Bulgaria se îndreaptă spre noi alegeri anticipate după ce partidele nu au reușit să formeze un guvern

Bulgaria se îndreaptă spre noi alegeri anticipate după ce partidele nu au reușit să formeze un guvern

Bulgaria se confruntă cu un nouă rundă de alegeri parlamentare, a şaptea în doar trei ani. Ultimul dintre cele trei partidele politice abordate de preşedintele Rumen Radev pentru a forma un guvern de coaliţie şi-a depus mandatul, luni, nereuşind să obţină sprijinul necesar.

Ţara balcanică a fost afectată de instabilitate guvernamentală de când protestele anticorupţie din 2020 au contribuit la răsturnarea unei coaliţii conduse de partidul de centru-dreapta GERB, relatează Reuters.

GERB, în prezent cel mai mare partid din Parlament, şi formaţiunea reformistă Continuăm Schimbarea (PP) au eşuat fiecare pe rând să formeze o coaliţie stabilă în urma alegerilor neconcludente din 8 iunie, iar luni, micul partid anti-sistem Există o Astfel de Naţiune (ITN) a depus, de asemenea, mandatul.

ADVERTISING

După întâlnirea cu preşedintele Radev, Toşko Iordanov, preşedintele grupului parlamentar al ITN, a declarat reporterilor că partidele nu au reuşit să găsească un teren comun pentru formarea unui nou guvern.

"Înţelepciunea politică a unui partid nu a fost suficientă pentru a lua o decizie, aşa că ne întoarcem cu mandatul neîndeplinit", a declarat Iordanov, al cărui partid s-a clasat pe locul şase în alegeri, obţinând doar 16 locuri în parlamentul cu 240 de membri.

Radev trebuie acum să numească un prim-ministru interimar şi are la dispoziţie câteva zile pentru a convoca alte alegeri parlamentare anticipate, cea de-a şaptea rundă de alegeri din 2021, care trebuie să aibă loc în termen de două luni.

ADVERTISING

"Spirala alegerilor neconcludente continuă şi nu numai că provoacă iritare, ci şi deblochează o serie de procese distructive", a declarat Radev. "Fac apel la o dezbatere politică semnificativă şi la fair-play în următoarele săptămâni. În caz contrar, suntem condamnaţi să repetăm proceduri pe care tot mai mulţi oameni le consideră inutile", a spus Radev.

Alegerile din iunie au fost declanşate de prăbuşirea, în martie, a unei coaliţii formate din GERB, care a deţinut puterea în cea mai mare parte a celor 15 ani anteriori, şi partidul PP.

ADVERTISING

GERB s-a clasat pe primul loc la votul din iunie, obţinând 68 de locuri, în timp ce partidul PP a obţinut 39. Ambele partide sunt în general pro-UE şi pro-economie de piaţă, dar au fost afectate de dispute persistente şi rivalităţi personale.

Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene şi unul dintre cele mai corupte, are nevoie de o perioadă de guvernare stabilă pentru a îmbunătăţi fluxul de fonduri UE către infrastructura sa care este deficitară.

Blocajul politic împiedică, de asemenea, eforturile Bulgariei de a adera la moneda euro şi de a participa pe deplin la spaţiul Schengen european cu frontiere deschise.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇