Dreapta spaniolă a câştigat alegerile europene de duminică, devansând Partidului Socialist al premierului Pedro Sanchez, într-un scrutin marcat de o ascensiune a extremei drepte.
Conform rezultatelor oficiale, Partidul Popular (PP), principala formaţiune spaniolă de opoziţie, a câştigat aproximativ 34% din voturi şi 22 de locuri în Parlamentul European, faţă de aproximativ 30% din voturi şi 20 de locuri pentru socialişti, relatează AFP, citată de Agerpres.
În 2019, ultimele alegeri europene au fost câştigate cu o marjă largă de socialişti (21 de locuri), înaintea PP (13 locuri).
Extrema dreaptă Vox şi-a îmbunătăţit scorul din 2019, câştigând şase locuri, faţă de patru în urmă cu cinci ani, şi 9,62% din voturi faţă de 6,21%.
Surpriza acestor alegeri, 'Petrecerea s-a încheiat' ('Se acabo la fiesta'), un nou partid clasificat ca extremă dreaptă şi fondat de un YouTuber controversat, a totalizat aproximativ 4,5% din voturi şi va intra în Parlamentul European cu trei deputaţi.
La mai puţin de un an de la scrutinul legislativ din 23 iulie, rezultatele acestor alegeri europene sunt, în linii mari, în aceeaşi direcţie.
PP a ieşit învingător, dar nu a reuşit să ajungă la putere din cauza lipsei de susţinere în parlament, în ciuda sprijinului Vox. Clasându-se pe locul doi, Pedro Sanchez a reuşit să rămână la putere cu sprijinul partidelor de extremă stânga şi regionaliste.
Europarlamentare 2024: Creștere fulminantă a extremiștilor în Austria, Germania și Franța. Macron dizolvă parlamentul. Premierul Belgiei și-a anunțat demisia
Duminică seara a început publicarea rezultatelor provizorii la alegerile europarlamentare 2024 în toate țările și surprizele au fost uriașe, provocând în unele cazuri adevărate cutremure.
Primele exit-poll-uri arată o creștere fulminantă a extremei drepte în Germania și Austria. În Germania, AfD a depășit partidul cancelarului Scholz și este pe locul al doilea, cu 16,5%. În Austria, FPO este pe primul loc. Iar în Franța, extrema dreaptă a acumulat peste 32% din voturi, mai mult decât dublu față de partidul președintelui Macron.
Preşedintele Franței a anunţat duminică seară dizolvarea Adunării Naţionale (parlamentul francez), în urma înfrângerii suferite de alianţa de la guvernare în alegerile europarlamentare.
Iar premierul Belgiei, Alexander De Croo, şi-a anunţat demisia, în urma pierderii alegerilor legislative. El a declarat că va fi prim-ministru "demisionar" începând de luni dimineaţă, după ce partidul său de centru-dreapta, Open VLD, a înregistrat o scădere drastică a numărului de voturi în alegerile legislative de duminică, organizate concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European.
Iată și rezultatele exit-poll la alegerile europarlamentare din România.