Opozanta belarusă Maria Kolesnikova acuză KGB că a ameninţat-o cu moartea. Vrea să dea autorităţile în judecată

Opozanta belarusă Maria Kolesnikova acuză KGB că a ameninţat-o cu moartea. Vrea să dea autorităţile în judecată

Opozanta belarusă Maria Kolesnikova, deţinută la Minsk sub acuzaţia de aducere atingere siguranţei statului, a emis joi un comunicat în care acuză agenţi din cadrul Securităţii (KGB) că i-au pus cu forţa un sac pe cap şi au ameninţat să o execute în timp ce încercau să o expulzeze de pe teritoriul belarus în Ucraina.

”El mi-a spus în mod expres că, dacă nu plec de bună voie din Belarus, voi fi oricum expulzată, vie sau bucăţi”, scrie ea.

”Am fost, de asemenea, ameninţată cu încarcerarea (pe o perioadă de) 25 de ani”, acuză Kolesnikova.

ADVERTISING

Bogdan Aurescu, după arestarea Mariei Kolesnikova în Belarus: Sunt indignat. Drepturile fundamentale trebuie respectate

Această declaraţie a fost difuzată de site-ul belarus de informaţii tut.by, care îl citează pe avocatul opozantei.

O reprezentantă a opoziţiei belaruse şi contestării fără precedent declanşate de anunţarea realegerii preşedintelui Aleksandr Liukaşenko la 9 august, Maria Kolesnikova a fost răpită luni de bărbaţi care purtau cagule.

Ea şi-a rupt paşaportul pentru a evita să fie expulzată cu forţa către Ucraina, dezvăluia marţi agenţia ucraineană de presă Interfax Ukraine.

ADVERTISING

Avocatul său a anunţat joi că opozanta vrea să dea autorităţile în judecată, mai ales Securitatea belarusă (KGB), din cauza tratamentului la care a fost supusă.

Navalnîi, Belarus și frica de propriul curaj

Alt opozant, Maxim Znak, a fost de asemenea arestat. Susţinătorii săi afirmă că acesta a fost răpit miercuri de către bărbaţi mascaţi, în civil.

Comisia naţională belarusă de anchetă a confirmat detenţia celor doi şi a precizat că sunt acuzaţi de aducere atingere securităţii statului.

Svetlana Tihanovskaia, candidata înfrântă în alegerile prezidenţiale de la 9 august, a fugit în Lituania încă din primele zile ale contestării din Belarus.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇