Belarus: Peste 100.000 de oameni au ieșit din nou pe străzi. Forțe de ordine masive au intervenit, peste 250 de manifestanți au fost reținuți (Video)

Belarus: Peste 100.000 de oameni au ieșit din nou pe străzi. Forțe de ordine masive au intervenit, peste 250 de manifestanți au fost reținuți (Video)

Zeci de mii de persoane participă duminică după-amiază la Minsk la un nou protest împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, în timp ce Ministerul de Interne belarus a anunţat că în acest weekend au fost reţinuţi 250 de manifestanţi, dintre care 87 se află în arest, relatează agenţiile DPA şi AFP.

Potrivit unui reporter al AFP, cele câteva zeci de mii de persoane formează o coloană de câţiva kilometri în centrul capitalei Belarusului. În acest timp, agenţia Reuters susţine că acolo ar fi circa o sută de mii de manifestanţi, informează Agerpres.

ADVERTISING

Coloana de protestatari se îndreaptă către Palatul Independenţei, reşedinţa preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, potrivit agențiilor internaționale citate de News.ro.

Conform DPA, pe străzile din Minsk sunt vizibile dispozitive masive ale forţelor de ordine, iar proteste au loc de asemenea în alte oraşe ale ţării.

Cele aproximativ 250 de persoane au fost arestate pentru că au folosit steaguri şi alte simboluri ale Opoziţiei.

ADVERTISING

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko este contestat prin proteste masive desfăşurate în fiecare săptămână de la alegerile prezidenţiale de 9 august.

Opozanţii spun că la alegerile declarate câştigate clar de Lukaşenko a existat o fraudă masivă. Preşedintele Belarusului neagă acuzaţiile de fraudă electorală.

Potrivit grupului de apărare a drepturilor omului Viasna, multe dintre persoanele arestate recent sunt femei şi au existat cazuri de violenţă în timpul acţiunilor de reţinere a lor.

ADVERTISING

Figurile de prim-plan ale opoziţiei belaruse sunt de asemenea femei, printre ele şi Svetlana Tihanovskaia, contracandidata preşedintelui Aleksandr Lukaşenko la scrutinul prezidenţial din 9 august şi care după alegeri s-a refugiat în Lituania.

O altă opozantă, Maria Kolesnikova, care s-a împotrivit expulzării din ţară, este încarcerată sub acuzaţia de tentativă de răsturnare a guvernului.

Protestul de duminică, denumit ''Marşul Eroilor'', încearcă în special să atragă atenţia asupra situaţiei acesteia.

Citește și Ce nu i-a ieșit bine președintelui Iohannis în chestiunea Belarus


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇