Putin s-a întâlnit cu Lukaşenko. I-a promis 1,5 miliarde de dolari şi că va retrage trupele ruse. S-a vorbit și despre modificarea Constituției în Belarus

Putin s-a întâlnit cu Lukaşenko. I-a promis 1,5 miliarde de dolari şi că va retrage trupele ruse. S-a  vorbit și despre modificarea Constituției în Belarus
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit luni, la Soci, cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko, liderul de la Kremlin anunţând în timpul întrevederii că Rusia va acorda Belarusului un împrumut de 1,5 miliarde de dolari. Putin s-a declarat totodată „convins” că Lukaşenko va putea rezolva criza politică din Belarus.

Împrumutul este necesar pentru menţinerea stabilităţii monedei naţionale a Belarusului, în condiţiile în care, pe fondul crizei politice izbucnite după realegerea lui Lukaşenko la începutul lui august, oamenii au început să cumpere masiv valută străină şi să-şi retragă banii din bănci, scrie presa rusă, potrivit Mediafax.

ADVERTISING

Cu ocazia întâlnirii, Putin a evocat o vagă reformă constituţională promisă de Lukaşenko în vederea ieşirii din criză şi s-a declarat „convins" că experienţa sa în activitatea politică va permite Belarusului „să atingă noi frontiere”, potrivit unor imagini de la întâlnirea celor doi la Soci, difuzate de televiziunea rusă, transmite News.ro, care citează AFP.

UPDATE: S-a discutat și despre modificarea Constituției în Belarus și retragerea trupelor ruse

Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko au mai convenit că Moscova poate retrage de la frontiera cu Belarus trupele ruse care ar fi trebuit să servească drept forţă de poliţie de rezervă în cazul în care protestele ar fi devenit violente, relatează luni agenţia rus TASS, citând un purtător de cuvânt al Kremlinului, potrivit Reuters.

"Un rezultat important al convorbirilor celor doi preşedinţi de la Soci este acordul ca Rusia să înlăture unităţile de rezervă de poliţişti şi ale gărzii naţionale care au fost desfăşurate în apropierea frontierei Rusia-Belarus, iar oamenii au fost trimişi în bazele lor permanente", a spus Dmitri Peskov, potrivit Agerpres.

În acelaşi timp, liderul belarus a confirmat în timpul întâlnirii cu Vladimir Putin că vrea să modifice Constituţia, a precizat Peskov.

"Lukaşenko şi-a confirmat intenţia de a aduce modificări Constituţiei", a spus purtătorul de cuvânt după întâlnirea de peste 4 ore a celor doi preşedinţi de la Soci.

Amănuntele acestei revizuiri a constituţiei, susţinute de Moscova şi deja evocată de Lukaşenko, rămân vagi. Preşedintele belarus a spus la sfârşitul lui august că "specialişti" lucrează la această reformă, care va fi apoi supusă unui "referendum".

ADVERTISING

Olga Kovalkova, reprezentantă a opoziţiei belaruse în exil în Polonia, a fost primită de Guvernul suedez

Aceeaşi sursă, citând AFP, informează ca ministrul suedez de Externe, Ann Linde, a primit-o luni pe Olga Kovalkova, o reprezentantă în exil a „Consiliului Coordonăriii” opoziţiei din Belarus, şi a condamnat reprimarea „inacceptabilă” a regimului preşedintelui belarus Aleksandr Lukeşanko.

„Întâlnire rodnică la Stockholm cu reprezentanta opoziţiei belaruse Olga Kovalkova. Am discutat despre calea de urmat în vederea unui dialog naţional belarus”, a anunţat Linde într-un mesaj postat pe Twitter.

ADVERTISING

„Reprimarea şi violenţa vizând manifestanţi paşnici şi opoziţia sunt complet inacceptabile”, a denunţat ministrul social-democrat.

Olga Kovalkova, care s-a refugiat în Polonia în această lună, este unul dintre membrii „Consiliului Coordonării”, înfiinţat de opoziţie cu scopul de a promova o tranziţie a puterii şi de a negocia plecarea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko de la putere, contestat în stradă după anunţarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale din august.

Suedia este unul dintre statele europene cele mai favorabile contestării puterii din Belarus.

Aceată ţară nordică a trimis săptămâna trecută diplomaţi care să se afişeze alături de laureata Nobelului pentru Literatură Svetlana Alexievici, singura dintre cei şapte membri ai conducerii „Consiliului coordonării” care se află în continuare în libertate în fosta republică sovietică.

Zeci de mii de manifestanţi au defiltat din nou la Minsk, a cincea duminică consecutivă, cerând plecarea de la putere a şefului statului, aflat la putere din 1994, o mobilizarea în continuare puternică, în pofida arestării sau exilării principalilor opozanţi, mai notează News.ro.

Citeste şi:

Belarus: Peste 100.000 de oameni au ieșit din nou pe străzi. Forțe de ordine masive au intervenit, peste 250 de manifestanți au fost reținuți (Video)

Noi acte de brutalitate față de femeile care protestează în Belarus

Ministrul Aurescu a discutat la telefon cu omologul polonez, inclusiv despre situația din Belarus


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇