Cancelarul Austriei convoacă alegeri legislative în septembrie. Extrema dreaptă este favorită

Cancelarul Austriei convoacă alegeri legislative în septembrie. Extrema dreaptă este favorită

Cancelarul conservator austriac Karl Nehammer convoacă alegeri legislative în Austria la 29 septembrie, în urma alegerilor europene în care extrema dreaptă a obţinut o victorie fără precedent şi este favorită în sondaje în vederea acestui scrutin.

”În reuniunea Consiliului de Miniştri de miercuri, data de 29 septembrie va fi stabilită în vederea alegerilor naţionale”, a anunţat cancelarul austriac, punând astfel capăt unui suspans de mai multe luni, relatează AFP.

Partidul Conservator austriac (ÖVP), care se află la putere din 1987 în această ţară prosperă din Europa Centrală, s-a clasat pentru prima oară, duminică, pe poziţia a doua, după extrema dreaptă, într-un scrutin naţional, cu un scor apropiat.

ADVERTISING

Partidul Libertăţii (FPÖ, extremă dreapta) este dat învingător în alegerile legislative, cu un scor cuprins între 26 şi 31%, potrivit unor sondaje, iar ÖVP este creditat cu 21%, cot la cot cu social-democraţii.

Aceste alegeri urmează să aibă loc la exact cinci ani de la precedentul scrutin, după care s-a format o coaliţie fără precedent între conservatorii lui Sebastian Kurz şi Verzi.

ADVERTISING

Viitoarea coaliție, incertă

Precedentul guvern format de ÖVP cu extremă dreapta a căzut cu zgomot în urma unor acuzaţii de corupţie care l-au ajuns din urmă pe Sebastian Kurz în toamna lui 2021.

Ministrul său de Interne Karl Nehammer i-a succedat, la scurt timp după aceea, la Cancelarie.

În privinţa bilanţului lui Nehammer, o gestionare mai dură a pandemiei Covid-19 şi o inflaţie foarte mare au lăsat urme.

Iar alianţa ecologisto-conservatoare este afectată de tensiuni puternice de la interese economice la apărare şi modificări climatice.

ADVERTISING

Alcătuirea viitoarei coaliţii de guvernare în Austria este foarte incertă, în contextul în care se preconizează o fărâmiţare a ofertei politice şi un număr-record de formaţiuni.

Austria ar putea să fie guvernată pentru prima oară de cel puţin trei partide politice, în contextul în care niciuna dintre formaţiuni nu pare să fie în măsură să adune o majoritate în doi în Parlament, ca până în prezent.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇