Belarusul condamnă la ani grei de închisoare patru protestatari antiguvernamentali

Belarusul condamnă la ani grei de închisoare patru protestatari antiguvernamentali

Acuzați oficial de terorism și trafic de armen, patru protestatari antiguvernamentali din Belarus au primit pedepse cuprinse între 18 şi 20 de ani de închisoare.


Astfel, Serghei Romanov şi Igor Olinevici au fost condamnaţi la 20 de ani de detenţie, în timp ce Dmitri Rezanovici şi Dmitri Dubovski au fost condamnaţi la 19 şi respectiv 18 ani de închisoare, a anunţat organizaţia belarusă pentru apărarea drepturilor omului Viasna.

Toţi patru au fost arestaţi în octombrie 2020 lângă frontiera între Belarus şi Ucraina.

Audierile s-au desfăşurat cu uşile închise şi nu se ştie deocamdată cum au pledat cei patru.

ADVERTISING

Potrivit agenţiei de presă belaruse BelTa, cei patru indivizi sunt membri ai unui grup anarhist care ar fi dat foc mai multor maşini de poliţie şi aur fi aruncat cu cocktail-uri Molotov asupra unei clădiri administrative din Gomel (vest).

Republica Belarus a redus la tăcere orice formă de contestare, după ce s-a confruntat cu manifestaţii de o amploare istorică în vara şi toamna lui 2020,după realegerea controversată a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. Sute de contestatari ai regimului au fost de atunci plasaţi în detenţie şi alte câteva mii au fost constrânşi să ia calea exilului.

Occidentul a impus sancţiuni împotriva Belarus ca urmare a operaţiunilor de reprimare, însă regimul Lukaşenko a continuat să exercite presiuni asupra opozanţilor săi.

Potrivit raportorului special al ONU, Anais Marin, mai mult de 35.000 de oameni au fost arestaţi în mod arbitrar în decursul ultimului an în Belarus, iar temerile privind represaliile au determinat mii de persoane să se refugieze peste hotare.

Săptămâna trecută, un tribunal l-a condamnat pe Serghei Tihanovski, soţul liderei opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, la 18 ani de închisoare, pentru organizarea de "tulburări ample", "incitare la ură în societate", "tulburarea ordinii publice" şi "obstrucţionarea Comisiei Electorale".

După campania împotriva lui Lukaşenko, Tihanovskaia a fost forţată de regimul de la Minsk să părăsească ţara. De atunci, ea călătoreşte în întreaga lume pentru a creşte presiunea asupra preşedintelui belarus, fiind primită de liderii occidentali.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇