Criză politică în Bulgaria: Partidul reformator la putere nu a reușit să formeze un nou guvern

Criză politică în Bulgaria: Partidul reformator la putere nu a reușit să formeze un nou guvern

Partidul reformator al premierului în exerciţiu Kiril Petkov (foto), îndepărtat de la putere în iunie printr-o moţiune de cenzură, a anunţat vineri că nu a reuşit să formeze un nou Guvern, ceea ce face probabilă organizarea unor alegeri anticipate în toamnă, relatează AFP.

”Din nefericire, nu am reuşit să obţinem susţinerea a 121 de deputaţi (din cei 240) în jurul programului nostru”, a anunţat într-o conferinţă de presă, la Sofia, ministrul în exerciţiu al Finanţelor, Asen Vasilev, copreşedinte al mişcării ”Continuăm schimbarea”.

ADVERTISING

Un apropiat al lui Petkov, Vasilev a fost însărcinat cu negocieri în vederea unei ieşiri din impas, după ce Parlamentul a adoptat la 22 iunie o moţiune de cenzură a Guvernului.

El a propus un program pe o perioadă de şase luni, care să permită adoptarea a 40 de legi în lupta împotriva corupţiei endemice şi să reformeze sistemul judiciar.

Preşedintele bulgar Rumen Radev urmează să relanseze negocieri cu alte formaţiuni, însă şansele de succes sunt infime, potrivit unor analişti, care consideră inevitabile noi alegeri, după trei scrutine în 2021.

ADVERTISING

În cazul unui eşec al acestor noi negocieri, şeful statului urmează să dizolve Parlamentul, să numească un Guvern interimar şi să stabilească data alegerilor în termen de două luni de la dizolvare.

Asen Vasilev şi-a exprimat speranţa obţinerii ”susţinerii necesare” în rândul populaţiei în vederea unei continuări a luptei în această ţară din Balcani, una dintre cele mai sărace din Uniunea Europeană. 

Bulgaria este - din vara lui 2020 - pradă unei instabilităţi declanşate de manifestaţii în masă împotriva fostului premier Boiko Borisov, care se afla la putere neîntrerupt din 2009.

ADVERTISING

În urma a trei scrutine legislative într-un an, o coaliţie de patru partide s-a format în decembrie, la iniţiativa proeuropeanului Kiril Petkov. Însă această alianţă disparată nu a supravieţuit unor tensiuni interne, exacerbate de Războiul rus din Ucraina.

Potrivit unui sondaj realizat la sfârşitul lui iunie, viitorul Parlament urmează să fie la fel de fragmentat, iar formarea unui guvern complicată. GERB, partidul conservator al lui Boiko Borisov şi partidul lui Kiril Petkov se află în fruntea intenţiilor de vot.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇