Europarlamentare 2024, Polonia: Victorie mare pentru Tusk, dar și extrema dreapta e în creștere

Europarlamentare 2024, <span style="color:#990000;">Polonia:</span> Victorie mare pentru Tusk, dar și extrema dreapta e în creștere

Premierul polonez Donald Tusk şi alianţa sa, Coaliţia Civică, au obţinut o mare victorie în alegerile pentru Parlamentul European. Coaliţia Civică a obţinut 38,2% din voturi, în timp ce partidul de opoziţie Lege şi Justiţie (PiS) a obţinut 33,9%, potrivit rezultatelor sondajului efectuat la ieşirea de la urne publicat după încheierea votului, realizat de organizaţia Ipsos pentru TVN24.

Este pentru prima dată din 2015 când partidul lui Tusk a învins PiS într-o competiţie directă, observă POLITICO, citat de News.ro.

ADVERTISING

"Polonia a arătat că democraţia triumfă aici", a declarat Tusk după încheierea votului. "Mulţumită fermităţii voastre, Polonia este liderul UE", a spus el.

Totuşi, partidul de extremă dreapta Confederaţia s-a clasat pe locul al treilea, cu un procent neaşteptat de mare, de 11,9%.

Partidul de centru-dreapta A Treia Cale - care face parte din coaliţia de guvernare a lui Tusk - s-a clasat pe locul al patrulea, cu 8,2 procente, în ceea ce liderii partidelor vor considera un rezultat dezamăgitor.

Tusk a caracterizat competiţia drept un vot existenţial între direcţia pro-europeană a guvernului său şi populiştii de la PiS - care, potrivit lui Tusk, au avertizat că doresc să îndepărteze Polonia de UE într-un moment în care blocul este ameninţat de Rusia.

ADVERTISING

Europarlamentare 2024: Creștere fulminantă a extremiștilor în Austria, Germania și Franța. Macron dizolvă parlamentul. Premierul Belgiei și-a anunțat demisia

Duminică seara a început publicarea rezultatelor provizorii la alegerile europarlamentare 2024 în toate țările și surprizele au fost uriașe, provocând în unele cazuri adevărate cutremure.

Primele exit-poll-uri arată o creștere fulminantă a extremei drepte în Germania și Austria. În Germania, AfD a depășit partidul cancelarului Scholz și este pe locul al doilea, cu 16,5%. În Austria, FPO este pe primul loc. Iar în Franța, extrema dreaptă a acumulat peste 32% din voturi, mai mult decât dublu față de partidul președintelui Macron.

ADVERTISING

Preşedintele Franței a anunţat duminică seară dizolvarea Adunării Naţionale (parlamentul francez), în urma înfrângerii suferite de alianţa de la guvernare în alegerile europarlamentare.

Iar premierul Belgiei, Alexander De Croo, şi-a anunţat demisia, în urma pierderii alegerilor legislative. El a declarat că va fi prim-ministru "demisionar" începând de luni dimineaţă, după ce partidul său de centru-dreapta, Open VLD, a înregistrat o scădere drastică a numărului de voturi în alegerile legislative de duminică, organizate concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European.

Parlamentul European a anunțat și o primă proiecție a votului de duminică, plecând de la estimări din 15 țări, între care și România.

Iată și rezultatele exit-poll la alegerile europarlamentare din România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇