 de consultări publice şi analize privind reformele financiare post-Brexit.

Marţi, din guvernul condus de Johnson demisionaseră miniştrii Finanţelor şi Sănătăţii, Rishi Sunak, respectiv Sajid Javid.

Ziarele prevăd o perspectivă sumbră

Chiar înaintea demisiilor de miercuri, presa britanică se aştepta ca premierul să piardă atât conducerea guvernului de la Londra, cât şi a Partidului Conservator.

"Sfârşitul jocului", scrie The Times pe prima pagină. Cotidianul apreciază că este "o greşeală" din partea premierului să se agaţe de putere, deoarece "a pierdut încrederea partidului său şi a ţării". "Nu există nicio şansă imaginabilă ca Johnson, care nu a reuşit să îşi asigure sprijinul a 148 de parlamentari la un vot de încredere luna trecută, să îşi poată redobândi autoritatea de a asigura conducerea eficientă de care are nevoie ţara în vremuri de criză naţională acută", adaugă publicaţia, care conchide: "Fiecare zi în care rămâne adânceşte sentimentul de haos. Pentru binele ţării, trebuie să plece".

În interiorul ziarului, editorialistul Iain Martin descrie haosul din interiorul Guvernului şi opinează că speranţele legate de numirea noului ministru de Finanţe, Nadhim Zahawi, sunt limitate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"A fost o agitaţie nebunească din partea unei echipe Boris care îşi face iluzii, în încercarea de a identifica o persoană, orice persoană pregătită să accepte al doilea post politic din ţară, ca importanţă, şi să rişte să fie deţinătorul celui mai scurt mandat" la conducerea finanţelor, scrie jurnalistul.

Martin afirmă că s-au vehiculat numele fostului ministru al Sănătăţii, Jeremy Hund, şi al ministrului Apărării, Ben Wallace, ca posibili succesori ai lui Johnson.

În cotidianul The Telegraph, fostul ministru pentru Brexit, lordul David Frost, susţine că Johnson ar trebui să demisioneze, în caz contrar riscând "să tragă după el partidul şi guvernul".

După demisiile de marţi, "alţi membri ai Cabinetului trebuie acum să se gândească dacă sunt într-adevăr mulţumiţi de actuala direcţie de mers", apreciază Frost. Ceea ce între timp s-a şi întâmplat.

Daily Express îl prezintă pe Johnson ca "rănit", dar "eliberat". În pagina întâi, cotidianul afirmă că premierul îşi continuă lupta şi a promis reducerea impozitelor.

Editorialistul Stephen Glover de la Daily Mail îl elogiază pe premier ca "un politician excepţional, cu un cap peste majoritatea celorlalţi membri ai Cabinetului" şi crede că Johnson va fi respectat pentru că a asigurat retragerea Regatului Unit din UE, în ciuda "principalului său defect: "reticenţa de a spune adevărul, care l-a marcat chiar şi într-o meserie care nu este apreciată pentru veracitate".

ADVERTISING

"Însă după toate cele întâmplate şi în ciuda realizărilor sale, el pare acum un prim-ministru a cărui soartă este pecetluită", recunoaşte comentatorul, care îşi exprimă şi sentimentele personale: "Da, ce irosire şi ce tragedie a fost".

The Guardian prezintă punctul de vedere al jurnalistei Polly Toynbee, potrivit căreia "singura întrebare rămasă" priveşte modul şi momentul exact al plecării premierului. "Foarte puţini se aşteaptă ca el să intre în luptă la următoarele alegeri. Comitetul 1922 (grupul parlamentar conservator - n.red.) ar putea schimba instantaneu regulile peste noapte şi vota din nou asupra conducerii, cu toate indiciile că el (Johnson) va pierde data viitoare", scrie ea.

Alternativa ar fi ca deputaţii conservatori "să aştepte alegerea de săptămâna viitoare a unui nou comitet care să intenţioneze să schimbe regulile pentru a permite o nouă încercare de defenestrare în mai puţin de un an".

Opoziția vrea demisia, dar Boris nu se lasă

Deși poziția sa politică este tot mai șubredă, Boris Johnson a anunțat, miercuri, în sesiunea săptămânală de întrebări şi răspunsuri în faţa deputaţilor, că nu renunță la mandatul de premier, relatează AFP.

"Datoria unui prim-ministru în vremuri dificile, în circumstanţele în care i s-a dat un mandat colosal (la alegerile din 2019), este să continue şi asta este ceea ce voi face", a spus Johnson.

El a stârnit, însă, râsete când a spus că a discutat miercuri dimineaţă cu membrii guvernului său, în condițiile în care demisiile în rândul acestora se țin lanț, de marţi seară.

Reacţionând la declaraţiile premierului, liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, a vorbit despre un "spectacol patetic", în timp ce liderul deputaţilor partidului naţionalist scoţian SNP, Ian Blackford, a cerut alegeri anticipate.

Doi deputaţi din Partidul Conservator al lui Boris Johnson i-au cerut acestuia demisia, chiar în timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri din Camera Comunelor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇