România e avertizată că va plăti milioane de euro, din cauza ”persistenței CCR de a fi împotriva legislației UE și a deciziilor obligatorii ale CJUE”

România e avertizată că va plăti milioane de euro, din cauza ”persistenței CCR de a fi împotriva legislației UE și a deciziilor obligatorii ale CJUE”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Bruxelles-ul ar putea aplica sancțiuni României, la fel ca Poloniei, dacă nu respectă deciziile instanțelor europene, avertizeză comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders.

”Am primit o reacție din partea Guvernului României care spune ”noi ne dorim să respectăm pe deplin supremația dreptului european, dar în cadrul Constituției României”. Deci nu este chiar răspunsul pe care l-am primit din partea Guvernului german, fără nici o condiționalitate”, a declarat Reynders pentru Financial Times, informează Swift Headline.

ADVERTISING

Într-o hotărâre din mai anul trecut și apoi în altă decizie din decembrie, Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a spus că judecătorii din România ar trebui să pună dreptul UE mai presus de legislația națională.

Dar Curtea Constituțională a României a afirmat că judecătorii ar trebui să pună legea din România pe primul loc.

Astfel, comisarul european pentru Justiție a avertizat că poate începe acțiuni în justiție împotriva României, având în vedere „poziția permanentă și persistentă a CCR de a fi împotriva legislației UE și a deciziilor obligatorii ale CJUE”.

ADVERTISING

Una dintre deciziile CJUE este desființarea Secției Speciale, care ”ar putea fi perceptuă drept un instrument de presiune și intimidare la adresa magistraților”.

În aceste condiții, precizează Financial Times, România ar putea fi amendată cu milioane de euro – la fel ca și Polonia.

Siegfried Mureșan: România ar putea deveni o „mini Polonia”

Europarlamentarul PNL Siegfried Muresan, vicepreședinte al PPE, spune că articolul apărut astăzi în Financial Times cu privire la România este un semnal de alarmă extrem de puternic pentru oricine are intenția să conteste regulile de bază ale Uniunii Europene.

ADVERTISING

”Articolul atrage atenția că România ar putea deveni o „mini Polonia” și ar putea fi și ea sancționată la fel ca Polonia din cauza poziției permanente și persistente a Curții Constituționale a României împotriva dreptului UE și împotriva deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Curtea Constituțională a României a respins de mai multe ori în ultimul an deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene, susținând că doar legislația românească trebuie să fie pe primul loc.

Însă vedem că acest lucru încalcă regulile de bază ale Uniunii Europene. Cel mai bun exemplu îl reprezintă tergiversarea desființării Secției Speciale din România, care este percepută drept un instrument de presiune și intimidare la adresa magistraților”, a scris Siegfried Mureșan pe Facebook.

Astfel de acțiuni și decizii pun în pericol independența justiției și statul de drept.

”Cetățenii României își doresc în marea lor majoritate o Românie europeană, modernă, în care regulile, legile și statul de drept sunt respectate. O Românie care respectă regulile este o Românie puternică pe plan european, o Românie apreciată pe plan european.

Cu cât România este mai apreciată pe plan european și se bucură de mai multă încredere, cu atât putem obține mai multe beneficii pentru cetățenii români în negocierile pe care le avem pe plan european”, subliniază europarlamentarul român.

❗ Articolul apărut astăzi în publicația Financial Times cu privire la România este un semnal de alarmă extrem de...

Publicată de Siegfried Muresan pe Vineri, 14 ianuarie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇