Lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia i-a cerut ajutorul lui Merkel și vrea sancțiuni și pentru Lukașenko

Lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia i-a cerut ajutorul lui Merkel și vrea sancțiuni și pentru Lukașenko

Lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, exilată în Lituania, a cerut ajutor pentru ţara sa la o întâlnire pe care a avut-o marţi la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel.

Tihanovskaia i-a oferit lui Merkel o umbrelă în alb şi roşu, culorile folosite în timpul demonstraţiilor în masă din Belarus împotriva controversatei realegeri a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, într-un scrutin despre care opoziţia spune că a fost fraudat, relatează DPA.

"Le sunt extrem de recunoscătoare Germaniei şi tuturor partidelor germane care sprijină poporul belarus în lupta sa pentru libertate, în lupta sa pentru noi alegeri corecte şi transparente", a spus ea după întâlnirea cu Merkel, care a durat 45 de minute.

ADVERTISING

Cancelarul german nu a făcut niciun comentariu.

Ulterior în cursul serii de marţi, partidul conservator aflat la putere, CDU, şi aliatul său bavarez, CSU, i-au dăruit opozantei din Belarus o bucată originală din Zidul Berlinului.

Tihanovskaia a spus că acest artefact din timpul Războiului Rece este "un simbol al libertăţii".

Un apel la țările europene

Înainte de întâlnirea cu Angela Merkel, ea a făcut apel la ţările europene să menţină "presiunea", în special prin "sancţiuni", asupra regimului preşedintelui Lukaşenko.

ADVERTISING

Tihanovskaia a salutat recentele sancţiuni impuse de UE asupra cercului de apropiaţi al lui Lukaşenko, spunând că sunt "o victorie, chiar dacă doar una mică".

"Ţara noastră are nevoie de diferite tipuri de ajutor, însă avem în primul rând nevoie de o mediere pentru a începe dialogul cu autorităţile noastre, negocieri, aşa că sunt sigură că Angela Merkel va fi extrem de utilă în această situaţie", a spus opozanta într-o conferinţă de presă.

ADVERTISING

Presiune din interior și presiune din exterior

"Trebuie să există presiune atât în interiorul ţării noastre, cât şi din exterior", a mai afirmat lidera opoziţiei, în vârstă de 37 de ani şi exilată în Lituania de la alegerile prezidenţiale controversate de la 9 august.

"Presiunea internă e dată de manifestaţii, greve, mişcări cetăţeneşti. Presiunea externă e reprezentată de sancţiuni şi ajutor din partea ţărilor vecine", a detaliat Tihanovskaia.

"Le cerem tuturor liderilor să îşi facă vocea auzită în privinţa Belarusului", a spus ea.

"Bineînţeles, le cerem să extindă lista de sancţiuni, să nu îl recunoască pe Lukaşenko drept lider legitim sau să îl ajute financiar", a explicat opozanta.

În opinia sa, "sancţiunile nu sunt decât începutul presiunii pe care ţările europene o pot exercita asupra regimului nostru, asupra lui Lukaşenko".

Conflictul din Belarus

Tihanovskaia, care consideră că a câştigat alegerile prezidenţiale desfăşurate în urmă cu două luni în Belarus şi îl acuză pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko de faptul că se agaţă de putere printr-o fraudă electorală masivă, s-a deplasat la Berlin pentru a obţine sprijin pentru cauza sa.

Sute de mii de persoane au protestat în oraşele din Belarus după scrutinul din 9 august, sfidând intervenţiile brutale ale poliţiei, pentru a-i cere lui Lukaşenko să renunţe la putere.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇