Candidaţii pentru postul de judecător CCR vor fi audiaţi azi în Comisia Juridică. Cu cine merge fiecare partid

Candidaţii pentru postul de judecător CCR vor fi audiaţi azi în Comisia Juridică. Cu cine merge fiecare partid

Candidaţii la CCR vor fi audiaţi miercuri în Comisia Juridică de la Camera Deputaţilor, respectiv Senat.

Comisia Juridică din Cameră audiază propunerile pentru postul de judecător CCR, ce va fi eliberat de actualul preşedinte Valer Dorneanu, al cărui mandat se încheie în această vară. Şedinţa Comisiei Juridice este programată pentru ora 13:00.

PSD l-a propus pentru această funcţie pe prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, USR - pe judecătorul Cristi Danileţ, iar AUR - pe prof. univ. Ioan Sabău-Pop.

ADVERTISING

În data de 11 aprilie, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a declanşat procedurile pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională în locul lui Valer Dorneanu.

Mandatul de judecător la CCR al lui Valer Dorneanu expiră în 10 iunie.

În această vară expiră şi mandatele judecătorilor Mona Pivniceru şi Daniel Morar. Mona Pivniceru a fost propusă de Senat, în timp ce Daniel Morar a fost propunerea preşedintelui României.

Candidaţii propuşi pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională în locul Monei Pivniceru vor fi audiaţi miercuri, începând cu ora 14:00, în Comisia Juridică a Senatului, iar votul în plen va fi săptămâna viitoare.

ADVERTISING

PNL a propus-o pentru această funcţie pe Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice din Senat, USR - pe Peter Ecksterin-Kovacs, fost senator UDMR, iar AUR - pe Radu Ghidău, fost deputat PNŢCD. 

Termenul de depunere a candidaturilor a expirat astăzi.

Ulterior, Comisia Juridică are termen să depună raportul până pe 29 aprilie.

Potrivit Legii, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

Curtea Constituţională este compusă din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, 3 sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇